Мазалица: Злочиначко НАТО бомбардовање – континуитет антисрпске политике

0

Срђан Мазалица Фото: РТРС

Злочиначко бомбардовање НАТО-а у којем је страдало више стотина недужних војника и цивила представља континуитет антисрпске политике водећих земаља Алијансе, а Република Српска и српски народ у цијелости треба да воде рачуна да ова неправда и жртве никад не буду заборављени, изјавио је Срни посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.

Мазалица је подсјетио да је у књизи “Завршити рат” главни преговарач у име САД Ричард Холбрук наводио да су ваздушни удари и ангажовање Америке и НАТО-а били неопходни како би српскy страну натјерали на преговоре.

– Поставља се питање зашто је онда кориштен осиромашени уранијум и да ли су стотине становника бомбардованих подручја који су годинама након тога умирали од малигних обољења били потребни да се створи преговарачка позиција по Холбруку – рекао је Мазалица поводом 9. септембра – Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања које су снаге Алијансе извршиле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на територији БиХ без одобрења Савјета безбједности УН.

Он је напоменуо да су Срби грунтовно посједовали већину територије у пријератној БиХ, те да није било потребе да се територија Српске своди на 49 одсто насилним бомбардовањем супротно међународном праву.

Према његовим ријечима, посебно треба узети у обзир и намјештену трагедију на сарајевској пијаци Маркале, за коју никад није доказано да је посљедица граната испаљених са српских положаја, а што је представљало повод за нападе на положаје Војске Републике Српске у којима су страдали и недужни цивили.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Већи број погинулих цивила током бомбардовања од цивила, нажалост, страдалих на пијаци Маркале, само говори о несразмјеру повода и посљедица. Још ако се узме у обзир да Срби нису били одговорни ни за једно ни за друго, довољни су разлози да ову злочиначку акцију сматрамо неоправданом и бесмисленом – поручио је Мазалица за Срну.

Прочитајте још:  Вучић: Србија ће се понашати као да санкције према руководству РС не постоје

Мазалица је подсјетио и да је НАТО бомбардовао СР Југославију 1999. године након још једног намјештеног догађаја, наводног убиства албанских цивила у Рачку.

– И након што се докаже, а доказало се, да се ради о лажној конструкцији, што је био случај и са Маркалама, да ли ће неко тражити одговорне за лажирање догађаја, за кажњавање одговорних доносилаца одлука о покретању напада без одобрења Савјета безбједности УН, да ли ће се поништити посљедице тих злочиначких акција, Републици Српској вратити изгубљене територије, а Србији Косово и Метохија? Да ли ће услиједити бар извињење од САД и других земаља чланица НАТО-а које су у свему учествовале? – упитао је Мазалица.

DEJAN DAN PRE SMRTI OKAČIO JEDAN OGLAS: Posle pogibije na Milošu Velikom isplivali detalji o životu stradalog! OGLASILA SE I ĆERKA

Он сматра да нема одговора на ова питања, што само говори о неправди према Србима, која их чека и ако погазе свој понос и приступе том војном савезу.

– Наравно да је један од кључних разлога за војну неутралност тај што нас је НАТО бомбардовао, али свакако треба имати у виду и један континуитет политике тих земаља у наношењу штете Србима у цијелости и смањивању надлежности, аутономије и политичког капацитета Републике Српске – указао је Мазалица.

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања које су снаге Алијансе извршиле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на територији БиХ без одобрења Савјета безбједности УН, обиљежава се 9. септембра.

Током НАТО операције “Намјерна сила” погинуло је 46, а рањено најмање 98 припадника Војске Републике Српске, те пет припадника радне обавезе, подаци су Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица. У НАТО бомбардовању Републике Српске погинуло је најмање седам цивила, док је најмање 21 цивил рањен.

Прочитајте још:  ГОРЕ ЈЕ НЕГО ШТО СЕ МИСЛИЛО: Бајден изашао из болнице, ево шта је утврђено (ВИДЕО)

Снаге НАТО-а бациле су на Републику Српску укупно 1.026 бомби, међу којима је 13 крстарећих ракета типа “томахавк”, док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона.

Званичан разлог за бомбардовање Републике Српске било је гранатирање сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. године, када је Унпрофор без доказа одмах за то оптужио Војску Републике Српске.

РТРС

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *