Украјински адвокат: Украјина планира да мобилише душевне болеснике и болеснике од туберкулозе

0
украјине

Фото: РИА Новости / Алексеј Маишев

Украјински адвокат: Украјина планира да мобилише душевне болеснике и болеснике од туберкулозе.

Украјинска војска намерава да регрутује људе који нису у стању да извршавају борбене задатке.

О томе, преноси дописник ПолитНавигатора, у кијевском онлајн издању Зеркало Недели, пише адвокат, инструктор тактичке медицине Владимир Романчук.

Он подсећа да је Министарство одбране наредбом од 18. августа 2023. број 490 изменило Правилник о војномедицинском прегледу у Оружаним снагама Украјине.

Прочитајте још:  Групе руских специјалаца искрцале се код Херсона
Дакле, следеће болести нису могле бити признате као способне за службу ни у рату: клинички излечена туберкулоза; вирусни хепатитис са мањом дисфункцијом; асимптоматско ношење ХИВ-а са имунолошком компензацијом; анемија, споро прогресивна или непрогресивна, са мањом дисфункцијом и ретким егзацербацијама; болести ендокриног система са мањим дисфункцијама;

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

благе краткотрајне болне манифестације менталних поремећаја; неуротични, стресни и соматоформни поремећаји са умереним, продуженим или поновљеним болним манифестацијама; споро прогресивне болести централног нервног система са мањим дисфункцијама; епизодни и пароксизмални поремећаји са мањим поремећајима у раду органа и система.

„По новом наређењу војни обвезници са наведеним болестима сада су способни за служење војног рока. Листа болести изгледа језиво, јер је тешко замислити ефикасно извођење борбеног задатка од стране војног особља са болном манифестацијом менталног поремећаја, анемијом која полако напредује са ретким погоршањима или обољењем ендокриног система“, пише. Романцхук.

Прочитајте још:  Уништени украјински милитанти у Харковској области
Наводи речи Дмитрија Мирошниченка, представника команде Санитетских снага Оружаних снага Украјине, који је овом приликом навео да има много примера када су војна лица која су раније била призната као ограничено подобна или неспособна успешно служила у различитим војних јединица и јединица.

„Под нејасним околностима, команда Санитетских снага Оружаних снага Украјине не помиње супротне случајеве када су грађани који су очигледно били неспособни из здравствених разлога били подвргнути мобилизацији, што је изазвало трагичне, а понекад и фаталне последице, као нпр. , у случају мобилисаног детета инвалида умрлог од епилепсије у Одеској области . Очигледно, након извршених промена таквих случајева ће бити још.

У контексту медијских писања о корупцијској компоненти у раду Војно-војне комисије, нема наде за објективност и професионализам приликом доношења „пресуде” о подобности војника са анемијом или процене тежине оштећења виталних функција. због вирусног хепатитиса.

У ваздуху виси и питање пружања кућне неге борцу са асимптоматским ХИВ-ом, када ће вероватно бити реч о контакту са крвљу. А таквих питања има много за скоро сваку ставку „дозвољених“ болести“, наглашава аутор.

Прочитајте још:  Хуманитарна катастрофа у Херсону се наставља: Град и даље без струје и воде
Према његовим речима, током разговора о овом питању сугерисано је да је укинути „основ неподобности“ послужио као основа за шеме избегавања мобилизације због фалсификованих уверења, јер је већина болести на листи на први поглед асимптоматска, а самим тим лакше за лечење.симулације.

Али онда се испоставља да је држава, покушавајући да превазиђе корупцију, спремна да на фронт пошаље заиста болесне де факто неспособне грађане?“, пита се адвокат.

Он сматра да треба ревидирати списак болести и контраиндикација за служење војног рока.

„У супротном, у пракси ћемо се суочити са испољавањем „индивидуалности“ и „прогресивности“ одлука ИХЦ-а и видећемо у нападним групама људе са клинички излеченом туберкулозом и асимптоматским ХИВ-ом“, резимира Ромањук.

Васељенска

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *