(фото:ИН4С)

Духовна експанзија.

О мисионарској делатности Руске Православне Цркве на афричком континенту.

Прочитајте још:  Територијална одбрана-припреме за смрт
У више од две стотине афричких парохија Руске православне цркве, од којих је једну, цркву Светог Сергија Радоњешког у Јоханесбургу, уочи светлог празника Успења Пресвете Богородице посетио руски министар спољних послова С.В. . Лаврова, одржана су свечана богослужења.

 

Тог дана, у цркви Светог Николаја Чудотворца у малом месту Тенке у Демократској Републици Конго, петнаесторо људи је истовремено примило тајну крштења. Хуманитарна мисија Патријаршијског егзархата Руске православне цркве стигла је у други део земље, провинцију Долиси, која се изненада нашла у епицентру епидемија колере, шигелозе и тифуса. У Бурундију је, захваљујући мисионарском раду локалног свештеника Димитрија Нтахо-Ншикјеа, хришћанска заједница града Магара свечано прешла у православље. У танзанијском селу Кибамба служен је празнични молебан у част камена темељца храма Светог Николаја Чудотворца. У кенијском граду Вихига одржан је семинар за православну омладину. У Цркви Светог Јована Климака у Кејптауну у Јужној Африци, после Божанске Литургије, крштена су прва два представника локалног народа Коса. И то нису сви догађаји у духовном животу афричких парохија и заједница Руске Православне Цркве само једног светлог дана!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Прочитајте још:  Туго, наша, крајпуташка
Истовремено, игумани и житељи египатских манастира Коптске цркве посетили су Донски манастир у Москви. Њихова делегација, у поклоничкој посети на позив Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, примљена је и у Сергијеву Лавру Свете Тројице и Московској богословској академији.

 

У исто време, нова група кандидата из Нигерије и Гане стигла је за упис на богословску академију у Санкт Петербургу. У Јарославској области, афрички студенти ове академије били су ангажовани на рестаурацији храмова.

Посебно је симболично што је то било уочи празника Успења Пресвете Богородице, који се у стара времена звао „Мала или Богородичина Васкрс“, рекао је новинарима Патријаршијски егзарх афрички митрополит клински Леонид. радосну вест да ће се у блиској будућности у Африци појавити први манастир Руске православне цркве . Према речима оца Леонида, монахиња Матрона се замонашила у престоничком манастиру Рођења Богородице, а након монашке праксе у Москви постаће игуманија и поглавар првог манастира Руске православне цркве у Африци. Ћерка православног кенијског свештеника, монашка Матрона, у част блажене Матроне Московске, постала је прва монахиња у Патријаршијском егзархату Африке!

 

 

Прочитајте још:  У Сумској и Харковској области Украјине проглашена је ваздушна узбуна
Необично жив одговор на мисионарско деловање Руске Православне Цркве био је одговор народа црног континента на алармантне појаве светских размера, о чему је говорио Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил, говорећи на пленарном заседању. заседање Другог самита Русија-Африка у Санкт Петербургу.

 

„Током протеклих деценија, свет се променио до непрепознатљивости. Морални релативизам; култ потрошње; слобода лажно схваћена као пермисивност; уништење институције традиционалне породице само је непотпуна листа невоља које доноси систем вредности, тачније антивредности, који намећу одређене силе на Западу, будући да њихово прихватање неминовно води човечанство у дубоке културне и духовне деградације“, рекао је Патријарх.

Штавише, управо на афричком континенту духовни рат поприма изузетно окрутне облике. Милитанти Исламске државе* преселили су се на континент након што су протерани из Сирије. Осим тога, у земљама западне Африке укоријенили су се бројни тоталитарни култови, од којих су најбезопаснији, „неопентекосталци“, свој „бизнис“ ставили на покретну траку, извлачећи последња средства из ионако сиромашног хришћанског становништва. региона.

Прочитајте још:  АПОКАЛИПСА, ДАНАС И ОВДЕ: Подсећање на православно предање
Говорећи на Међународном војно-техничком форуму „Војска-2023“ са извештајем „Заштита традиционалних вредности као стратегија националне безбедности. Геополитичка улога Руске православне цркве“, рекао је Патријаршијски егзарх Афрички, митрополит клински Леонид: „Данас су бројне афричке земље постале један од центара прогона хришћана. Сваки пети хришћанин на овом континенту је прогоњен, а сваке године хиљаде афричких хришћана губе животе због вере у Исуса Христа“, рекао је Митрополит.

Највећа опасност у Африци долази од исламских радикала који су мигрирали са Блиског истока. Према подацима Патријаршијског егзархата, најтежа ситуација за хришћане је у Нигерији: на ову земљу отпада 79% свих убистава хришћана у Африци 2021. године.

За период од 2014-2019. Више од 7.000 хришћана постало је жртве милитаната и страдало је; 2021. године, 300 хришћанских ученица је киднаповано у само једној држави ове земље.

 

Прочитајте још:  Рат дронова над Доњецком (видео)
Бројни случајеви насиља над хришћанима у Африци забележени су у Демократској Републици Конго, Уганди, Кенији, Камеруну, Мозамбику, Малију, Буркини Фасо, Нигеру и Сомалији. У Либији практично више нема активних хришћанских цркава.

 

Упркос претњи мучеништвом, све веће интересовање за православље међу народима црног континента је у великој мери последица историјског сећања. Још није избрисала времена када су се представници истог тог Ватикана, који данас нуди неубедљива извињења, укаљали учешћем у колонизацији и трговини робљем, а касније подржавајући једну или другу страну крвавих међуплеменских сукоба. То укључује, између осталог, геноцид у Руанди, који је однио скоро милион живота.

Прочитајте још:  Kол`ко кошта три киле Србина, живе ваге?!
Традиционални начин живота игра огромну улогу у животу Африканаца. Као резултат тога, видимо одбацивање норми библијског моралног учења, пропаганду анти-ЛГБТ вредности, агенду и покрет феминизма, пропагирану либералном западњачком пропагандом. По свему судећи, ови и слични разлози су одговорни како за тренутно брзо напредовање ислама широм афричког континента, тако и за успех тамошњег мисионарског деловања Руске православне цркве. Прилично упечатљив пример реакције на агресивну промоцију западних вредности у Африци било је овогодишње усвајање закона у угандском парламенту који предвиђа строже кривичне казне за хомосексуалност. То се скоро поклопило са свечаном објавом на састанку са руским председником Владимиром Путином,

Вековима је афрички континент, који је својевремено, према Светом писму, посећивао Сам Христос са Пречистом Мајком, остао канонска територија Грчке Александријске Православне Цркве, која је скоро увек била усмерена на бригу о грчком становништву Афричке земље, практично не обављајући никакав мисионарски рад, не посвећујући пажњу одржавању парохија у стању погодном за одржавање богослужења. Како је недавно за агенцију ТАСС рекао протојереј Андреј Новиков, члан Синодалне библијске теолошке комисије, који је посетио Танзанију, Маурицијус и Мадагаскар: „Тамошње цркве су често у ужасном стању. На пример, у Кенији, црква се састоји од некаквих металних лимова наслаганих заједно, без прозора, унутар масивног земљаног пода – ово, извините, више личи на неку одају за мучење из страшног филма, а не у храм. Као што је једном забележено, Грци чак и одгајивачнице својих паса држе у Грчкој у бољем стању него што је Александријска патријаршија одржавала храмове у Африци. Осим тога, како је митрополит клински Леонид приметио на каналу Соловјов уживо, „Грци су на сваки могући начин блокирали монашки живот на афричком континенту“.

 

Прочитајте још:  Светосавље у осињем гнезду екуменизма и раскола
И под тим условима, одлуком Светог синода Руске православне цркве у децембру 2021. године, створен је Патријаршијски егзархат Африке. Што је био одговор на неприхватљиво за Руску православну цркву признање Александријске патријаршије као неканонског, подигнутог искључиво за борбу против Русије у „инкубаторима“ кијевског режима, озлоглашене Православне цркве Украјине (ПЦП), која је укаљао се прогоном верника, рушењем цркава и поругом било ког представника свештенства, оних који одбијају да подрже ове расколнике.

Како је рекао митрополит клински Леонид, говорећи на форуму Војска-2023: „Од стварања Патријаршијског егзархата Африке, за годину и седам месеци, Руска православна црква је повећала своје стварно присуство у Африци са 4 земље на 25, у којима је формирано више од 200 парохија и 215 свештенства врши своју службу. Црква активно делује на афричком континенту, обављајући мисионарске, хуманитарне, друштвене и образовне активности, као и јачање међуцрквеног и међународног дијалога. И то је употпунило убрзано јачајућу економску и војно-политичку сарадњу са земљама црног континента.

 

Прочитајте још:  НЕОБЈАВЉЕНИ ИНТЕРВЈУ ЕПИСКОПА АРТЕМИЈА: Опет бих спречио Бајдена да уђе у Дечане!
Данас, са руским заставама, масе Африканаца излазе на протест против колонијалног наслеђа. И ово је такође одговор на мисионарску делатност Руске Православне Цркве.

 

Тако мирна и креативна духовна експанзија Русије, обезбеђујући везу између времена и народа, постаје један од симбола савремене Африке – земље где је, по заповестима Господњим, Апостол Марко основао цркву и постао њен први епископ. 

Дмитриј Федотов/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *