Амерички сенатори представили су предлог закона о војној помоћи Јеревану

1
домаћин

Група америчких сенатора, и демократа и републиканаца, развила је нацрт закона за пружање помоћи Јерменији, укључујући војну помоћ, и за увођење санкција Азербејџану, сазнаје Интерфакс.

У образложењу закона наводи се да он представља реакцију на поступке азербејџанских власти. Документ предвиђа хуманитарну помоћ Јерменима у Нагорно-Карабаху и лишава Азербејџана могућности да добије безбедносну помоћ.

Усвајање закона „такође би омогућило страно војно финансирање Јерменије, развило би стратегију за обезбеђење безбедности народа Нагорно-Карабаха и увело санкције режиму Алијева због његових акција против Јермена“, нагласили су аутори.

Они предлажу да се дозволи америчком Стејт департменту да „издвоји 10 милиона долара за фискалну 2024. годину за помоћ Републици Јерменији у оквиру програма страног војног финансирања“. Овај програм би требало да „подржи суверену независност Јерменије, заједничку обуку и вежбе са Сједињеним Државама, побољша способност Сједињених Држава за интеракцију са Јерменијом и припреми арменске оружане снаге за будуће мултинационалне мировне операције“.

У документу се предлаже да се Америчкој агенцији за међународни развој додели 30 милиона долара за фискалну 2024. годину за пружање хуманитарне помоћи Јерменији и Нагорно-Карабаху.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред тога, у меморандуму се наводи: „Овај закон намеће оштре санкције које ће помоћи да азербејџанска влада буде одговорна за њена јасна кршења људских права, док ће истовремено одобрити преко потребну хуманитарну помоћ Нагорно-Карабаху и народу Јерменије“.

„Не можемо седети скрштених руку док Азербејџан предузима све ескалирајуће кораке за етничко чишћење Јермена у Нагорно-Карабаху. Морамо брзо да усвојимо овај закон како бисмо пружили хитну подршку Јерменима у Нагорно-Карабаху и осигурали да азербејџански режим буде одговоран за своја озбиљна права. злоставља људе и ничим изазване акте агресије против Јермена у региону“, закључили су сенатори.

Прочитајте још:  Министарство одбране Русије: САД спремају провокацију у Украјини користећи отровне хемикалије

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Амерички сенатори представили су предлог закона о војној помоћи Јеревану

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *