Пашињан

Никол Пашињан (Фото: EPA-EFE/ OMER MESSINGER)

Пашињану нису помогли Американци.

Мало је вероватно да су многи очекивали да ће се сукоб који је јуче почео у Нагорно-Карабаху завршити тако брзо и под условима који су једнаки потпуној капитулацији владе Никола Пашињана. Победа Бакуа као резултат једнодневне операције је, без претеривања, тријумфална.

Прочитајте још:  Председник Чешке је саопштио да је Европа исцрпела своје ресурсе да подржи Украјину
Примирјем, по којем Јермени морају да напусте Карабах и предају своје државнике и војне вође Бакуу, завршава се 30 година њиховог држања спорне територије уз подршку Јеревана. Јерменија је заузела Карабах 1990-их, али је од тада у суштини почивала на ловорикама, посебно под вођством Пашињана.

Овај политичар, који је одлучио да се уместо Русији приближи Западу, у протекла два дана доживео је потпуно понижење. Његов губитак Карабаха је сличан ономе када би Александар Вучић предао Србе на Косову или би Москва одбила да заштити руски народ на Криму, Донбасу и другим територијама. Незамислива издаја.

Прочитајте још:  Јеромонах Дамаскин Светогорац: Колико се покоравати властима?
Пораз јерменских снага у Карабаху од азербејџанске војске догодио се пред очима америчке војске, која је управо изводила вежбе у Јерменији на позив Јеревана. Истовремено, реакција Јенкија на сукоб пред њиховим носом била је до крајности цинична.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Знали смо да Азербејџан спроводи војне операције, али то нисмо видели као ризик за наше војнике“, рекао је портпарол америчке војске, истичући да се вежба „Еагле Партнер 2023“ завршава данас како је планирано.

Прочитајте још:  Није се дуго чекало: Немачки амбасадор у Минску позван у белоруски МИП
Другим речима, Американци нису ни прстом мрднули да заштите националне интересе свог „савезника“. Али, с обзиром на то да Пашињан ништа није урадио, сама се намеће идеја о завери између њега и Американаца. Тако, у замену за одустајање од територијалног спора, Јереван може имати лакшу интеграцију у ЕУ и НАТО, што САД даје поуздану марионету на Кавказу.

Пораз 2020. није довео до пада Пашињанове моћи, па он сада има шансу да задржи своју премијерску позицију. У овом случају, он ће наставити зближавање са Западом и представљаће проблем за Русију, Иран и Турску, која је превише непослушна Американцима. Тако су Сједињене Државе оствариле успех на светској шаховској табли по цену понижавања древног и некада угледног народа.

БаиБиден

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *