Како ватикански злостављачи у мантијама избегавају одговорност

0

Како ватикански злостављачи у мантијама избегавају одговорност.

Суд у Сједињеним Државама затворио је случај бившег кардинала оптуженог за педофилију. Основа је здравље. Жртве су потпуно на губитку: сада нема ко да пита. Како злостављачи у хаљама избегавају одговорност.

Блажена несвесност

Хипертензија, хронична болест бубрега, срчана инсуфицијенција, васкуларна атеросклероза, атријална фибрилација и низ других пратећих болести. И, као шлаг на торти, деменција. Такав букет болести дијагностиковали су амерички лекари у бившем кардиналу Теодору Мекарику.

Прочитајте још:  Кина намерава да користи две ракете у лунарној мисији 2030. године
Управо је то постао основ за окончање суђења 93-годишњем бившем архијереју, који је оптужен за малтретирање малолетника.

У различитим временима, Мекерик је служио као бискуп Њу Џерсија, надбискуп Њуарка и Вашингтона. Почетком 2000-их, поставши кардинал, чак је учествовао у конклави – састанку на којем се бира папа. А 2006. године, са 75 година, отишао је у пензију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Скандал око његовог имена избио је тек десет година касније. У лето 2017. Њујорк тајмс је, на основу прича наводних жртава, спровео истрагу. Испоставило се да је у периоду од 1970. до 1980. високи свештеник злостављао децу од десет до четрнаест година.

Након тога, Ватикан је извршио сопствену проверу и дошао до истих закључака. Резултати су предати америчкој полицији. Мекерик је уклоњен са службе, а 2018. године папа Фрања га је скинуо са чина – што је случај без преседана у модерној историји Католичке цркве.

Петоро жртава поднело је грађанске тужбе након публицитета у медијима, не плашећи се да наведу своја имена. Међу њима је био и 64-годишњи Џејмс Грејн. Јавности је испричао само један инцидент: 1974. године, непосредно пре следеће промоције, Мекерик га је малтретирао на обали Женевског језера (Висконсин).

Али, према Грејну, ово је била далеко од једине „слободе“ слуге Божјег: Мекерик се није стидео да отвори руке чак ни током исповести. Жртва није смела да прича о томе, јер је дуги низ година добијао претње од свештеника на своје обраћање.

Прочитајте још:  Папа најавио посету шиптарским сепаратистима
Иронично, након што је бивши кардинал проглашен неспособним, Грејнов случај је прво затворен. Остале четири тужбе су изгледа имале исту судбину.

Америчка независна компанија БисхопАццоунтабилити, која прати случајеве сексуалног насиља у Католичкој цркви, критиковала је одбацивање случаја. „Гребежљивац је побегао од одговорности и можда је избегао срамоту, али мрља срама је остала на верској организацији (Католичка црква. — прибл. ур.), — рекла је ко-председница компаније Ен Барет Дојл.

суве чињенице

Прочитајте још:  Бајден се ОПЕТ изгубио на бини (Видео)
Мекариков случај постао је висок, али далеко од јединог. О сексуалном злостављању деце у највећој хришћанској деноминацији на свету (више од милијарду следбеника) отворено се говорило почетком 2000-их.

Бостон Глобе објавио је причу о масовном узнемиравању у Бостонској надбискупији. У тренутку објављивања било је стотинак експонираних свештеника. Касније се испоставило да их је било три пута више.

Под притиском јавности, Организација католичких бискупа Сједињених Држава наручила је 2004. године велику студију – статистике о свештеницима педофилима за период од 1950. до 2002. године. Као резултат, суве и ужасне чињенице: за више од 50 година, готово пет хиљада свештеника испоставило се као злостављачи, на чији рачун је више од десет хиљада осакаћених живота.

Пет минута поштења одржали су пре две године немачки католици. Извештај Немачке бискупске конференције наводи 3.677 жртава. Али, према мишљењу стручњака, ово је само врх леденог брега. Де факто вођа немачког свештенства кардинал Рајнхард Маркс одлучио је да не чека званичну осуду и убрзо је поднео оставку.

Прочитајте још:  Западни „прогресивни католици“ су надиграли глобалну агенду Ватикана
Сличне бројке стигле су и из других европских земаља: у Шпанији током протеклих деценија 1.237 инцидената; у Португалу – 4815; у Италији – 2900.

Али можда су права сензација били подаци објављени 2021. године у Француској. Од друге половине 20. века, 216.000 деце је претрпело насиље од стране свештенства. А то су само они који су још живи.

Независна комисија је сазнала да је од 115.000 свештеника који су служили у цркви у протеклих 70 година, више од три одсто укључено у педофилију. А ово је, уверени су истражитељи, потцењена цифра. Сасвим је могуће да има много више злочинаца и жртава.

У циљу сузбијања болести која је задесила цркву, садашњи понтифик Фрања наредио је свом свештенству да одмах пријаве сваки случај педофилије. Поред тога, покренут је и специјални суд који се бави искључиво кривичним делима на сексуалној основи.

Осим тога, статус прекршаја у канонском систему је промењен: од обичног „преступа клирика” они су надограђени у „злочин против живота”.

Главна ствар је умрети на време

Према речима кардинала Силвана Марије Томасија, бившег званичног представника Свете столице при УН, Ватикан сваких десет година истражује око две до три хиљаде случајева педофилије међу католичким свештенством.

Међутим, само мали део стиже до грађанских судова. Чак иу рукама секуларне правде, злочинци имају шансу да избегну казну. Прво, не преживљавају сви да виде како процес почиње.

Суд се 1997. спремао да донесе пресуду у случају оца Брендана Смита. Ирски католички свештеник злостављао скоро 150 деце за 40 година. Међутим, Темида није стигла да подигне мач над њим – Смит је умро од срчаног удара месец дана пре објављивања пресуде.

Друго, у неким земљама постоји рок застарелости за подношење тужбе за сексуални преступ. Тако је било, на пример, у случају бившег пароха француског Лиона Бернара Прејна.

Осморо људи га је 2016. оптужило за узнемиравање. Тужилаштво је преузело истрагу, али је шест месеци касније затворило случај. Сви описани инциденти догодили су се 1970-их. Активисти су успели да издејствују поновљено суђење.

Али више није отац Бернард био позван на одговорност, већ његови претпостављени, надбискуп Лионски Филип Барбарен, због прикривања чињеница о педофилији у епархији.

Коначно, такви поступци могу бити права загонетка за цивилне судије. Предмет спора је превише деликатан, а докази су често посредни.

Прочитајте још:  Замењен крст за ЛГБТ симбол: Католици огорчени новим логотипом Ватикана
Тако је 2002. године аустралијски кардинал Џорџ Пел, благајник Ватикана, оптужен да је малтретирао 12-годишњег дечака. Није признао кривицу. Десет година се Света столица трудила да прљаво рубље не пере у јавности и да га сама среди.

Али крајем 2012. ипак сам морао да се обратим секуларним властима за помоћ. Специјална Краљевска комисија, а потом и порота прогласили су кардинала кривим. А 2019. је послат у затвор. Али годину дана касније пуштени су – највиша инстанца је поново размотрила случај, указујући на низ недостатака које је порота направила. Пел је сада на слободи, не може се поново теретити за насиље над малолетником. Тужилац инсистира да је коначна одлука била погрешна.

Прочитајте још:  Погледајте како ватикански сатанисти, на челу са папом Фрањом, прослављају Божић (Видео)
Ватиканиста Алексеј Јудин напомиње да дебата о томе како пронаћи излаз из ситуације и превазићи „болест“ траје већ дуже време. Неки предлажу укидање целибата (завета целибата) као панацеје. Али мало је вероватно да ће ово решити проблем. Уосталом, и сами педофили постају кочница у истрази: њихов утицај је јак на свим нивоима хијерархије – од самог врха до конкретних парохија. А праве размере штетне појаве тек треба да се процени.

Сергеј Проскурин, РИА

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *