Правда.ру: Косово и Метохија: преговори поново завршени “ничим”

1
косово

Косово и Метохија (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Правда.ру: Косово и Метохија: преговори поново завршени “ничим”.

Разговор о проблемима нормализације и деескалације између шефа Србије и „премијера” Косова 14. септембра у Бриселу је пропао.

Према речима српског лидера Адександра Вучића , Аљбин Курти је одбио да разговара о компромисној верзији билатералног споразума коју је предложила ЕУ, а састанак је завршен без резултата.

У ствари, Београд је једва очекивао чудо од Приштине и био је унапред спреман за такав исход, како су претходног дана изјавили и Александар Вучић и министар спољних послова Србије Ивица Дачић .

Лукави и сналажљиви шеф косовске владе сада износи разне верзије да објасни своје понашање, наравно, свим силама покушавајући да се ослободи сваке одговорности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Премијер” већ покушава да прикаже ситуацију у смислу да на састанку у Бриселу, кажу, „није имао избора, јер је на столу био само један предлог” да се пронађе компромис. Курти, кажу, није могао да га прихвати, па су преговори завршени ништа.

Прочитајте још:  Без права и у Србији: У Бујановцу на стручну праксу Срби само преко везе, на 10 Албанаца примају једног Србина
Александар Вучић је, са своје стране, јасно ставио до знања да Запад користи политику двоструких стандарда у односу на Београд и Приштину.

“Наивни људи у Бриселу нису слушали шта је (Курти) конкретно рекао. Да сам рекао оно што је рекао, одавно бих био погубљен у Берлину, Бриселу и Вашингтону, али ово су двоструки стандарди”, – председник Србија тако мисли.

“Нико не разуме какве је игре Аљбин Курти играо у Бриселу, али је јасно да му је циљ да избегне формирање Заједнице српских општина (ЗСО). Његове (Куртијеве) изјаве да “Срби морају да плате и трпе” су примили Срби са великим разочарањем“, нагласио је Вучић.

Бивши такозвани косовски министар спољних послова Енвер Хоџај , после неуспеха у Бриселу, рекао је да је Куртијев приступ дијалогу (са Србијом и ЕУ) „класична превара“ и да је његов предлог за нормализацију са Београдом „бескорисан“. Према Хоџају, централна влада у Приштини „није способна да управља севером Косова“. Према речима бившег министра, „четири градоначелника у заједницама на северу Косова треба да буду Срби“. Хоџај је уверен да Курти „не познаје тему дијалога (у Бриселу) и да нема своју визију у преговорима“. Он је закључио да је “понашање ‘премијера’ неодговорно и штети Косову”.

Прочитајте још:  Србима на северу прети информациони мрак: Шта ће се десити ако Приштина угаси МТС на Космету
Занимљиво је да су у Бриселу, упркос неуспеху на последњем скупу високог профила, решени да наставе да раде на овом питању. Специјални изасланик ЕУ за Балкан Мирослав Лајчак рекао је да „процес примене споразума о нормализацији (између Србије и Косова) мора да почне ове године, иначе ће сви досадашњи (ЕУ) напори бити изгубљени.

„Курти инсистира да документ (о нормализацији) де фацто почиње тиме што Београд призна Косово, али то, наравно, није реалан пут напред“, рекао је Лајчак искрено.

Према речима специјалног изасланика ЕУ, „у овом тренутку не чини се потребним даље усмеравати пажњу на преговоре са Београдом и Приштином. Неопходно је спровести низ консултација са државама ЕУ, УК, САД и у ту сврху искористити предстојећу седницу Генералне скупштине УН како бисмо имали јединствен и координисан одговор међународне заједнице на односе Београда и Приштине“.

Прочитајте још:  Шиптарски терористи опљачкали и демолирали пословницу Поште Србије у Угљару код Косова Поља
Лајчак страхује да ако се процес нормализације не доведе до краја, онда због услова политичких календара у Европи и Америци (председнички избори у САД) цео процес може бити гурнут у други план.

“Споразуми постигнути у Охриду су најбољи документ. Ако га стране не прихвате, онда ће се све урушити”, нагласио је високи европски званичник.

Лајчак у овом случају не искључује нове сукобе, појачане тензије и више насиља на северу Косова и Метохије. Специјални изасланик је нагласио да ЕУ покушава да пронађе што више додирних тачака између страна, упркос растућем међусобном неповерењу. Због тога је Брисел предложио да „Приштина почне да разговара о гаранцијама за Србе на северу Космета, а Београд ће постепено почети да испуњава своје обавезе”. Овај приступ ЕУ је, према Лајчаку, „транспарентан и избалансиран“. Једина невоља је што ни Курти ни његови истомишљеници у Приштини не желе и неће да изађу у сусрет Београду и овдашњим Србима на пола пута.

Прочитајте још:  Косовски милитанти уче украјинске нацисте да убијају православне хришћане
Са Куртијеве стране постоји само агресивна реторика. Он је уверен да су Срби у региону потпуно под контролом Вучића, а „Српска листа“, од које се у Европи и Америци очекује да постане главна покретачка снага на поновљеним изборима у српским енклавама, није ништа друго до „интегрални део Српске напредне странке”. Чују се гласови из Приштине који траже од председника Србије и његове владе да потпуно одустану од подршке косовским Србима, престану да их „окрећу против власти“ итд.

Како кажу, људи не машу песницама после свађе, али резултати неуспеха у Бриселу нам дају много за размишљање. Пре свега, у вези са правим намерама власти у Приштини. Очигледно је да под „нормализацијом“ подразумевају само рано признање независности Косова од стране Београда. И чувајте Србе региона Курти и Ко. једва да имам жељу.

Прочитајте још:  Захарова: Запад срећан због обнове куће нацисте Џафера Деве
Да ли Брисел и Вашингтон ово разумеју? Вероватно размишљају о таквој опцији, али за Запад је најважније да се придржавају неких општих и прихватљивих граница пристојности, а како ће Срби тамо живети је очигледно друго питање. Исто се може приписати и виталним интересима Србије, за ЕУ ​​је, на пример, важно да има стопостотно солидарног партнера, емоције и емпатија у овом случају су непотребни.

Београд изјављује да се „никада неће одрећи Косова и Метохије“. За Србе је ово срце њихове цивилизације, света земља, у којој се налазе многе православне светиње и вековима живе њихови људи, који неће да оду одатле, упркос репресији и насиљу Албанаца.

Правда.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Правда.ру: Косово и Метохија: преговори поново завршени “ничим”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *