У Русији представљена књига о светињама Србије

0

У Русији представљена књига о светињама Србије.

Прочитајте још:  Одлука Владе: Минималац од јануара 40.020 динара
У прес центру Интерфакса је 18. септембра одржана презентација двотомне публикације „Завештање Светог Саве. Ходочашће у светиње Српске православне цркве“, у издању издавачке куће Александро-Невске лавре . Представио га је аутор пројекта и главни уредник епископ Кузњецки и Никољски Назариј .

Ово је најпотпунији опис најважнијих светиња које се налазе на канонској територији Српске Цркве, коју је основао Свети Сава Српски 1219. године. Историјски гледано, обухвата земље бивше Југославије: Србију, Хрватску, Црну Гору, Босну и Херцеговину, као и светиње у другим регионима света. Реч је о више од две стотине значајних манастира, укључујући Свјатогорски манастир Хиландар, и више од стотину катедрала и храмова. Посебна пажња посвећена је историји Српске Цркве, њеним истакнутим личностима и светињама.

Прочитајте још:  Култура лупетања наших „проевропских активиста“
Владика је рекао да га одавно интересује Србија и њена Црква. На то га је подстакао дугогодишњи сусрет са покојним епископом црногорско-приморским Амфилохијом: „Балкан је такав европски казан у коме су се кували, делили и уједињавали народи. Овај крај има сложену историју. Српска црква је још више повезана са државом него Руска црква пре револуције. Многи кнезови и други поглавари Србије постали су свети. Проучавајући историју ове земље можемо одговорити на многа питања о историји Русије. Током времена, наши Црква је била ван закона и законом и државом. И Србија је својевремено пала у социјалистичко окриље, али је тамо Црква имала већу тежину него у Совјетском Савезу.”

На мене су велики утисак оставили владика Амфилохије, патријарх Иринеј и митрополит црногорско-приморски Јоаникије, који су више пута доносили српске светиње у Лавру. У главном граду Словеније, Љубљани, упознао сам садашњег патријарха српског Порфирија. У књизи је његов предговор, он топло говори о Лаври и Русији“.

да је Косово саставни део Србије и Српске православне цркве. Све на Балкану је повезано са животом и радом оснивача Српске православне цркве Светог Саве. Српска црква је најближа и истински братска црква Руској православној цркви“, закључио је владика Назарије.


Према речима коаутора текстова Александра Зимина, у књизи се помиње 38 митрополија и епархија, 213 манастира, 100 саборних храмова и цркава у Србији, као и сви српски манастири који постоје у Аустралији, Америци и другим земљама, као и епархије у околини. свет. Коришћено је 897 фотографија, неке од њих се објављују први пут. Књига је објављена на руском језику са преводима главних назива светих места на српски. Цео тираж је у Александро-Невској лаври, публикација се може купити у њеним продавницама.

Прочитајте још:  Вучић: Американци праве један блок унутар Европе, посебан блок који ће чинити Пољска, Балтичке земље и Украјина!
Богату илустративну грађу књиге представљају радови српских фотографа Миодрага Бранковића, ђакона Драгана Танасијевића, као и фотографије из архива Митрополије Црногорско-приморске Српске православне цркве.

ИА.Жива вода

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *