Амбасада Србије у Мароку позвала наше држављане да се јаве за помоћ, Бауер: Нема информација да има повређених

0

Земљотрес у Мароку (www.globallookpress.com © Wang Dongzhen/XinHua)

Амбасада Србије у Мароку позвала наше држављане да се јаве за помоћ, Бауер: Нема информација да има повређених.

Прочитајте још:  Вулин: Вучић је велики Србин и председник свих Срба
После разорног земљотреса који је погодио Мароко, амбасада Србије у тој земљи позвала је наше држављане да се јаве ако им је потребна помоћ. Објављен је број телефона и имејл адреса за наше грађане који се налазе у Мароку. Иван Бауер, амбасадор Србије, каже да нема информација да у земљотресу има повређених грађана Србије.

Амбасада Србије у Мароку позвала је на Твитеру грађане Србије да се јаве ако им је потребна помоћ или информација, после смртоносног земљотреса који је погодио мароканске Атласке планине.

“Молимо грађане Републике Србије који се налазе у Мароку, а потребна им је било каква помоћ, да се јаве на телефон амбасаде Републике Србије у Рабату: +212537752201 (0-24h) или обрате путем e-mail адресе: ambrsrаbаt@gmail.com“, каже се у објави српске амбасаде у Мароку.

“Нема информација да има повређених грађана Србије”

Прочитајте још:  Вучић: Надам се укидању ванредног стања за месец дана, полицијски час од петка до понедељка
Амбасадор Србије у Мароку Иван Бауер рекао јеТанјугу да нема информација да у земљотресу у Мароку има повређених грађана Србије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“У Рабату, где је наша амбасада, стање је нормално, али се и овде осетио земљотрес, прилично се затресло. Колико ми је познато, није било материјалне штете или жртава. У Маракешу, људи се данас готово нормално крећу, као да није ни било земљотреса”, рекао је амбасадор.

Замолио је грађане Србије који бораве у Мароку, а потребна им је било каква помоћ, да се јаве Амбасади Србије у Рабату.

“У Мароку имамо малобројну дијаспору, наши људи живе углавном у Рабату и Казабланки. Једна породица живи на североистоку земље и сви су они добро. Немамо информацију да ли је неки наш грађанин туристички у Маракешу, јер не добијамо информације када неки наш грађанин дође у Мароко. Мој је апел – ако неко има неког пријатеља или рођака за којег зна да је туристички у Мароку, да их позове и да им каже да се јаве Амбасади Републике Србије, ми смо им на располагању 24 часа”, рекао је Бауер.

Прочитајте још:  Како вештачка интелигенција види земље Европе: Србија je Рашка, "Косово" не постоји
Према његовим речима, у непрекидном је контакту са мароканским властима.

“Његово височанство краљ Мухамед ВИ издао је налог свим расположивим ресурсима у земљи да помогну, укључујући и краљевске оружане снаге, и ја верујем да ће они одговорити на све задатке. Србија је једна од многобројних земаља које су понудиле помоћ Мароку”, истакао је Бауер и додао да постоји могућност нових потреса наредних дана.

И Дачић упутио саучешће

Прочитајте још:  Калињинградски трговци одбили скупе јабуке из Србије и Турске
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић упутио је саучешће шефу дипломатије Краљевине Мароко Насеру Бурити и народу Марока поводом разорног земљотреса.

“Дубоко су ме потресле вести о разорном земљотресу који је погодио Вашу земљу у коме су трагично изгубљени људски животи. У име Министарства спољних послова Републике Србије и у своје име, упућујем Вама и породицама жртава изразе најдубљег саучешћа, а повређенима жеље за што бржи опоравак”, написао је Дачић у саучешћу, саопштено је из Министарства спољних послова.

Истакао је да се “у овом тешком тренутку, Србија саосећа у болу и тузи са пријатељским мароканским народом, спремна да пружи потребну помоћ и подршку у границама расположивих могућности”.

Прочитајте још:  Цене станова у Србији – где су најјефтинији, а где најскупљи
Више од 1.000 људи погинуло је у снажном земљотресу јачине 6,8 јединица по Рихтеровој скали који је погодио Мароко, саопштили су тамошњи медији.

Геофизички центар Марока објаснио је да је земљотрес био јачине 7,2 јединице са епицентром у области Игхил на Атласким планинама.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *