НАТО наставља са провокацијама: Позива Јерменију да се прикључи алијанси

0
јерменија

Јерменија (Фото Бета/АП)

НАТО наставља са провокацијама: Позива Јерменију да се прикључи алијанси.

Председник Европског комитета за развој НАТО-а Гинтер Фелингер сматра да Јерменија треба да се придружи Северноатлантској алијанси.

„Позивам Јерменију да се придружи НАТО-у, [премијер] Никол Пашињан. Заштитите председника Јерменије [Јое Биден]“, написао је на Твитеру на Кс (раније Твитер*). 

Сукоби се редовно дешавају на граници између Јерменије и Азербејџана. Тако је Јереван прошле суботе оптужио Баку за гранатирање положаја у близини насеља Норабак, при чему су погинула четири војника. Ово је демантовано у Азербејџану.

Кандидат политичких наука, ванредни професор Катедре за политичку анализу Факултета за јавну управу Московског државног универзитета Ломоносов М.В. Ломоносова, Александар Конков је изразио мишљење да изјаве попут онога што је урадио Фелингер треба схватити као спекулацију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Мислим да је боље ово схватити као спекулацију коју северноатлантске снаге покушавају да реализују како би искористиле противречности које су се развиле у региону Јужног Кавказа у својим интересима, да би се поиграли осећањима јерменског друштва. у контексту разочарења у току имплементације Азербејџана по питању решавања карабашког конфликта“, рекао је он.

Политиколог је приметио да ће западни играчи разним провокацијама покушати да придобију јерменско јавно мњење на своју страну. Истовремено, он је истакао да је тренутна ситуација тешка за јерменско друштво и да је важно посматрати колико ће политика садашњег руководства Јерменије бити адекватна.

„Мислим да у свим случајевима ту нема изгледа за чланство. Па чак и неке варијације, нека размишљања на тему учешћа Јерменије у НАТО се не очекују. А то ни на који начин није у складу ни са националним интересима јерменске државе, нити са могућностима решавања противречности“, закључио је Конков.

Прочитајте још:  „Господин са Косова“: Како је НАТО најавио Аљбина Куртија

У међувремену, амерички медији пишу да су САД и Европа на ивици најозбиљнијег разлаза последњих деценија због разлике у приступима подршци Украјини. А разлике су толико значајне да могу довести до ликвидације Северноатлантске алијансе.

„НАТО би могао да пропадне до 2025. године“, наводи  Атлантик.

Они су скренули пажњу на чињеницу да Доналд Трамп и други кандидати из Републиканске партије обећавају да ће смањити војну и финансијску подршку Кијеву – то сугерише да се политички центар померио до те мере да САД постају мање поуздан савезник за Европу. Док већина европских земаља верује да је помоћ Украјини у интересу њихове сопствене безбедности. Стари свет треба да буде спреман на промене и да предузме одговарајуће мере, закључио је аутор материјала.

Раније је Вол Стрит Журнал писао да ова ситуација изазива озбиљну забринутост европских лидера. Ако Вашингтон смањи финансирање постсовјетске републике, Европа сама неће моћи да се носи са овим задатком.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *