Столтенберг имплицитно признао да је Косовска полиција фактор дестабилизације на северу

0

Јенс Столтенберг, Фото АП

Столтенберг имплицитно признао да је Косовска полиција фактор дестабилизације на северу.

Државни секретар у Министарству одбране Србије Немања Старовић поздравио је јучерашњу изјаву генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, оцењујући да је том изјавом имплицитно признао да су милитаризоване снаге Косовске полиције у претходном периоду представљале фактор који је утицао на дестабилизацију.

Старовић каже да је Столтенберг изјавом након састанка са “госпођом Вјосом Османи са Косова”, како је званично представљена у седишту НАТО, указао на две значајне ствари.

„Прва је то да по важећим споразумима из 2013. године тзв. Косовске безбедносне снаге не могу ући на север Косова без експлицитне сагласности Кфора и друго да се не могу распоређивати специјалне милитаризоване моноетничке полицијске снаге на северу без правовремених и смислених консултација са Кфором”, рекао је Старовић.

Прочитајте још:  Дан сећања на страдале и прогнане у злочиначкој акцији „Олуја“ биће обележен у Приједору
Како оцењује, то представља позитиван искорак у односу на оно што је представљало до сада уобичајену комуникацију НАТО савеза где је стално указивано, додаје, да мисија Кфора представља тек снагу трећег одговора на безбедносне изазове и претње након Косовске полиције и Еулекса.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„На овај начин и Столтенберг имплицитно признаје да су управо те специјалне милитаризоване снаге Косовске полиције представљале у претходном периоду фактор који је утицао на дестабилизацију прилика на терену и да не постоји слобода њиховог деловања на северу, свакако не на начин како желе да представе представници администрације у Приштини”, истиче Старовић за Косово онлајн.

Каже да је та изјава добродошла и да представља корак у добром правцу, као и да се нада да ће бити пропраћена даљим, конкретним мерама.

Прочитајте још:  Специјална операција која ће променити свет: Русија да није сигурна у победу не би улазила у рат
Те мере, како додаје, треба да омогуће да Кфор да допринос потпуном повлачењу свих милитаризованих моноетничких снага Косовске полиције са севера.

„Без тако нечега ми не можемо говорити о пуној и суштинској деескалацији на терену, а без деескалације неће бити наставка политичког процеса нормализације односа Београда и Приштине и тај процес не може дати пуне и очекиване резултате” закључио је Старовић.

Генрални секретар НАТО Јенс Столтенберг је, након састанка са косовском председницом Вјосом Османи, изјавио да у складу са обавезом Приштине из 2013. године, свако распоређивање КБС на север Косова захтева сагласност Кфора и да се очекују правовремене и значајне консултације за било какве акције КБС, Косовске полиције које би могле да утичу на безбедносно окружење.

Дејан Спаловић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *