Тајни школски програм за српску децу: Критике из СПЦ на рачун изненадне новине у школама

1
патријарх

Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

Тајни школски програм за српску децу: Критике из СПЦ на рачун изненадне новине у школама.

Увођење предмета “Врлине и вредности” само је врста козметичке промене после несреће у Рибникару и Младеновцу. Чаробни штапић не може решити све проблеме у просвети, а одабиром педагога и психолога као предавача, остатку наставног кадра се шаље порука – не очекујемо да имате одговорност за васпитање деце. То је пут којим се неће никуда стићи.
Ово за Спутњик каже отац Стеван Јовановић из Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке и додаје:
“Избор предавача баца сенку сумње на нови програм, јер не видимо зашто не би могли да га предају наставници социологије или филозофије, који су такође изучавали етику. Зашто “Врлине и вредности” не би могли да предају и наставници веронауке? Да ли постоји нека идеолошка препрека томе?“
Прочитајте још:  Мило и Ристо
Са Јовановићем смо разговарали поводом недавног поновног формирања Комисије за верску наставу која би веронауци у Србији требало да врати статус који је изгубила. Човек који је више од деценије провео као наставник у Петој београдској гимназији, био и разредни старешина, сматра да ће увођење новог изборног програма само додатно потрошити ионако танушни кредибилитет које промена и интервенција у нашој просвети могу имати. Напомиње да је то став доброг дела његових колега, просветних радника.
“Разговарао сам са многим наставницима, не само вероучитељима. Сви су очекивали да ће после трагедије у Рибникару постојати шири консензус, да ће се разговор покренути на нивоу просвете и да ће се озбиљније него икад и свеобухватније него икад решавати питања која се тичу нивоа васпитања и дисциплине која влада у нашим школама, у шта би требало да буду укључени наставници који предају васпитне предмете. Међутим, наставници нису добили позив. Када се код нас каже „просветни синдикат“ сви одмах помисле да су то они што кукају на плате, али то је тужан и штетан стереотип”, каже Јовановић.
Сенка Милош/Спутњик
Бонус видео
https://youtu.be/TPsbUcJZVTU

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Тајни школски програм за српску децу: Критике из СПЦ на рачун изненадне новине у школама

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *