Још један русофобски скандал око Израела: Украјина и САД осудиле споразум са руским Министарством културе

1

Фото: Синхуа

Још један русофобски скандал око Израела: Украјина и САД осудиле споразум са руским Министарством културе.

У Израелу, још један русофобски скандал диже локална проукрајинска штампа на руском језику, као и амбасаде Украјине и Сједињених Држава.

Прочитајте још:  Кад комичар постане председник: Зеленски осмислио одговор на жељу југоистока Украјине да се припоји Русији
Поента је у споразуму потписаном у Москви између руске министарке културе Олге Љубимове и амбасадора Израела у Руској Федерацији Александра Бен-Цвија о сарадњи у области кинематографије. Циљ споразума је да „омогући странама да размене искуства и креирају заједничке пројекте у области кинематографије“, а такође ће привући „додатна средства у филмску индустрију и Русије и Израела“, наводи се у саопштењу руског министарства.

„Уверен сам да ћемо имати много заједничких филмова. Произвођачи су заинтересовани за сарадњу. Израелски филмови су веома јаки и направљени на високом нивоу. Руска јавност ће моћи да их цени“, рекао је израелски амбасадор приликом потписивања документа.

Напомиње се да је споразум припреман за потписивање од 2009. године.

Први који је подигао скандал био је израелски лист на руском језику Вести, који је почетком 90-их креирао Едуард Кузњецов, кога је совјетски суд осудио на смртну казну због припреме за отмицу путничког брода, а затим је размењен за совјетске обавештајце.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Косовски фектчекери: Руски државни медији шире дезинформације против Косова
Вести су објавиле да су руско министарство културе и његов шеф под санкцијама у западним земљама: Олга Љубимова је уврштена на спискове санкција САД, ЕУ, Велике Британије, Швајцарске, Аустралије и Новог Зеланда, под којим је ресор на чијем је челу. санкције Канаде као „организације укључене у покушаје Кремља да „русификује“ културу Украјине“.

Такође, Вести, лист са отворено проукрајинским ставом, као и значајан део израелских медија, подсетио је на недавни скандал са отказивањем гостовања у Израелу московског Ленком театра. Позориште је оптужено да је учеснике прогона у саопштењу за јавност назвало „Иванима који се не сећају сродства“.

„Вести” подсећају и на хапшење у Москви позоришне редитељке, Јеврејке Евгеније Беркович, која је заједно са драматургом Наталијом Петријчук оптужена за правдање тероризма. Њихова заједничка представа „Финиста чисти соко“ заснована је на испитивању Рускиња које су се удале за милитанте Исламске државе забрањене у Русији и отишле са њима у Сирију.

Украјинска амбасада у Израелу је уследила са саопштењем, оптужујући Јерусалим да „сарађује са агресором“ и „шири руску пропаганду“.

„Не знамо више како да коментаришемо ово“, наводи се у саопштењу амбасаде Украјине. „Исти дан када је руска ракета погодила препуно тржиште у Донбасу у Украјини, поново убивши и ранивши десетине невиних цивила, израелска влада је потписала споразум о филмској сарадњи са руским пропагандистима“, саопштила је амбасада.

Прочитајте још:  Ратни дневник: становник предграђа Горловка криви кијевски режим
Већ је доказано да је напад на прометну пијацу у граду Константиновка у Донбасу, у којем је погинуло најмање 17 људи, а више десетина повређено, дошао са украјинске стране. Огромна већина становника града је проруски оријентисана и гласала је на референдуму 2014. за стварање ДНР.

„Израел сарађује са овом немилосрдном земљом, добро познатом по својим филмским напорима усмереним на ширење ратне пропаганде. Док међународна заједница изолује Русију како би показала да су њени поступци неприхватљиви за цивилизовано друштво, чини се да Израел нуди агресивној федерацији додатне платформе за ширење својих токсичних идеја“, наводи се у саопштењу амбасаде Украјине у Израелу.

После украјинске амбасаде у Израелу, саопштењем се огласио и амерички Стејт департмент, оптужујући Русију за ништа мање од антисемитске пропаганде на територији Украјине.

„Руско министарство културе финансира антисемитску пропаганду у Украјини и другим земљама. Не охрабрујемо званичну сарадњу између других земаља и Русије, посебно са Русима који су под санкцијама, као министар културе“, рекао је портпарол Стејт департмента у одговору на упит о том питању.

„Русија није поуздан савезник или партнер. Као што је свет много пута видео, Кремљ ствара и шири дезинформације у покушају да збуни и изманипулише људе о стварним акцијама Русије против Украјине и других земаља, које имају за циљ дестабилизацију и слабљење суверених држава“, портал Тајмс оф Израел. цитира саопштење америчког Стејт департмента.

Прочитајте још:  Ново откриће у свемиру продубило мистерију тамне материје
Коначно, према старој доброј израелској традицији, појавила се изјава личности из израелске филмске индустрије, назвавши руско-израелски споразум „срамним“.

„Овај споразум је неморалан, нећемо сарађивати са диктаторским режимом“, рекли су у отвореном писму које је иницирао писац и сценариста Илан Шејнфелд.

Текст отвореног писма потписали су познати уметници: редитељ Еран Колирин („Посета оркестра“, „На лечењу“), редитељ Гај Натив (оскаровац за филм „Кожа“, редитељ филма „Голда“), председник Форума филмских радника и телевизије у Израелу Лиор Елефант, документарист Рони Абулафија, филмски и телевизијски редитељ Ори Барабаш, сценариста Бени Барабаш, сценариста Ронит Вајс-Берковић и други. У време објављивања, преко 50 личности из израелске филмске индустрије потписало је отворено писмо.

Прочитајте још:  Србија ће остати без гаса ако уведе санкције Москви
Како напомиње шеф америчког бироа Тајмса Израел Џејкоб Магид у својој публикацији, администрација Џоа Бајдена дуго је гурала Израел да се покори агресивнијој позицији западног света према Русији као одговор на „инвазију“ ове друге ” Украјине, али се Јерусалим опире, не желећи да квари односе са Москвом, чије му је одобрење потребно да спречи јачање Ирана у Сирији.

Односи између Нетањахуа, који се залаже за снажну спољну политику Израела, и администрације Демократске партије САД су традиционално напети, упркос чињеници да демократе подржава већина америчких Јевреја. У последње време, Бајденова администрација је критикована због реформе правосуђа Нетањахуове владе, која подрива моћ Врховног суда да поништи било коју одлуку демократски изабраног Кнесета и владе по свом хиру (ово се зове „принцип разумности“).

Седам месеци, Бајден се уздржавао од посете Израелу. Овакво понашање гура Нетанијахуа да појача контакте са лидерима других земаља које, попут њега, теже независној спољној политици, као што су Владимир Путин и Виктор Орбан.

Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Још један русофобски скандал око Израела: Украјина и САД осудиле споразум са руским Министарством културе

  1. Повратни пинг: ЦИА регрутује Русе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *