Претња Србима посматрачима на изборима у ДНР и Запорожју: „Лешинари који се хране патњом Украјинаца“

1
ДНР

ДНР

Претња Србима посматрачима на изборима у ДНР и Запорожју: „Лешинари који се хране патњом Украјинаца“.

Амбасада Украјине у Србији најавила је да ће београдски адвокат Горан Петронијевић, Горан Шимпрага и проф. др Срђан Перишић сносити последице јер су учествовали као међународни посматрачи на недавним изборима у областима које су после референдума ушле у састав Руске федерације.

Прочитајте још:  Украјинске трупе напале су администрацију Волновахе у ДНР
Регионални и општински избори одржани су од 8. до 10. септембра у Доњецкој, Луганској, Запорошкој и Херсонској области, као и на Криму и граду Севастопољу. Према листи коју су објавили Украјинци, српски посматрачи били су у Доњецку и Запорожју.

За украјинску амбасаду у Србији то су „лажни избори РФ на привремено окупираним територијама“, како је наведено у саопштењу које је објавио београдски „Блиц“. Деловање тројице посматрача држављана Србије, како се додаје, није само „против Украјине, већ и нарушава међународно право, дакле усмерено је против територијалног интегритета и суверенитета саме Србије“.

Прочитајте још:  Геноцид над Србима био је основна сврха Јасеновца
Наводи се да ће они бити „приведени правди“, као и да ће се тражити „увођење нових међународних санкција умешанима“, што су претње које се не односе само на тројицу Срба, већ и на све који су учествовали у изборима, како је то објаснила Амбасада Украјине у саопштењу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Петронијевић, Шимпрага и Перишић осванули су и на „црној листи“ коју је на друштвеној мрежи Икс објавила трансродна портпаролка украјинске војске Сара Ештон Сирило.

Прочитајте још:  ВЕЛИКИ ПРАЗНИК УМА У ЧАЧАНСКОЈ ГИМНАЗИЈИ
У њеној објави наводи се да је реч о списку 34 не-руска држављана који су учествовали као посматрачи на изборима на „окупираној украјинској територији“. Сара оцењује да је реч о „лешинарима“ који се хране „патњом Украјинаца на окупираним украјинским територијама“, док из дипломатског представништва у Србији поменуту тројицу називају „пропагандистима“ чије „антиукрајинске и антисрпске активности дуго финансира Руска федерација“.

Проф. др Срђан Перишић каже за РТ Балкан да га не изненађује оваква реакција амбасаде и да је нешто слично и очекивао.

„Овај глобални сукоб чији смо сведоци разоткрива ко је где. Ја себе видим као представника Срба, нисам ничији представник, ја сам професор политичких наука, пријавио сам се као међународни експерт и отишао“, објашњава Перишић.

Прочитајте још:  Руске трупе заробиле су групу војника украјинских оружаних снага у области Пјатихатки у Запорожју
Како каже, народ који живи у овим областима, а који је изашао први пут на изборе у саставу Русије, заслужује сву пажњу овог света па и међународних експерата по питању избора.

„Треба да виде да нису сами, да свет изван Запада њих гледа као образац како се супротставити управо том Западу и наметању њихове демократије за коју они сматрају да је универзална, што је потпуно погрешно. Не постоји универзална демократија, већ сваки народ, свака земља има свој израз демократије и то треба да подржимо“, каже Перишић.

Руси у Доњецкој републици где је он био посматрач, како каже, желе мир, просперитет, своју будућност, али онако како су они то одлучили прошле године на референдуму.

Прочитајте још:  Рогов: Атмосфера терора у окупираном Запорожју
Осврћући се на део саопштења украјинске амбасаде у којем се посматрачима из Србије спочитава да својим активностима нарушавају међународно право и суверенитет Србије, Перишић каже да Украјина од 2014. године нема свој суверенитет, додајући да је те године управо Запад срушио Украјину као државу.

„Уложили су пет милијарди долара у Мајдан-револуцију и то се и не крије, то је и Викторија Нуланд изјавила. Уложили су толико новца да сруше политички и правни систем у Украјини и од тада Украјина као држава не постоји. Постоји безвлашће, прогон руског народа“, рекао је Перишић.

Он додаје да је осамдесет одсто грађана Србије, а деведесет одсто Срба на Балкану на страни Руса и Доњецке републике у којој је био као међународни експерт.

„Нити сам кога угрозио, поготову не Србе или Србију, него сам напротив изразио став већине грађана Србије“, истиче Перишић.

Прочитајте још:  Служен парастос Србима које су мучки побили Шиптари
Коментаришући списак званичника украјинске војске, додаје да га такве ствари не плаше.

„Био сам у Запорошкој области као експерт који је посматрао референдум којим се Запорошка област вратила у састав Русије, био сам сада у Доњецку. И следећи пут ћу отићи, никога се не плашим“, каже Перишић.

ИН4С/РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Претња Србима посматрачима на изборима у ДНР и Запорожју: „Лешинари који се хране патњом Украјинаца“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *