Индонежански сценарио у РС: Каква је улога амбасаде САД у најављеним протестима синдиката

0

(фото:Спутњик)

Индонежански сценарио у РС: Каква је улога амбасаде САД у најављеним протестима синдиката.

Прочитајте још:  Избијање болести у Централној Азији као симптом растуће војно-биолошке претње
Дан пошто се појавила вест да Сједињене Америчке Државе преко Националне задужбине за демократију (НЕД), организације која се сматра једним од паравана ЦИА-е, припремају обојену револуцију у Индонезији, поред осталог и путем тајне сарадње с тамошњим синдикалним лидерима, из комшилука стиже информација да, по упадљиво сличној матрици, америчка амбасада у БиХ сада подстиче штрајкове синдиката у Републици Српској.

Наиме, иако су им плате само у прошлој години повећане три пута, пет гранских синдиката у Републици Српској најављује протесте 29. септембра, због, како кажу, неиспуњавања споразума који је потписан прошле године. Из Владе РС одговарају да је све што је договорено и испуњено, преноси РТРС.

Прочитајте још:  Бројна реаговања из Српске - Сарајево ни на који начин није било под опсадом, већ подељени град
У међувремену, у јавности се појавила информација да синдикалцима поједине амбасаде нуде одређене пројекте само да држе тензије у јеку притисака на Републику Српску.

Да је у све прсте умешала Амбасада САД у БиХ потврдио је председник једног од синдиката кога су, каже, три пута звали из те амбасаде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Бићу искрен – добио сам три позива из америчке амбасаде, нисам се одазвао ни на један позив јер сам сматрао да у таквом датом времену није моје да седим са таквима”, изјавио је председник Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити Републике Српске Жељко Шукало.

Прочитајте још:  Протест против принуде: теолози се противе родном језику
Борба за права радника или нови вид притисака на Републику Српску и покушај да се преко синдикалних организација ослабе институције?

“Амбасада САД у Сарајеву већ дуго времена ради на распакивању Општег оквирног споразума за мир у БиХ”, каже за РТ Балкан Сања Вулић, шеф Клуба посланика Савеза независних содијалдемократа (СНСД) у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

“Прво су покушали наметнути председника Републике Српске по својој мери, а када је воља бирача била јача, наставили су са борбама. Покушај одузимања имовине. Апсолутно непоштовање Дејтонског мировног споразума. Затим су наредили судијама и тужиоцима да ‘прогоне’ председника Републике Српске јер је по Уставу обављао своју дужност. Након јасне поруке грађана Српске да неће толерисати насиље над институцијом председника Српске, уследило је инфилтрирање међу синдикалне организације, удружења грађана, итд”, каже Вулић.

Синдикат управе Републике Српске, Синдикат радника унутрашњих послова Републике Српске, Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске, Струковни синдикат медицинских сестара и техничара Републике Српске, и Самостални синдикат радника у здравству и социјалној заштити Републике Српске, најавили су да 29. септембра излазе на протесте.

Прочитајте још:  РУСИЈА РАЗМЕШТА ВОЈНЕ ОБЈЕКТЕ У БЕЛОРУСИЈИ: Оба министарства одбране потврдили
Синдикалци траже оквирно повећање појединачних плата од око 100 марака и окривљују Владу РС и председника Милорада Додика за ситуацију у којој се налазе.

“Данас смо ми овде незадовољни радом Владе Републике Српске као нашег послодавца. Сматрамо да не раде добро посао, да нису испоштовали договоре, које смо као одговорни људи верификовали кроз споразум”, рекао је председник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић.

Прочитајте још:  Нова емисија на каналу Васељенске "Јатак Инфо": Како младима вратити веру у националну идеју! (Видео)
На питање новинара да ли су поједини синдикати позивани из амбасада како би се нудили пројекти синдикатима, што је потврдио Шукало, Марић је одговорио да је то “безобразлук и спиновање јавности”, међутим, тврдње свог синдикалног колеге није изричито оповргао.

Из Владе РС су одговорили да су све ставке споразума испоштоване.

Прочитајте још:  Око 200 америчких банака могло би да понови судбину СВБ
Да се америчка амбасада меша у унутрашња питања других земаља није новост. Остаје само да се види да ли ће им поћи за руком у РС.

“Верујем да честитим синдикалцима амерички долари не могу бити испред Републике Српске”, оцењује шефица посланичког клуба Додиковог СНСД-а Сања Вулић.

Ксенија Јелесијевић/РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *