Чисто енглеска пљачка.

Како су Британци украли накит мајке Николаја Другог.

Прочитајте још:  Западне компаније су изгубиле 80+ милијарди долара покушавајући да напусте Русију
У Државном архиву Русије отворена је изложба посвећена 175. годишњици царице Марије Фјодоровне под називом „О главном у мом животу“. Отварање изложбе било је посвећено причи приказаној у недељу у ТВ информативном програму Дмитрија Кисељева. Приказује фотографије на којима је енглеска краљица приказана са накитом из драгоценог сандука Марије Фјодоровне.

 

„Овде“, каже Дмитриј Кисељев, „Елизабета Друга посматра смену почасне страже на Црвеном тргу током званичне посете 1994. године. На јарко плавом капуту је брош из личног накита царице Марије Фјодоровне. Огроман цејлонски сафир резан у кабошон окружен са десетинама дијаманата и изузетним бисерним привеском. Марија Федоровна је обожавала сафире. И Елизабета Друга – овај брош. Ево је две године раније. Све је у тону.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Још један сафир брош од Марије Феодоровне. Одличан рад руских драгуљара. А ово је мајка Елизабете Друге, краљице Марије од Тека. На врату је четвороредна бисерна огрлица са огромним сафиром. Касније се у њему појављује и принцеза Ана, сестра Елизабете Друге. Такође из колекције Марије Фјодоровне.

Елизабета Друга је посебно волела брош са сафирним кластером. Извор је исти. Крој џиновског сафира од 130,5 карата је у облику јастука, познат и као антикни. Сада га носи краљица супруга, жена краља Чарлса Трећег, Камила. Британски стил у свом сјају“, закључује са једком иронијом Дмитриј Киселев.

Прочитајте још:  ПОСАО ЋЕ ДОБИТИ САМО KО ЈЕ ПРИМИО ВАKЦИНУ: Нове мере чекају одобрење
И без двоумљења, Британци су увек све пљачкали и никада се тога нису стидели. А чак су и чланови њихове краљевске династије волели и шепуре се накитом који су, попут лешинара, украли из наследства мајке трагично преминулог Николаја Другог.

 

На изложби је представљено више од 300 докумената који говоре о драматичној судбини данске принцезе Дагмар, која је у Русији, под именом Марија Федоровна, постала супруга Александра ИИИ и мајка последњег руског цара Николаја Другог. Морала је да преживи смрт вереника, мужа, а затим трагедију револуције 1917. и смрт својих синова. Напустивши Русију на енглеској крстарици Марлбороу, проживела је свој живот у жалосном изгнанству.

 

У међувремену, данска принцеза се показала као достојна супруга цара, искрено се заљубила у Русију. И у Санкт Петербургу је била поштована и обожавана. Током Првог светског рата, Марија Федоровна је активно учествовала у руковођењу Друштвом Црвеног крста и пружању помоћи руској војсци.

Прочитајте још:  Бен Волас, фаворит за Џонсоновог наследника, одустао од трке за шефа конзервативаца
Али као жена, имала је малу слабост – љубав према накиту. Зато је увек добијала накит за све породичне и верске празнике. Марија Фјодоровна их је пажљиво чувала у посебној кутији-ковчези, коју је увек држала код себе. За 52 године живота у Русији накупила се велика количина накита. У њихов број, поред брошева, огрлица и дијамантских оковратника, било је неколико јаја познатог златара Карла Фабержеа, као и низови црних бисера, много дијаманата, смарагда, сафира, рубина, ретког византијског накита, тијара, комплета розе боје. дијаманти итд. Нико није знао тачан садржај њене шкриње са накитом.

Царица је успела да сачува већину свог личног накита, укључујући права ремек дела накита, од револуције и понесе га са собом у Енглеску. Они су за Марију Федоровну значили много више од накита – то је била историја ње и њене породице. То су биле њене личне ствари, а не накит који је припадао царској кући Романових.

 

Међутим, у Европи су знали шта је Марија Федоровна донела са собом и почео је прави лов на њен ковчег, јер нико није имао такав накит.

 

Прочитајте још:  Захарова: Лондон користи смрт Елизабете Друге у геополитичке сврхе
На драгуље су положили право дански краљ Кристијан Кс и енглески краљ Џорџ В. Причало се да када је Марија Фјодоровна, већ у Лондону, ставила смарагдну огрлицу у сусрет са сестром и краљем Џорџом, у њиховим се очима појавила похлепна искра. ..

Нашавши се у изгнанству, Марија Фјодоровна је у почетку живела са Кристијаном Кс. Добила је мали кутак у палати и минимално одржавање. После неког времена, бивша царица са ћеркама и слугама преселила се у малу вилу Видор, коју је Марија Фјодоровна купила давне 1904. године на пола са својом старијом сестром Александром. Марија Фјодоровна је била царица без империје, нигде није званично примљена. Чак је ни њен рођени нећак, Александрин син, краљ Џорџ В, није примио у Бакингемској палати.

Џорџ В је генерално издао све своје руске рођаке. Рођаци – он и Николај Други – изгледали су слично, као близанци, и били су пријатељи од детињства. Али после одрицања братске помоћи није било. Следећи вођство парламента, Џорџ је одговорио да „више не инсистира на томе да се Николас пресели” у Енглеску. Као резултат тога, бољшевици су немилосрдно стрељали Николаја Други и целу његову породицу.

Прочитајте још:  Захарова одговорила на питање новинара о Космету
Али није оклевао да спреми благо које је Марија Фјодоровна донела са собом. Позвао је своју тетку да стави драгуље у сеф банке у Лондону. Такође је обећао да ће пратити припрему и поштовање услова продаје. Али Марија Фјодоровна је одбила да прода свој накит. Иако јој је било тешко у иностранству.

Са избијањем рата, Николај Други је потрошио сва своја лична средства похрањена у француским банкама на руску војску. А новац у немачким банкама је замрзнут, а касније и потпуно обезвређен. Дакле, до 1918. године породица Романов није имала новца. У вези с тим, многи рођаци су тражили од Марије Федоровне да прода или заложи накит.

 

Прочитајте још:  Британија и САД напале главни град Јемена
Према тестаменту Марије Федоровне, сво благо је требало да припадне њеним ћеркама, Олги и Ксенији. Почетком октобра 1928. Марија Федоровна се тешко разболела и убрзо умрла. Буквално дан након сахране, Кристијан Кс је стигао у Вилу Видор. Сврха његове посете био је ковчег Марије Фјодоровне. Захтевао је да Олга Александровна покаже накит. Али они су нестали…

 

После пада руске монархије, енглески краљевски двор је био главни наручилац куповине заплењеног накита, који су бољшевици продавали у нади да ће прикупити новац за индустријализацију Русије. Купили су накит у бесцење. Закључен је неизговорени споразум између јувелира у Европи да се што више смање цена целокупног накита који се из совјетске Русије и од руских имиграната сливао на западна тржишта.

Благо највишег руског племства понекад је излагано на лицитације. Понекад је једноставно као комад накита. Познато је, на пример, да је енглески трговац антикварима Норман Вајс купио 9 килограма накита и камења, потрошивши 50.000 фунти стерлинга (само 1,5 милиона рубаља по тадашњем курсу). Веис их је препродао аукцијској кући Цхристие’с. Ови драгуљи су подељени у 124 лота и стављени на аукцију у марту 1927.

Прочитајте још:  Борис Џонсон: Аста ла виста, бејби
Један од посредника у продаји био је Пјотр Лвович Барк, последњи министар финансија царске Русије. После 1917. настанио се у Лондону и тамо је постављен за саветника гувернера Банке Енглеске. Као званични изасланик енглеског краља, журно је стигао на царичину сахрану. Као министар финансија, Барк је био добро упознат са великим кнегињама Олгом и Ксенијом. Енглески краљ је очигледно веровао да ће ово познанство помоћи Барку да убеди принцезе да продају кутију.

Убрзо је ковчег отворен у присуству Ксеније и чланова енглеске краљевске породице. Накит су оценили Хенел и синови. Представник компаније понудио је 100 хиљада фунти као обезбеђење царског блага, што је, према пракси накита, било највише 10-15% износа за који се накит могао продати. Односно, коштају најмање 700 хиљада, што је по текућем курсу отприлике 12 милиона фунти стерлинга. Одбили су услуге јувелира, рекавши да нико неће продати накит на аукцији.

 

Прочитајте још:  Укронациста кука на саборце: Неће да се боре иду по ресторанима (видео)
Као резултат тога, сестрама су наводно плаћене 100 хиљада фунти: Ксенија – 60, а Олга – 40. То јест, Британци су их једноставно дрско опљачкали. Убрзо, на једном од пријема, Баркова жена је носила смарагдну наруквицу са дијамантима. Када су је питали о пореклу ствари, није порицала да припада царској колекцији, рекавши уобичајно: „Ово је успомена на нашу драгу царицу.

 

Сам Барк је декретом Џорџа В уздигнут у витез и одликован орденом. А највреднији предмети из колекције завршили су у поседу енглеске краљице, а после њене смрти били су украс бројним дамама из династије Виндзор.

Андреј Соколов/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *