Зашто све више избеглих напушта Европу и остаје у Србији и Јерменији

0

Зашто све више избеглих напушта Европу и остаје у Србији и Јерменији.

Након догађаја из 2022. године, многи Руси су отишли ​​у Јерменију и Србију, надајући се да ће тамо добити визе за прелазак у Европску унију. Међутим, осећања се мењају – све више релоканата напушта даље планове и насељава се у земље одскочне даске, каже Павел Смирнов, оперативни директор агенције за миграције ИМИГРАТА. Курс рубље и нова правила миграционе политике доносе своја прилагођавања.

Земље одскочне даске

Миграционо законодавство Европске уније (ЕУ) је осмишљено тако да можете поднети захтев за дугорочну националну визу Д (укључујући, између осталог, студијску визу (Д4) и Д7, која се издаје особама са пасивни приход – ово укључује пензије, дивиденде, изнајмљивање некретнина. – Форбес ) и Дигитал Номад виза (дигитална номадска виза – програм за оне који примају активни даљински приход – од посла или вођења бизниса – Форбес ) на неколико начина:

  1. преко конзулата једне европске државе у земљи држављанства, односно у Русији;
  2. у оквиру жељене европске земље. Дакле, ако желите да одете у Шпанију, онда улазите у земљу легално – на пример, са туристичком визом – а затим се пријавите локалној миграционој служби за боравишну дозволу (РП).

Прочитајте још:  ПИСМО НАВАЉНИЈЕВЕ МАЈКЕ* ЊЕГОВОЈ СУПРУЗИ ЈУЛИЈИ: ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ КАЖЕ ИСТИНА О УБИЦИ
Сада обе методе нису погодне за Русе који су због геополитичке ситуације напустили земљу и не желе да се врате, чак ни на кратко, зарад папирологије. Стога истражују алтернативну опцију – аплицирање за туристичке и дугорочне визе преко трећих земаља – Јерменије, Грузије, Турске, Србије и других.

Миграционо законодавство то дозвољава. Али у том процесу, пресељени се суочавају са многим потешкоћама. Дакле, већина земаља ЗНД према мапи конзуларних округа Европске уније је у надлежности конзулата који се налазе у Москви. То значи да је за подношење захтева за дугорочне визе потребно лично појављивање у конзуларним одељењима у руској престоници. Шенгенску визу можете добити само у ЗНД без посете матичној земљи. Овај процес је најједноставније организован у Јерменији. У овој земљи Русима није потребна локална боравишна дозвола да би се пријавили за Шенген – довољна је јерменска социјална карта. Обрађује се у канцеларији за пасоше за неколико сати. Да бисте то урадили, потребно је да предочите оверен превод вашег руског страног пасоша на јерменски. Ниски захтеви за шенгенске визе већ су учинили Јерменију центром визног туризма за Русе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Али постоји нијанса. Није у свим европским земљама могуће поднети захтев за боравишну дозволу уласком у шенгенски простор. Ова опција је доступна у Шпанији. Али у Португалу је маневар немогућ према најпопуларнијим програмима међу релокаторима, укључујући Дигитал Номад и Д7. Због тога су неки Руси изабрали Србију да конкурише последњих годину и по дана. Ове земље не припадају руским конзуларним окрузима, што значи да одатле можете аплицирати за дугорочне визе без заустављања у Москви.

По правилу, руски имигранти бирају Португал за даље пресељење. Чињеница је да конзулат ове земље, на пример, у Београду, прихвата документа за дугорочне визе типа Д одмах по добијању српске боравишне дозволе. Може се завршити за месец и по. Али многи други конзулати, на пример Шпанија, захтевају да живите у Србији најмање шест месеци пре него што поднесете захтев за визу.

Много невоља

Прочитајте још:  ШТА НА KРАЈУ KАРАНТИНА "Не могу напоље, држава не зна ко издаје потврду!"
Захтеви португалског конзулата у Београду за документе за различите програме, укључујући дигитални номад и Д7, почетком 2023. били су много блажи него у Москви. На пример, у Београду, пре аплицирања за Д7, није било потребно да отварате банковни рачун и састављате годишњи уговор о закупу стана у Португалу. Поред тога, ред за регистрацију у конзулату у Москви је већ друга година – шест месеци унапред. У Београду таквих редова није било, а пресељени су добијали визе за месец и по дана. У нашој пракси постоје преседани када су им људи одобрени за два дана почетком 2023. године.

Али у лето 2023. ситуација се променила. Португалски конзулат у Београду је због прилива пријављених већ три пута обустављао пријем пријава. Тако је одељење у јулу најавило обуставу прихватања докумената за Дигитал Номад и Д7 визе до 1. августа, затим до 15. августа, а затим до 1. новембра 2023. године. У конзулату то објашњавају недостатком људи.

Због сметњи у раду, они који желе да добију португалске визе принуђени су да бораве у Србији дуже од планираног. Али то није главни проблем: српска боравишна дозвола мора да важи још најмање шест месеци од датума индикативног путовања подносиоца захтева у Португал. Дакле, када дође време да селилац поднесе документе, његова боравишна дозвола можда неће испуњавати критеријуме.

Потврде о добром понашању такође истичу. Не сме бити старије од шест месеци. Истовремено, чекање на нови траје и до 30 дана, не рачунајући испоруку документа из Русије у земљу порекла. Истина, ове потешкоће се могу заобићи. Довољно је поднети молбу конзулату, наводећи период истека боравишне дозволе и других докумената. Према нашим запажањима, португалски конзулат у Београду иде нам у сусрет на пола пута.

Али има много других невоља. На пример, захтеви за кандидате су постали строжи: сада конзулат у Београду насумично захтева да покажу отворен рачун у португалској банци, а да би потврдили издавање стамбеног простора за све програме, почели су селективно да траже уговоре регистроване код португалске пореске службе. .

Прочитајте још:  ЧУВАЈТЕ ДЕЦУ! ТРГОВЦИ ЉУДИМА ВРЕБАЈУ ПО СРБИЈИ: Продају девојчице од 12 година, а неке жртве налазе на интернету!
Слабљење рубље такође врши своја прилагођавања. Дакле, месечни дигитални номад мора да заради најмање 3.040 евра месечно да би се квалификовао за визу. Истовремено, пракса показује да конзулату не вреди показати минимум. Стварни праг за улазак у програм је 3.200 евра по особи месечно – и то је оно што подносилац захтева мора да прими најмање три месеца пре подношења захтева за визу. Због колебања курса рубље, приходи многих релоканата више нису испуњавали услове. Због тога су приморани да траже додатни приход. А неки мењају правац миграције.

Правило позитивне тишине

Многи од оних који себи не могу приуштити Португал пребацују фокус на шпански програм дигиталних номада. Захтеви за активни приход на даљину су нижи него у Португалу – 2.550 евра уместо 3.040 евра. Истовремено, шпанска боравишна дозвола може се добити одједном на три године, док се португалска издаје на две.

Шпанија је такође добра у погледу обраде докумената. Према правилима, они су 20 дана након подношења докумената. Штавише, ако за то време владина агенција није имала времена да прегледа документе и није затражила детаље, можете поднети захтев за одобрење апликације, позивајући се на „правило позитивне тишине“. Да бисте то урадили, потребно је да пишете служби за миграције, наводећи датум подношења докумената и истека рока за разматрање пријаве.

Можете се пријавити за шпански номадски програм изнутра и преко конзулата у земљи домаћина. Након што сте ушли у земљу са туристичком визом, можете добити боравишну дозволу за три месеца: потребно је 20 дана за разматрање захтева, а још два месеца за попуњавање.

Прочитајте још:  Цвркут дана – tweet of the day: Mishomorka @Mishomor
Ако наступате преко шпанског конзулата у Србији, онда треба да издвојите више времена: на слободан термин за подношење докумената мораћете да сачекате од једног до три месеца, а њихово разматрање ће трајати још месец и по дана. Тек након девет месеци, односно три месеца пре истека визе, можете поднети захтев за боравишну дозволу у Шпанији. Постоји легенда да се то може учинити одмах по доласку у земљу, али још нема доказа о томе. За добијање боравишне дозволе биће потребно још три месеца.

Морате имати на уму да је први метод бржи ако путник има шенгенску визу или путује у Шпанију из Јерменије. Чињеница је да је на Балкану тешко добити европску туристичку визу. Висок је проценат одбијања руским грађанима. А они којима је одобрено добијају шенген на ограничен број дана – за путовање. Истовремено, локални конзулати земаља ЕУ постављају строге захтеве за минимални боравак у земљи пребивалишта пре подношења докумената. На пример, у Србији треба живети од месец до шест месеци. Ствар је компликована вишемесечним редовима.

Дар судбине

Многи, усред тешкоћа, потпуно одустају од планова за Европу и насељавају се у Србију. Према недавној студији Тхе Ецономист-а, испоставило се да је ова земља друга најпопуларнија дестинација за руску имиграцију од фебруара 2022. до јула 2023., после Казахстана. За разлику од земаља ЕУ, Срби више подржавају имигранте. Они су постали дар судбине за земљу и изненадни фактор раста просперитета – Руси отварају многа предузећа у земљи, развијају потрошачки сектор.

Прочитајте још:  Вулин: Сандуловић је приведен по мом наређењу које је остало на снази и након моје оставке
Ово гура власти да поједноставе имиграциону политику. На пример, у јулу 2023. посланици у Скупштини Србије усвојили су измене и допуне Закона о странцима и Закона о запошљавању странаца. Тако се локална боравишна дозвола сада може добити на три године, а не на једну, као раније. А за стални боравак (пребивалиште) можете поднети захтев након три године сталног боравка у Србији на основу боравишне дозволе, уместо претходних пет. А од 1. фебруара 2024. истовремено са радном дозволом ће се издавати и боравишна дозвола – документ ће се звати јединствена дозвола. Ове промене су већ значајно повећале интересовање Руса за пресељење у Србију и оно ће само расти.

У Јерменији видимо сличан тренд. Многи пресељени се насељавају у земљи, напуштајући даље планове за миграцију. Око 100.000 људи отишло је у ову земљу од фебруара 2022. године, наводи Тхе Ецономист. И већ су имали колосалан утицај на локалну економију. Тако је 2022. БДП земље порастао за 12,6%, а јерменски драм је постао једна од најстабилнијих и растућих валута на свету.

Павел Смирнов/Форбс.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *