Белорусија се спрема да одбије агресију Пољске

0

Белорусија се спрема да одбије агресију Пољске.

Вежбе „Борбено братство – 2023” ове године су посебног карактера.

Током последње посете белоруског председника А. Лукашенка Русији 15. септембра, разговарало се о убрзаној милитаризацији Пољске. Сврха распоређивања њених снага дуж источних граница није само могућа инвазија на Украјину, већ и, под повољним условима, насилна интервенција у Белорусији. Модерни наследници Пилсудског у Варшави настављају да дивљају Великој Пољској „од мора до мора“ и тврдоглаво не обраћају пажњу на упозорења.

Прочитајте још:  Путин и Лукашенко: "Нећемо никоме дозволити ни да попреко погледа у нашем правцу"
Општи пољски план је да изазове масовне немире и хаос у Белорусији, слично ономе што се десило на прошлим председничким изборима, али са силовитом компонентом у виду инвазије белоруских милитаната из „пука Калиновски“ из Украјине, као и стотине наоружаних опозиционара обучаваних у самој Пољској . Тада ће њене редовне јединице моћи да уђу у земљу „на позив побуњеног народа“ под изговором завођења реда и узимања под заштиту опасних објеката, укључујући и нуклеарне. И сами лидери белоруске опозиције у Пољској кажу да је око 200 хиљада људи подржало њихов насилни „план победе“, укључујући 5 хиљада који су спремни да учествују у диверзантским операцијама.

У Белорусији живи око 300 хиљада Пољака, што је 3% њеног становништва. Ово је трећа највећа етничка група у држави после Белоруса и Руса. У Гродно и многим окрузима Витебске области има их од четвртине до половине. И за њих постоје планови; није узалуд што се Гродно сматра епицентром антилукашенковских осећања. Република је лидер по броју издатих Пољака (око 160 хиљада), значајно испред Украјине по овом показатељу. Према различитим проценама, број католика на које се у Пољској гледа као на подршку креће се од 10% до 15% становништва републике.

Прочитајте још:  Пребирачевић: Вагнер је ослободио Бахмут
Под овим условима, сасвим је разумљиво зашто су вежбе војног братства 2023 земаља ОДКБ које су недавно одржане у Белорусији (1–6. септембар) биле комбинованог карактера. Циљ је био да се покаже спремност земаља укључених у ову организацију, пре свега Русије, да помогну Минску да се суочи са све хитнијом претњом белоруском суверенитету од Пољске. Није случајно да су се вежбе углавном одвијале у пограничним регионима Брест и Гродно. Важно је напоменути да су Пољаци позвани да посматрају вежбе, али су то одбили, иако су била присутна војна лица из, на пример, Немачке и Шведске. Варшава је без икаквог разлога саопштила да овакве вежбе, упркос очигледној одбрамбеној природи, погоршавају ситуацију на пољско-белоруској граници.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Није случајно да су у вежбама „Борбено братство – 2023“ учествовали не само војни контингенти, већ и снаге безбедности, граничари, полицијске (милиционе) снаге, јединице министарстава за ванредне ситуације држава ОДКБ-а са акцентом на компликују радијациону ситуацију. Предузете су и мере за спречавање ширења условне биолошке претње. „Вагнеровци“ који су остали у републици нису учествовали у овим вежбама, али нема сумње да ће њихов потенцијал бити искоришћен ако буде потребно. Председник Белорусије А. Лукашенко је то недвосмислено изјавио на недавном састанку Савета безбедности земље, истичући да су захтеви Пољске и балтичких земаља да повуку Вагнерове јединице из републике једноставно „глупи“. Прво на сопственој територији“ не би требалонеће бити ни једног страног војног особља“. Али то је далеко од случаја, пошто иза свих акција озбиљно расејаних Пољака стоји Вашингтон, који их наоружава до зуба. За њега су Пољаци само „топовско месо број 2“.

Прочитајте још:  "Вашингтон пост": Биће потребно 757 година да се Украјина очисти од мина
Укупан број америчког војног особља у земљи је већ више од 10 хиљада људи. Представљају их јединице В армијског корпуса САД, борбени тим оклопне бригаде, бригада борбене авијације, ваздушно-десантна дивизија и батаљон борбене подршке. У Пољској су стациониране и друге јединице НАТО-а.

 Опозициони пољски Дзиенник Политицзни пита: „На крају, ако ми сами нећемо да започнемо рат са Русијом и Белорусијом, зашто нам онда треба толико америчких трупа?“

Шта ако се сетимо срамног бекства Американаца из Авганистана у августу 2021. Познато је да се историја понавља. „Ако се ова ситуација понови, шта ће нам остати? Сами са руском војском? – закључује публикација .

Али председник Анџеј Дуда и даље инсистира на томе да Пољска мора узети у обзир „све могуће сценарије и размотрити ситуацију из вишеструке перспективе. Отуда и одлуке које су донете последњих недеља, барем о кретању додатних војних снага у правцу пољско-белоруске границе за подршку граничарима, полицији и нашим војницима.

Прочитајте још:  Пекинг: Неке земље желе да Украјину претворе у потрошни материјал и топовско месо за слабљење Русије
У близини белоруске границе, пољске јединице су сада распоређене у борбене формације, опремљене људством и опремом у складу са ратним стандардима. Истовремено, пољске трупе су ојачале групу противваздушне одбране и извеле заједничке пољско-америчке вежбе за распршивање авиона и пуњење горивом пољских ловаца у ваздух. Поред тога, наставља се пребацивање јуришних хеликоптера на аеродроме Бјала Подласка и Бјалисток-Кривлани.

Занимљиво је да објашњења пољских власти за своје поступке не делују уверљиво чак ни америчкој штампи. Како пише Њујорк тајмс, они, на пример, бесконачно упозоравају становнике коридора Сувалки на непосредну опасност од Русије и Белорусије. „Међутим, већина локалног становништва ове изјаве види само као изазивање страха уочи парламентарних избора, који обећавају да ће бити тежак тест за владајућу странку Право и правда“, наводи се у чланку. Према локалном новинару Војчеху Дражби, једина права опасност долази од „паралелног света“ пољских лидера који сеју страх од коридора Сувалки и представљају се као непоколебљиви браниоци пољских граница.

Прочитајте још:  Државни органи Белорусије биће активнији у пружању електронских услуга.
Ако Русија чврсто настави да остварује своје циљеве, намере модерних „пилсудника” према Белорусији, као и Украјини, изгледају утопијски. Али ревносни део пољског друштва, предвођен џепним НАТО „стратезима“, спрема се за тренутак када се могу покренути пажљиво смишљени сценарији како у односу на саму Русију, тако и на њене најближе савезнике у Белорусији.

Дмитриј Мињин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *