Ако Шмит настави да провоцира, српски представници најавили повлачење из институција БиХ

0

Кристијан Шмит, Фото Танјуг

Ако Шмит настави да провоцира, српски представници најавили повлачење из институција БиХ.

Прочитајте још:  Сраман потез новинара и власника Фејс телевизије узбуркао јавност у Републици Српској
Јединствен став свих представника Српске запослених у Савјету министара и агенцијама, спремни су да напусте рад у заједничким институцијама, ако буду настављене провокације Кристијана Шмита. На састанку у Источном Сарајеву исказана је потпуна лојалност политици институција Републике Српске, њеним уставним надлежностима и Дејтонском мировном споразуму.

Црвена линија је поступањима лажног високог представника пређена, истиче заменик председавајућег Савета министара Сташа Кошарац, указујући да је апсолутно неприхватљив покушај Кристијана Шмита и његових домаћих и иностраних помагача да се БиХ моделира изван темеља Устава и Дејтонског споразума.

-Најважнија порука данас јесте крајња лојалност од свих оних који данас представљају Републику Српску у Савјету министара и њеним институцијама и агенцијама. Врло јасно и јединствено смо рекли да је Шмит нелегалан, нелегитиман. Да је странац који уноси превише проблема у БиХ и да је сигурно узрок нестабилности у БиХ. Да напада и провоцира Републику Српску и да ако мисли да је постигао резултат, грдно се вара – поручио је Кошарац.

Прочитајте још:  ДРАГАНА МИЉАНИЋ: СРЕЋАН ВАМ ПРАЗНИК 8. МАРТ, "ДАН ХИЈЕНА"
Став је да су Шмитови поступци ојачали и афирмисали демократске капацитете Српске, али проузроковали проблеме целој БиХ. Министар финасија и трезора Срђан Амиџић упозорава да проблем неће нестати ако Сарајево игнорише незадовољство народа у Српској.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Оног момента када ми будемо стекли дојам да је наш рад у заједничким институцијама бесмислен, да ми не можемо радити оно за шта смо изабрани, ја не видим зашто више да се бавимо овим послом – рекао је Срђан Амиџић, министар финасија и трезора у Савјету министара.

И српски делегати у Дому народа БиХ најављују да ће у будућем периоду заједнички доносити одлуке колико је сврсисходно учествовати у раду Парламентарне скупштине БиХ. У саопштењу Клуба делегата српског народа исказана је подршка Заједничкој изјави чланова Колегијума Параламентарне скупштине БиХ Николе Шпирића и Небојше Радмановића, којом се захтева стриктно поштовање уставне позиције Републике Српске, њених институција и представника.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *