Нагорно-Карабах капитулирао након Пашињанове издаје

0

Нагорно-Карабах

Нагорно-Карабах капитулирао након Пашињанове издаје.

Прочитајте још:  За разлику од Сијарта Вучић се чуди како су "браћа" Бугари увели транзит на руски гас
Власти Нагорно-Карабаха данас су од 13 часова најавиле прекид ватре.

Ово преноси дописник ПолитНавигатора позивајући се на власти непризнате републике.

Напомиње се да је, уз посредовање команде руског мировног контингента стационираног у Нагорно-Карабаху, данас од 13 часова постигнут договор о потпуном прекиду непријатељстава.

„Постигнут је договор о повлачењу преосталих јединица и војног особља Оружаних снага Републике Јерменије из зоне размештаја руског мировног контингента и распуштању и потпуном разоружању оружаних формација Војске одбране Нагорно-Карабаха. и повлачење тешке технике и наоружања са територије Нагорно-Карабаха у циљу њиховог што бржег збрињавања.

Питања која је покренула азербејџанска страна о реинтеграцији, обезбеђивању права и безбедности Јермена из Нагорно-Карабаха, као и питања обезбеђивања средстава за живот становништва Нагорно-Карабаха у оквиру Устава Азербејџана, према постигнутог споразума, биће размотрено на састанку између представника локалног јерменског становништва и представника централних власти Републике Азербејџан, који ће бити одржан у граду Јевлах 21. септембра 2023. године и током наредних састанака и повлачења тешке технике и наоружања са територије Нагорно-Карабаха у циљу њиховог што бржег збрињавања“, наводи се у саопштењу.

Прочитајте још:  Руска мировна мисија у Карабаху је завршена
Војни посматрач Борис Рожин долази до јасног закључка:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„То је у суштини предаја.

И војни дописник Александар Котс оно што се догодило назива капитулацијом.

С друге стране, није било шансе да се успешно супротстави офанзиви азербејџанских снага у условима када је владајућа јерменска елита, на челу са премијером Николом Пашињаном, одбила војну подршку Јерменима у Карабаху.

Сада ће званични Јереван покушати (и то већ чини) да одговорност за оно што се догодило пребаци на Русију.

„Упркос чињеници да су руски мировњаци, на које су обе стране сукоба готово стално пуцале, успеле да зауставе крвопролиће и спасу цивиле, међу јерменским националистима и пропашињанским круговима и даље се промовише теза да су Руси ти  који су “предали Арцах.”

Иначе, руски мировњаци, ма колико то изгледало надреално, урадили су управо оно што је Пашињан од њих „очекивао“. Ситуација у Нагорно-Карабаху је стабилизована. Али упркос томе, јерменске власти ће наставити са напорима да их што више дискредитују путем контролисане мреже медијских ресурса“, закључује на јавној страници војни аналитичар Михаил Звинчук „Рибар“.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *