Све мање шансе за Владу Црне Горе коју би подржао 41 посланик

0
Спајић

Спајић

Све мање шансе за Владу Црне Горе коју би подржао 41 посланик.

Демократе Алексе Бечића не желе да буду пресудан глас било кога са листе на којој је била Демократска партија социјалиста.

Прочитајте још:  Афера проституција: Пронађени спискови клијената, међу њима познати политичари и бизнисмени!
Све су мање шансе да мандатар Милојко Спајић формира владу Црне Горе коју би подржао 41 посланик, пошто Демократе одбијају да за избор буде пресудан глас било кога са листе на којој је била Демократска партија социјалиста (ДПС).

Председништво Демократа синоћ је, на предлог лидера партије Алексе Бечића, донело једногласну одлуку да пресудан глас за избор новог председника Скупштине и владе не може доћи са листе ДПС, или да о томе одлучују Социјалдемократе (СД), јављају црногорске “Вијести”.

Бечић је на председништву рекао да никада не би дозволио да га на било коју позицију бирају кадрови са листе ДПС или СД, те да за случај другачије одлуке органа партије, он неће бити кандидат за било коју функцију.

Прочитајте још:  Како је књаз Никола лечио педерлук!
У Покрету Европа сад (ПЕС) су саопштили да став Председништва Демократа да за избор нове владе пресудан глас не буде са листе Демократске партије социјалиста и Социјалдемократа јесте став који је ПЕС већ изгласао на Главном одбору.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Подсећамо јавност да је наш Покрет управо донео одлуку да се о саставу нове владе разговара са оним представницима и партијама које су нашег лидера подржали на консултацијама код председника државе. Тако да, уколико и други субјекти и сви посланици буду поштовали донете одлуке, влада ће бити изгласана од оних који су подржали Спајића за мандатара, што значи да већина неће зависити од посланика са листе ДПС-а и СД-а”, наводи се у саопштењу.

На парламентарним изборима 11. јуна, ДПС је наступио у коалицији са СД-ом и Демократском унијом Албанаца (ДУА) чији је лидер Мехмед Зенка подржао председника Покрета Европа сад Милојка Спајића за мандатара и помиње се да би могао подржати нову владу.

Синоћ су се састали лидери свих партија које и даље преговарају са Спајићем о формирању нове владе и према сазнањима “Вијести”, исказали су расположење да формирају владу која би имала подршку 41 посланика.

Међутим, Бечић је учеснике састанка обавестио да председништво те партије сматра то неприхватљивим.

Извори “Вијести” потврдили су да је на састанку, који је трајао до три сата после поноћи, речено да Спајић не може дефинитивно да рачуна на две посланице ПЕС-а Радинку Ћинћур и Јевросиму Пејовић.

На састанку је помињана и потенцијална подршка СД-а.

Прочитајте још:  Вучић: Није наш посао да подилазимо јавном мњењу- настављамо ка ЕУ
Наводно је спорна тачка био и ресор пољопривреде којег желе Социјалистичка народна партија и Бошњачка странка (БС), али је више извора навело да је то лако решиво.

На предлог да се ипак преговара са ГП УРА, извор “Вијести” тврди да је Спајић рекао да би у том случају изгубио више посланика са своје листе него што их УРА има.

Спајић је 10. августа предложен за мандатара за састав владе.

Према Уставу, Спајић сада има рок од три месеца да добије подршку најмање четрдесет једног посланика и састави владу.

У случају да Спајић не формира владу у року, председник државе Јаков Милатовић може да да мандат некоме другоме, ко обезбеди подршку, или да распише изборе.

Председник Владе Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић изјавио је јуче да не искључује могућност ванредних парламентарних избора јер, како каже, Црна Гора је стално у изборном циклусу, а избори су најчистије решење “када постоји политичка криза”.

“Ми смо као држава стално у изборном циклусу. Не бих искључио ни да идемо на парламентарне изборе. Стално смо у изборном циклусу, а стално тражимо резултате. Мислим да резултате, у доста отежаним политичким условима, заиста испоручујемо”, рекао је Абазовић.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *