ЕУ и Велика Британија: затвор због хришћанских веровања

1

Актуелна посланица и бака десеторо деце суочила се са кривичним суђењем у Финској због твитовања хришћанских веровања. У Великој Британији поднета је кривична пријава против Адама Смит-Конора, који је кажњен зато што се у себи молио за свог покојног сина. Шкотски закон, који се очекује следеће године, прети са 7 година затвора свима који не поштују забрану говора (о неприкладим темама) и у приватним разговорима, чак и унутар куће.

Актуелна посланица и бака десеторо деце суочила се са кривичним суђењем у Финској због твитовања хришћанских веровања, укључујући Библијске стихове. Паиви Расанен, финској политичарки се суди за „говор мржње” и „агитацију против мањинске групе“, одредбу која потпада под одељак финског кривичног закона под називом „Ратни злочини и злочини против човечности“, као резултат њеног твита из 2019. године у коме је поставила библијски стих.

Даље оптужбе су се односиле на памфлет из 2004. који је написала за своју цркву под називом „Мушко и женско, Он их је створио“, и исечак радио емисије из 2019., извучен из контекста једносатне дебате уживо. Бискуп Јухана Похјола такође је оптужен заједно са Расаненом за објављивање књижице из 2004. године. Тужилац је тврдио да су Расаненовим речима можда биле увређене одређене групе мањина, посебно због коришћења речи „грех”.

Говорећи непосредно након суђења, Пол Колман, извршни директор ADF International, британски адвокат, осврнуо се на паралеле између финског законодавства и оног у Шкотској и Ирској, чије се увођење планира за 2024. годину: „Мало ко би очекивао да ће у западној демократији 2023. јавна личност бити извучена пред суд само зато што је изразила своје веровање у Библију. Данас су хришћанска веровања о браку и људској сексуалности на суђењу. У слободној демократији, свима мора бити дозвољено да слободно размењују своје ставове. Није на влади да тумачи Библију уместо нас.“

Прочитајте још:  БХ НОВИНАРИ: РАК ЋЕ МОРАТИ РЕАГОВАТИ НА ИЗЈАВЕ ДАНИЈЕЛА СИМИЋА

Шкотски „Закон о злочинима из мржње и јавном реду“ усвојен је 2021. године, али ће бити примењен најраније 2024. године, пошто су полицијске снаге изразиле забринутост због притиска који ће закон извршити на њихове ресурсе. Постоји и забринутост због „нејасне“ природе закона – који забрањује говор који се тумачи као „распиривање мржње“ – уз потенцијалну казну до 7 година затвора. Широка и субјективна забрана говора обухвата приватне разговоре, чак и унутар куће. Многи широм политичког спектра ујединили су се у осуди закона, за који Колман каже да би држави могао да омогући „слободне руке“ да се меша у јавну дебату и кривично гони оне који имају мањинска уверења.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Забрана верских слобода не мимоилази ни Енглеску. Локалне власти су поднеле кривичну пријаву против Адама Смит-Конора, војног ветерана и оца који је кажњен због „мисаоног злочина“, јер се тихо молио за свог покојног сина у зони цензуре установе за абортус или тзв. „тампон зоне“.

„Несхватљиво је да сам у наизглед слободном друштву кривично оптужен на основу онога што сам изнео у приватности свог ума. Веома ме узнемирава што видим да су наше слободе нарушене до те мере да се мисаони злочини сада процесуирају у Великој Британији“, рекао је Адам Смит-Конор након вести о његовом кривичном гоњењу.“

Смит-Конорово прво саслушање одржано је у Борнмуту 9. августа. Суд ће одредити датум његовог суђења, који се очекује већ овог месеца. Његову правну одбрану подржава АДФ УК.

Јеремија Игунуболе, правни саветник АДФ УК, организације која подржава правну одбрану Адама Смит-Конора, рекао је да су и домаће и међународно право одавно утврдиле слободу мисли као апсолутно право у које држава никада не сме да се меша. У разним другим околностима, полиција и судови су јасно ставили до знања да тиха молитва није кривично дело. Па ипак, Савет БЦП (BCP Council) је увео зону цензуре која ограничава права, за коју сада тврде да се протеже на забрану тихе молитве“, рекао је он. „Зону је створио Савет, спроводио је Савет, а сада је такође кривично гони Савет. Ово је изванредна консолидација власти, чинећи веће судијом, поротом и џелатом.”

Прочитајте још:  Бивши војник из Француске позвао је Русију да пусти да Европа умре сама

Случај Смит-Коноров је само један у низу случајева у којима је грађанима суђено зато што су се тихо молили у својим главама у „тампон зонама“ установа за абортус.

Британски парламент је 7. марта усвојио закон који ће увести зоне цензуре широм земље, што би се могло протумачити као забрана тихе молитве. Као резултат тога, може бити много више покушаја да се кривично гоне они који се моле или нуде услуге подршке женама којима је потребна у близини установа за абортус.

Ово је снимак једног од хапшења због тихе молитве у Великој Британији:

ИЗВОР: https://prijateljboziji.com/eu-i-velika-britanija-zatvor-zbog-hriscanskih-verovanja/

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ЕУ и Велика Британија: затвор због хришћанских веровања

  1. “Ко чини неправду, нека чини још неправду; и ко је поган, нека се још погани; и ко је праведан, нека још чини правду; и ко је свет, нека се још освећује. Ево долазим ускоро, и плата моја са мном, да дам свакоме по делима његовим” (Откр. 22, 11-12).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *