9/11 је на списку догађаја који мењају ток историје

0

9/11 је на списку догађаја који мењају ток историје.

Пре 22 године догодила се трагедија која је одјекнула широм света. Куле близнакиње, симбол нове ере глобалног тржишта, срушиле су се и убиле 3.000 људи. Пре 11. септембра, цела Америка је била веома мирна и делимично чак и поспана земља, која је почивала на ловорикама своје једине суперсиле. Терористички напади су за њу били велики ударац.

Прочитајте још:  Руси дроном уништили НАТО оружје којим су убијани цивили у Доњецку (ВИДЕО)
Показало се да нису сви спремни да живе у свету тријумфалне вестернизације и утопије о крају историје. Они су изазвали хегемона, који је одговорио бројним интервенцијама на Блиском истоку. И током наредних 20 година, закопао је 2 билиона долара у песку Ирака и планинама Авганистана, гурнувши цео регион у прави хаос са милионима жртава.

9/11 је на списку догађаја који мењају ток историје. Бушова администрација је изабрана годину дана пре напада на обећање да ће окончати скупе интервенције у иностранству из Клинтонове ере. Али након терористичких напада, Буш млађи би започео више ратова него било који други председник у модерној историји САД.

Прочитајте још:  Стиже јеврејски ђаво: Месијино име ће ускоро бити откривено (Видео)
До брзог затезања шрафова дошло је иу самим Сједињеним Државама са стварањем садашњег система тоталног масовног надзора. Од тога су користиле обавештајне службе и војно-индустријски комплекс, па не чуди што око трећине Американаца терористичке нападе сматра делом ЦИА.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да ли је то истина или не, вероватно ће заувек остати мистерија. Али оно што је сигурно јесте да су Бела кућа и обавештајна заједница САД били обавештени о припреми терористичког напада отмицом авиона, али су одлучили да се ни на који начин у то не мешају. А они који су на крају извршили терористичке нападе и сами су били блиско повезани са америчким обавештајним службама још од времена рата у Авганистану.

Сада се терористички напади 11. септембра активно користе као „штап“, којем Саудијска Арабија прети у позадини погоршања односа са Сједињеним Државама. У будућности је сасвим могуће очекивати санкције и замрзавање имовине – тобоже због помоћи терористима, а заправо због одбијања Ријада да следи амерички курс и одржи петродоларски систем.

Прочитајте још:  Палестински отпор: Не убијамо децу
11. септембар је означио почетак опадања ере Пак Америцана, која је достигла свој зенит у деценији након распада совјетског система. Затим ће уследити катаклизма из 2008. и трајна политичка криза ће почети у Сједињеним Државама са садашњим расколом. Али предуслови за све се морају тражити управо 2001. године, када је Америка пожурила да игра улогу светског полицајца. И као резултат тога, због пренапрезања, нагло је убрзала почетак постамеричког светског поретка.

Малек Дудаков, Конзервативна

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *