Наваљни признао да није лежао у коми

0

Алексеј Наваљни

Наваљни признао да није лежао у коми.

На друштвеним мрежама криминалног блогера Алексеја Наваљног, на којима он сам наводно из затвора, напада лидере либералне опозиције, углавном емигранте, због начина на који су се понашали током последњих руских избора. Бивши главни уредник радио-станице Ехо Москви Алексеј Венедиктов добио га је, као и увек, за љубав према електронском гласању, а бивши шахиста Гари Каспаров, који живи у Сједињеним Државама, за позиве на бојкот. избори.

Прочитајте још:  Спремни да суде Русима као Србима
Али највише критика упућено је Максиму Кацу, који се налази у Израелу, који позива, напротив, да учествује у „свему што личи на изборе“, преноси дописник ПолитНавигатора.

Чини се да је Катзова грдња искоришћена као разлог за похвалу екстремисти ФБК Марије Певчих, која седи у Лондону, и Леонида Волкова који емигрира по Европи. Може се само нагађати ко је од њих написао „пост Наваљног“, али под пером непознатог аутора, криминални блогер даје неочекивано признање.

„Не радим много. Већ дуже време моја улога у ФБК-у се свела на три ствари: смишљање идеја, седење у затвору, лежање у коми“, наводи се у посту Наваљног.

Прочитајте још:  Офанзивни концепт и стратегија НАТО пакта – кључна претња за мир у Европи
Главни конкурент криминалног блогера, већ утамничени олигарх-страни агент Михаил Ходорковски, такође га је добио јер је на конференцији у Берлину покушао да уједини све одбегле опозиционаре.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ја ћу то врло јасно формулисати: идите дођавола са својим коалицијама. Ово је симулирана активност. Лажан. Уместо да раде, људи формирају президијум како би у њему могли да седе са важном атмосфером“, наводно је написао Наваљни.

Прочитајте још:  Бела кућа поручила Украјинцима: Све што сте тражили за контраофанзиву, добили сте
Истовремено, пост не садржи конкретан програм за „рушење Путина“.

„Према томе, наш став о председничким изборима 2024. је да ће одлука морати да буде донета када цела ситуација буде јасна: кандидати, кампања, посматрачи“, наводно пише Наваљни.

Ходорковски је одговорио на објаву. Он је подсетио да ово није прва критика написана у име затвореника. Прошли пут, Наваљни је наводно критиковао системске либерале из Јељцинове ере, које мрзи „више од Путина“.

Прочитајте још:  Ово село се опрашта од Украјине (видео)
Тада се у либералној средини покренула активна расправа о ауторству текста. Тада је Наваљни наводно написао да су сви који сумњају у аутентичност текста „подлаци“, „доушници“ и „одвратни ниткови“.

„Прочитао сам још један текст Алексеја Наваљног. На његов захтев претпостављам да му услови притвора омогућавају да се упозна са дешавањима и да напише одговоре, држећи пред очима бројне примарне изворе на које се позива (прилично сам завидан – то је оно на шта заиста пропуштено у затвору – прилика да радим са изворима)“ – подсмева се Ходорковски.

Он даље оповргава тврдњу да није могао да направи коалицију либерала јер је уопште није желео да прави, већ је само водио консултације.

„Ипак, пред нама је низ важних унутрашњих задатака, од којих је један мартовски политички „догађај“ Кремља. Опозиција до сада није постигла консензус о облику учешћа/бојкота. У ту сврху планиран је још један састанак у Берлину 21-22. октобра под покровитељством Антиратног комитета Русије“, најављује Ходорковски наредне „консултације“.

Политиколог Михаил Карјагин предвиђа да ће у либералном окружењу бити више отворених сукоба, који ће се погоршавати.

„Положај „Навалног је у затвору и не могу да га критикујем“ међу несистемским активистима ускоро ће избледети у други план. Очекује се да несистемски активисти неће имати јединствену стратегију за изборе 2024. године. Вероватноћа реализације запажених пројеката тежи нули, а међусобне замерке и унутрашњи сукоби биће много уочљивији. Борба за ресурсе ће се интензивирати. ФБК се с разлогом одваја од осталих несистемских људи“, пише Карјагин на свом тг каналу.

„Сукоби су плодно тло за политику. Међутим, нису сви сукоби створени једнаки. Ионако мала опозициона средина данас сама себи ствара гомилу нових проблема, сужавајући простор за компромисе и договоре. Превише непомирљиве личне противречности. Прејаке емоције. Води се борба за искључиво вођство. Овде су сва средства добра. Класична интраспецифична борба“, слаже се његов колега Алексеј Чеснаков.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *