Обратите пажњу кад купујете конзерве у Србији: Да ли је безбедно јести рибу уловљену у ризичним подручјима

1
конзерве

Pixabay/goodlynx

Обратите пажњу кад купујете конзерве

Свет је недавно обишла вест да је премијер Јапана са неколико министара јео морске плодове из мора код Фукушиме, где се испушта пречишћена радиоактивна водa из нуклеарне електране. Ручак је требало да докаже да испуштање воде није опасно по здравље људи који једу рибу уловљену на том месту. И до српских продавница стиже риба из тих крајева. Однедавно на конзервама са рибом стоји посебна ознака – показује да је риба уловљена у ризичним подручјима.

Хиљадама километара далеко на обалама Тихог океана, лове их јапански риболовци. То је почетак њиховог пута. Крај за неке је и код нас. Спаковане у конзерве и поређане на рафовима.

Однедавно на конзерви је ознака која показују да је риба уловљена у ризичним подручјима. То значи да их риболовци хватају на местима где се испушта отпадна вода из нуклеарне електране у Фукушими.

“То не значи да су та подручја радиоактивна, али има логике ако се узме у обзир да је из те нуклеарне електране Фукушима пре двадесетак дана испуштена поново радиоактивна вода и то ће се наставити у наредним годинама. Дакле, има логике да је то подручје бар донекле контаминирано и ризично. У ту сврху ми смо дали објаву чисто да се људи едукују”, наводи Дејан Гавриловић из Удружења потрошача “Ефектива”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Цунами је 2011. оштетио постројење у Фукушими. Уз раније упумпану воду која се користи за хлађење реактора, од цунамија који је изазвао хаварију нуклеарке, до данас накупило се више од милион тона отпадне воде. Резервоари су им готово пуни. Зато је Влада Јапана одлучила недавно да ту воду испушта у Тихи океан. И тако наредних 30 година.

Прочитајте још:  Опет расте увоз кинеског белог лука

Релевантне светске агенције су то подржале, међутим, суседна Кина и риболовци из тог подручја, тај план не одобравају. Зато је увоз морске хране из Јапана у Кину у августу опао за чак 67 одсто, наводи Би-Би-Си, иако истраживања показују да ниво радиоактивних супстанци код риба не прелази дозвољену границу.

Ипак, у мају је поред електране, једна уловљена риба имала чак 180 пута већу концентрацију опасног елемента – цезијума, него што је дозвољено, преносе страни медији.

Пут рибе из тих подручја до српских продавница је дуг. Увозник треба да добије дозволу од Управе за ветерину да производи пређу границу. Инспектор конзерве шаље на анализу. Ако резултати задовоље и подударају се са ознакама на конзерви, производ се увози.

У лабораторијама Института за хигијену и технологију меса спроводе таква истраживања. Риба може да буде радиоактивна у одређеној мери и као таква није опасна за људе, али не сме да прелази прописану границу.

“Садржај радионуклеида може да буде различит, ми то пратимо, као и њихову активност у неком од узорака, тако да није било ни необичних налаза радионуклеида нити повећане концентрације оних који би били предмет мониторинга”, објашњава др Маја Гајић Квашчев са Института за хигијену и технологију меса.

Научници тврде да је вода која се из резервоара електране испусти у океан толико мала да не представља опасност за живи свет.

“Видео сам да је реаговала Управа за ветерину, да је то потпуно безбедно и да је извршена контрола. Али једно логичко питање – да ли су они извршили контролу сваке лименке”, указује Дејан Гавриловић.

Прочитајте још:  Шиптарски терористи опљачкали и демолирали пословницу Поште Србије у Угљару код Косова Поља

Др Маја Гајић Квашчев каже да је Институт у обавези да, ако нешто није усклађено са правилником, аутоматски то пријави инспекцији Директората за радијациону сигурност.

“Ми до сада нисмо имали ниједну пријаву за рибу”, наводи Маја Гајић Квашчев.

У ланцу исхране могуће је да радиоактивна риба поједе другу рибу, али то су мале концентрације које не могу да угрозе човека, кажу са Хемијског факултета.

До сада количине било које опасне материје нису биле ни близу дозвољених граничних вредности. А како кажу у Институту, наша правила су, када је о томе реч чак строжа од европских.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Обратите пажњу кад купујете конзерве у Србији: Да ли је безбедно јести рибу уловљену у ризичним подручјима

  1. PENZIONERI, VAS JE MALI U IME ΛV ZBRINUO, AKO NIJE LAŽ, A JESTE!

    Pre neki dan ΛV iz usta ministra Malog, ponovo izbacio notornu laž, po njegovom običaju, da će „najveće povećanje penzija u istoriji Srbije, preko 55%“, a to nije tačno već svakodnevna ponovljena laž. Povećanje penzije u 2022. godine bilo je u dva navrata 5,5% i 9% i u 2023. godine 12,1% i u oktobru biće 5,5% tako će za ove dve godine povećanje penzije biti 36%, mada ministar dodaje i povećanje od 14,6%, kojeg najavljuje za 2024. godine i tako nas zamajava da će penzije porasti u te dve godine za čitavih i kako kaže neverovatnih 55,8%, što je notorna laž, sram ga bilo, idiot. Za ove dve godine (2022. i 2023.) cena hrane je porasla za 44,7%. Naime, 2013. godine prosečna penzija iznosila 23.357 dinara, a istovremeno prosečna potrošačka korpa bila je 64.895 dinara, a minimalna 35.109 dinara. Danas prosečna penzija iznosi 37.825 dinara, a prosečna potrošačka korpa (radi se za tročlanu porodicu) je u maju 2023. godine 99.289, a minimalna 51.874 dinara. Kumulativna inflacija u prethodne dve godine i do kraja tekuće biće preko 50%, a od početka 2023. ona je 15,6%. Srbija je imala 2012. godine oko 14,5 milijardi evra javnog duga, a danas imamo preko 35 milijarde evra javnog duga. Osim otimanja penzije tokom četiri godine, prosečna penzija je bila iznad 60% prosečne plate kada je Vučić došao na vlasti (2012.), a danas je pala na oko 40%, a lažu penzionere kako je penzija nikad u istoriji nije bila veća, realno nije tako, pola penzionera gladuju i jaduju. Čudi me kako ovi lažovi neumorno svakodnevno lažu, a zaboravljaju da su naše prnzije u proseku najniže u Evropi. 25% stanovništva Srbije gladuje ili je na ivici gladi, a vođe i slični njima mogu da jedu g… do mile volje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *