Курти тражи од Запада да кажњава Србију и одвоји је од Русије бичем

0
Курти, ђилас

Аљбин Курти (Getty © Omer Messinger)

Курти тражи од Запада да кажњава Србију и одвоји је од Русије бичем.

Премијер привремених институција у Приштини Албин Курти изјавио је да Запад треба да спроведе казнену политику према Београду јер је, како је навео, њихов приступ Србији мек, преноси Национале.

Прочитајте још:  Пао Твитер у САД, Великој Британији, Новом Зеланду...
Курти је за естонски медиј „Делфи“ навео да „Србију треба натерати да примени Охридски споразум за нормализацију односа са Косовом“.

„Европска унија би требало да запрети Београду враћањем визног режима. Они би били спремни да одмах спроведу споразум, јер се не би усудили да изгубе слободно кретање без виза“, рекао је Курти.

Према његовим речима, порука Сједињених Америчких Држава треба да буде да „подршку Србији са демократског Запада не треба узимати здраво за готово“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На питање да ли Запад треба да да ултиматум Србији, Курти је одговорио потврдно и додао да би требало да се размотри опција укидања директних страних инвестиција.

„Да, мислим да би против Србије требало предузети оштре мере за стране инвестиције. Када би им се запретило повлачењем, Србија би се одмах дисциплиновано понашала и спровела наш договор“, рекао је Курти.

Прочитајте још:  Фудбалска репрезентација Пољске одбија да игра против репрезентације Русије
Курти је казао да је чињеница да Европска унија и САД подржавају и помажу Косово, али да је њихова грешка што покушавају „мирним путем“ да одвоје Србију од Русије.

„Србију желе да извуку из Русије меком моћи, а не бичем. То не функционише“, рекао је Курти, преноси „Косово онлајн“.

Прочитајте још:  Мадуро мобилише војску: Колумбија и САД припремају провокације
Решење проблема између Косова и Србије, уверен је Курти, лежи у пуној примени Охридског споразума за нормализацију односа. Како он тврди, Србија то не ради.

„Рекао сам да ћу потписати тај споразум, а Србија само да ће га прихватити, али без потписивања. Према томе, мислим да нема разлога да се прича о томе како је могуће да 1. јануара не буде укинут визни режим за Косово. Урадили смо све што је било могуће у вези са Србијом“, рекао је Курти.

Прочитајте још:  Вијести: У напору да побољша нарушену репутацију Вучић спреман да помогне у политичком уклањању Милорада Додика - Вучић преко Гренела нуди Додикову главу!
Додао је да „Београд није заинтересован за права Срба, већ за проширење територије“, и да је спреман да саслуша свакога ко нема „територијалне захтеве“.

„С друге стране, ја сам премијер свих грађана Косова, укључујући и Србе. Дужан сам да саслушам све њихове захтеве“, рекао је Курти.

Према његовим речима, лоши односи са Србијом морају да се промене.

„Естонија нас је признала истог месеца када смо прогласили независност, пре више од 15 година и веома смо захвални на томе. Дакле, ми смо функционална земља, али односи са Србијом нису добри и то морамо да променимо“, закључио је Курти, преноси Спутњик.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *