Шта је Хаг тражио од Србије да би пустио Франка Симатовића на слободу

0

Симатовић и Станишић (Фото: Јутјуб)

Шта је Хаг тражио од Србије да би пустио Франка Симатовића на слободу.

Габриела Гати Сантана, председница судског механизма који спроводи одлуке некадашњег Хашког трибунала за бившу Југославију, одлучила је да Франко Симатовић, бивши командант Јединице за специјалне операције МУП-а Србије, који је осуђен на 15 година затвора, буде пуштен на превремену слободу из хуманитарних, односно здравствених разлога. Одлука је донета 29. августа, а судски налог је предвиђао да остане строго поверљива док Симатовић не буде смештен у здравствену установу или на адресу на којој ће боравити у Србији.

Прочитајте још:  ВАКЦИНА?! Познати ДЈ, јутјубер и предузетник „изненада“ преминуо у 31. години
Симатовић је данас пребачен из Хага у Београд, што је потврдила адвокатска канцеларија која га је бранила током суђења. Он је био смештен иза решетака затвора у Хагу након изрицања правоснажне пресуде и требало је да буде пребачен у другу државу на издржавање затворске казне.

Суд је још од дана изрицања пресуде у мају тражило да на сваке три седмице буде достављен извештај о његовом здравственом стању, наводи се у одлуци у коју је „Политика” имала увид. Извештаји су достављани током јуна и јула том динамиком. Суд је, како наводи судија Гати Сантана, затим обавештен да је Симатовићево здравље озбиљно нарушено. Симатовић је 31. јула поднео молбу да буде хитно пуштен из хуманитарних разлога, а током августа је више пута подносио ову молбу, нудећи и гаранције Владе Републике Србије.

Суд који надзире спровођење казни Трибунала указао је да здравствени разлози могу да буду повод за поновно разматрање могућности превременог пуштања на слободу. У ситуацији када боравак у притвору представља сметњу за здравље, суд може да тражи раније пуштање на слободу након што осуђеник одслужи две трећине казне.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Вучић се заложио за јачање присуства Кфора на Косову
Иако Симатовић није испунио тај услов јер је одслужио око осам и по година од укупно 15, судски механизам наводи да увиђа специфичне разлоге који су приоритетни у односу на правило „две трећине”. Са тим су се сагласиле и остале судије из већа које је осудило Симатовића.

Након што је Србија потврдила да ће поштовати све услове споразума о превременом пуштању и надгледати Симатовићев боравак на слободи, суд је наложио да он одмах буде пребачен у Београд, како би могао да прима медицинску помоћ. Када буде пребачен у Србију и када стигне информација да је смештен на клинику или у стан где ће боравити, онда се може скинути ознака поверљивости са ове одлуке. Судија Габриела Гати Сантана наложила је и да се осигура независан медицински тим који ће организовати месечне консултације и редовно попуњавати поверљив извештај који ће бити достављен суду у Хагу, укључујући и прогнозе и очекивани животни век.

Прочитајте још:  Настављају се провокације Сарајева: Тужилаштво БиХ покренуло поступак због изградње ХЕ на Дрини
Франко Симатовић и Јовица Станишић, челници Државне безбнедности Србије први су званичници Србије које је хашки суд осудио за злочине у БиХ и Хрватској. Осуђени су за удружени злочиначки подухват после две деценије дугог судског процеса. Суд их је осудио за прогон, убиства, депортацију и присилно премештање у Бијељини, Добоју, Босанском Шамцу, Зворнику, Санском Мосту, Трнову и у Даљу, 1992–1995. Тиме је поништена првостепена пресуда из јуна 2021. којом је било утврђено да Станишић и Симатовић нису били у злочиначком удружењу иако су знали за његово постојање.

Главни тужилац Серж Брамерц прецизирао је да су протагонисти тог злочиначког подухвата, заједно са Станишићем и Симатовићем, били тадашњи председник Србије Слободан Милошевић и вође Срба из Хрватске и БиХ, као и Жељко Ражнатовић Аркан. Као одслужени део казне, суд је Станишићу признао 7,2 године, а Симатовићу 8,3 године.

Доротеа Чарнић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *