СРБОФОБИЈА ЗАОРАЛА ДУБОКЕ БРАЗДЕ: Некима у Бару смета да се маслина испред виле „Тополица“ назове по Карађорђевићима!

0

СРБОФОБИЈА ЗАОРАЛА ДУБОКЕ БРАЗДЕ: Некима у Бару смета да се маслина испред виле „Тополица“ назове по Карађорђевићима!

Дворац краља Николе у Бару саградили су 1885. године српски кнез Петар Карађорђевић и његова супруга Зорка (ћерка црногорског краља Николе) за своје потребе. Првобитно је овај објекат уз море на Тополици носио име Вила „Тополица“. Истакнути еколошки и спортски радник и активиста мр сци Миодраг Бановић заједно са стручним консултантом и експертом за маслинарство, пријатељем града Бара и универзитетским професором Момом Радуловићем, прије десетак дана урадио је идејну форму Парка маслина “Краља Николе” – Бар са три маслине.

Прочитајте још:  БРИСАЛИ СМО МАРКОВУ КРВ ЊИХОВИМ ПЛАХТАМА: Сведочење о убиству војника ЈНА Марка Утржана у загребачком Ракитју
Како Бановић објашњава, идеја је да се маслине засаде на простору на којем су уништене три палме. Ријеч је, како каже, о простору који је већ дужи низ година ругло и пустош поред Дворца, те као такав девалвира реноме Дворца краља Николе, док надлежни не реагују на такво стање.

Из поштовања према прецима, вели Бановић, идеја је да се овдје засаде:
1. Маслина “Краља Николе”,
2. Маслина “Кнеза Патра и кнегиње Зорке Карађорђевић”,
3. Маслина “Престолонасленика Данила”.

Прочитајте још:  Домољуб Вуксановић прославља „Олују“: Свим Хрватицама и Хрватима срдачно честитам „Дан побједе и Дан хрватских бранитеља“
Убрзо након што је објелоданио иницијативу, Миодрагу Бановићу стигле су и пријетње.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

-Због маслине бр. 2. којој смо дали назив Маслина “Кнеза Петра и кнегиње Зорке Карађорђевић” пријете да ће ми доћи на врата неки перјаник. Тима да кажем: мој ђед је био перјаник краља Николе, ја сам рођен на Цетињу, отац и мајка су ми из старе Црне Горе – Ријечке и Црмничке нахије, свакога перјаника ћу дочекати како приличи по старим црногорским обичајима – поручио је Бановић на друштвеној мрежи Фејсбук.

Прочитајте још:  „Пјевати или не пјевати! Питање је сад!“: Како удовољити муслиманским првацима у Црној Гори?
Потом је наставио.

-Коме год није јасно да објаснимо, да треба испоштовати градитеље дворца краља Николе, да им кажемо хвала, макар са тиме да им посветимо једну маслину да буде вјечна као Стара маслина на Мировици која траје 2.248 године. Да кажем и ово: Саградили су га је зет и кћерка књаза Николе, кнез Петар Карађорђевић и принцеза – кнегиња Зорка 1885.године за своје потребе, који су од свог вјенчања живјели у Црној Гори. Пространа балска дворана дозидана је 1910.године. Млађи син Петра И Карађорђевића и кнегиње Зорке Александар, рођен је на Цетињу 16. децембра 1888.године, а своје дјетињство провео је у Вили „Тополица“, како је било право име Дворца у Бару. Ђед по мајсци био му је црногорски краљ Никола, а баба краљица Милена.

Прочитајте још:  Ухапшени посланици опозиције, закон о црквама усвојен
У међувремену, Бановић који је оснивач и предсједник НВО „ИНФО спорт ЦГ“ – Бар је саопштио како се чека сагласност надлежних за формирање „Парка Маслина краља Николе“. План је да се засаде три сорте маслина: „барска жутица“, „лећино“ и „истарска бјелица“.

Дворски комплекс Николе И Петровића у Бару, налази се на Тополици. поред морске обале. У саставу Дворца су : Велики и Мали дворац, куле-стражаре, дворска капела и зимска башта. Некадашњу Вилу „Тополица“ у Бару касније је откупио краљ Никола, која је дошла у насљедство Николином сину књазу Данилу, и потом названа „Дворац престолонаследника Данила”, а касније ја добила назив Дворац краља Николе.

Прочитајте још:  Насер Орић заклао српског судију: Муслимани сами откривају злочине свога "хероја"
Бановић наводи да је краљ Никола био љубитељ природе и претеча еколошке државе Црне Горе, па је формирао ботаничку башту у кругу Дворца и посебну зимску башту на овом простору. Био је, додаје, и велики пријатељ маслинарства.

Краљ Никола је посљедњи пут био у Дворцу 29. јуна 1914. године. Након Првог свјетског рата, Дворац и околно имање остали су као пустош и рушевине. Од 1933. године, подсјећа Бановић, у Дворцу је почела да ради Специјална пољопривредна школа за јужне културе „Тополица“, једина таква у земљи.

Прочитајте још:  Историјска заплена 112 тона шверцованих цигарета: Увезене из Црне Горе преко непостојећих фирми
Од 1946. до септембра 1949. у Дворцу је радила Средња пољопривредна школа, а подизањем нове зграде за ову институцију, претворен је у стамбени објекат за неколико породица до 1960. године, када је у њега смјештен Завичајни музеј, а од 1965. до 1977. и градска библиотека. Данас је у Великом дворцу смјештен Завичајни музеј, а користи се и за галеријско-изложбене и музичко-сценске потребе.

-Вјерујемо да ће надлежни бити релаксирани одређених предрасуда што иницијативу за „Парк Маслина краља Николе” покреће појединац преко НВО “ИНФО спорт ЦГ” – Бар и да ће издати потребну сагласност за његову реализацију, а поготово што би те маслине засадили на запуштеном простору испред Дворца краља Николе, на којем су већ више година уништене три палме, простор који је ругло и који девалвира реноме Дворца краља Николе. Једноставно речено, уништене су три биљке – палме, а на тим мјестима засадили би три нове биљке – маслине“ – наводи Бановић.

Као координатор масовних ЕКО акција на озелењавању цијеле Црне Горе, у протекле 23 године Бановић је са другим волонтерима формирао 141 Парк “Маслина дјеце Бара и Црне Горе” са 3.097 маслина, а од 09.марта до 21.маја 2023. године формирао је још 64 ЕКО парка “Дјеце сјевера Црне Горе” са 1.628 борова.

Да би санирали посљедице уништења три палме и уредили запуштен простор ипред Дворца краља Николе, а такође и из поштовања према нашим прецима, урадили смо идејну форму „Парка Маслина Краља Николе” са три маслине, да на мјестима уништених палми засадимо маслине, као симбол мира, пријатељства и складног суживота све три вјере народа у Бару и Црној Гори, да буду вјечне као “Стара маслина” на Мировици засађена 225. године п.н.е. која траје 2.248 година, а трајаће и даље,  навео је Бановић. Он је истакао и да су већ набављене саднице маслина, природни стајњак потребан за садњу, као и други материјал неопходан за тај подухват. Такође је обезбијеђена и механизација која би била ангажована.

Прочитајте још:  Запад промовише свог председничког кандидата у Црној Гори. Шта је претња Руској Федерацији?
Надлежни, како закључује, немају никаквих трошкова за овај пројекат, те се од њих очекује само писмена сагласност за реализацију иницијативе.

Српска24.ме

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *