Ескобар: Србија нема законску обавезу да уведе Русији санкције, али би требало то да уради!

0
сад

Габријел Ескобар (Фото Танјуг)

Након још једног краха у разговорима Београда и Приштине, приступ треба да мења страна која делује по принципу “узми или остави”, конкретно мислим на владу “Косова”, изјавио је заменик помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар.

“Јасно им је шта су њихове обавезе. И мислим да је изјава Бореља била веома јасна. Србију настављамо да охрабрујемо да буде конструктивна и стрпљива. Од ње настављамо да тражимо да не чини ништа што доприноси дестабилизацији Косова”, рекао је Ескобар у интервјуу за “Глас Америке”.

Он је истакао да нема алтернативе за регион осим европских интеграција.

Амерички дипломата, иначе, борави у Њујорку поводом заседања Генералне скупштине Уједињених нација где је разговарао са лидерима држава Западног Балкана.

Ескобар је додао да не прихвата критике на рачун ангажмана посредника у разговорима, дипломате Мирослава Лајчака.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Лајчак ужива пуно поверење Европске уније и Сједињених Држава. После краха разговора, 27 држава чланица Европске уније јавно је Лајчаку упутило подршку. Дакле, то је нешто са чиме ће Курти морати да се носи. Лајчак и дијалог неће нестати. Неће земља од милион и по становника убедити трансатлантску заједницу са 700.000.000 људи да промени тактику”, рекао је Ескобар, додавши да је потребан прагматичнији приступ Приштине.

Истакао је и да су неприхватљиви напади личне природе на специјалног изасланика који су се прошле седмице нашли на друштвеним мрежама на Космету.

У осврту на то што је Србија још једном пропустила да се усагласи са казненом политиком Запада према Русији Ескобар је указао да та држава не би требало да буде, како се изразио, странац у европској породици.

Прочитајте још:  Запошљавају на хиљаде нових радника: Које компаније су профитирале од пандемије

“Србија треба да уведе санкције. Она нема никакву законску обавезу да то учини и очигледно је да се ради о држави која самостално спроводи сопствену спољну политику. Дакле, то је оно што смо доследно преносили и ја ћу то поновити”, напоменуо је Ескобар који, како је навео, због тесног распореда још није разговарао са председником Србије Александром Вучићем.

Милатовић да формира проевропску владу

Напоменуо је и да су америчке дипломате код црногорске делегације, конкретно председника Јакова Милатовића, увиделе разумевање у вези са потребом да проевропске странке формирају владу.

“Председник Милатовић је имао важне и продуктивне састанке са саветником Шолеом, државним секретаром и представницима Беле куће. Сједињене Државе су биле врло јасне да желимо да владу чине искључиво партије усредређене на европске интеграције и посвећене НАТО-у, које деле наш став у вези са Русијом. Он, као шеф државе, има веома важну улогу да људима пренесе праву поруку. Тако да смо уверени да је разумео оно што смо му пренели”, прецизирао је Ескобар.

Амерички дипломата је изразио забринутост што се Западни Балкан, како је указао, развија у две брзине.

“Са једне стране су чланице Северноатлантске алијансе које су веома посвећене свом НАТО и европском путу. Ту су и преостале три које се боре са потешкоћама. Током сусрета са њима доследно сам пренео да Сједињене Државе подржавају њихов евроатлантски пут”, навео је саговорник “Гласа Америке”.

Он је указао на, како је рекао, забринутост у вези са Босном и Херцеговином и додао да је највећи изазов то што Милорад Додик “доводи у питање основе стабилности и безбедности успостављене пре више од 25 година, Дејтонски мировни споразум и све структуре унутар њега, укључујући успостављање мира и позицију високог представника”.

Прочитајте још:  И Руси пренели:Србија се припрема за суђење хрватским војним пилотима оптуженим за убијање деце

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *