НЕМЦИ ХРАБРЕ КУРТИЈА ДА НАСТАВИ СА ТЕРОРИСАЊЕМ: У дану када је претучен младић и запаљена кућа повратника, Рот оптужио Вучића за тензије

0
Рот

Михаел Рот

Јавна тајна да је Немачка главни чувар Аљбина Куртија добила је још једну потврду изјавом председника Одбора за спољне послове Бундестага Михаела Рота. Он је у понедељак, на састанку са властима у Приштини, казао да је “председник Србије Александар Вучић одговоран за брутално насиље над припадницима Кфора на северу”, а голоруки српски народ који је устао против терора назвао је руљом.

Немачки политичар, не само да је заборавио да помене да је до нереда у мају испред Општине Звечан дошло током мирног протеста Срба због наметања албанских градоначелника, а који је ескалирао после рафала тзв. косовске полиције на демонстранте, већ је салву критика на Београд сручио баш у дану када је трећи пут запаљена кућа повратника Ранка Јаначковића у Новом Селу Мађунском, код Вучитрна, и када су тројица Албанаца претукла Страхињу Петровића (25) из Грачанице, који је био у аутомобилу са крагујевачким таблицама.

– Срби су прешли црвену линију, што је потпуно неприхватљиво. Надам се да ћемо имати реалну могућност за деескалацију ситуације између Косова и Србије. Сукоби на северу Косова били су потпуно неприхватљиви и Влада Косова преузима одговорност за неке грешке. Али, на крају крајева, Вучић је одговоран за брутално насиље над војницима Кфора. Има добрих разлога да се критикује ситуација у Србији. Она је далеко од испуњавања принципа Европске уније, јер ЕУ није само питање заједничког тржишта већ и место заједничких вредности и не видим напредак у правом смеру. Не видим усклађивање са политикама Европске уније када је у питању увођење санкција Путиновом режиму. Ово је разочаравајуће за све нас. Додао је да се залаже за формирање ЗСО, али “не и нову Републику Српску” и да су санкције “које ЕУ спроводи против Косова – грешка”.

Прочитајте још:  Ужице: На 8.март протест против нове МХЕ на брани језера Врутци

После оваквих изјава немачког званичника јасно је у каквој ће атмосфери бити одржана нова рунда преговора Београда и Приштине сутра у Бриселу, које ће водити председни Вучић и Курти. Шеф државе казао је јуче да ће у наставку дијалога једна од главних тема бити безбедност Срба на КиМ. Говорећи о паљењу куће Јаначковића и пребијању Петровића, истакао је да је томе већ разговарао са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

– Указао сам на тај проблем. И у четвртак ће то бити главна тема – казао је први човек Србије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Некадашњи министар спољних послова СРЈ Живадин Јовановић рекао је за “Новости” да “док премијер привремених институција на КиМ Аљбин Курти гази Резолуцију СБ УН 1244, саботира уговорне обавезе, отима српске њиве за базе на северу и хапси Србе, Запад као негодује, позива на преговоре и деескалацију”.

– Испод тога убрзава испоруке дронова, борних кола, хеликоптера, далекоментног оружја и обучава кадрове будуће војске. Ми ћемо јавно да те, ко бајаги, критикујемо, чак и претимо сменом и санкцијама, а ти знаш шта ти је посао – не дозвољавај повратак протераних, хапси, застрашуј и протеруј преостале Србе – сматра Јовановић.

Он објашњава да је јасно да Немачка, уз асистенцију Француске, дува у антисрпску тикву и да је сада то само још једном, изјавама Рота и потврђено.

Посланик и потпредседник Покрета социјалиста Бојан Торбица рекао је да је крајње безобразно и лицемерно то што председник Одбора за спољне послове немачког Бундестага није спреман да осуди Куртијеве терористе који већ месецима пуцају на српску децу и без икаквог основа хапсе и затварају Србе широм Косова и Метохије, али је зато спреман да напада и вређа председника Србије.

Прочитајте још:  Косовска Митровица: На аутомобилима флајери са поруком „Нема предаје – КМ остаје!“

– Вучић је крив и Роту и Немачкој зато што је Србија најразвијенија земља на Балкану, крив је Вучић зато што Србија не дозвољава независност такозваног Косова, крив је Вучић и због тога што не дозвољава нестанак Републике Српске, а и за то што неће да уводи санкције вековним пријатељима. Знамо да напредак Србије нервира спонзоре Куртијеве терористичке творевине, али знамо да Немачку и господина Рота највише боли српски слободарски дух који нису сломили ни 1941. године, а неће ни данас – поручио је Торбица.

Брнабићева: И даље нема ЗСО

Премијерка Ана Брнабић захвалила је председнику Вучићу што је преузео на себе да води дијалог и ослободио Владу да може да се бави другим стварима.

– Неопходна је имплементација Бриселског споразума и Заједнице српских општина. И даље немамо ни једно ни друго. Приштина нема намеру да га имплементира, а Курти не жели да изговори две речи – Бриселски споразум. Видели смо само додатну ескалацију. Народу одговара мир и стабилност јер то омогућава да имамо просперитет – рекла је премијерка.

С.Ровчанин Томковић / Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *