Немачка затвара границу са Пољском: Шта су радили са визама и мигрантима?

0
олаф шолц, немачкој

Олаф Шолц, Фото ЕПА

Немачки канцелар Олаф Шолц позвао је Пољску да разјасни наводе о скандалу са визама које су наводно издаване за мито, изразивши забринутост да то може да наштети борби са мигрантима у његовој земљи.

Само месец дана пре кључних општих избора у Пољској, влада се бори са оптужбама да су запослени у конзулатима можда поделили хиљаде пољских привремених радних виза и приступ ЕУ, у замену за мито, пише “Политико”.

Шолц је позвао на разговоре са Варшавом.

“Можда ћемо тада морати да предузмемо даље мере на границама, на пример на овој”, рекао је Шолц, а пренео је “Тагесшпигел”.

Брисел је такође позвао на појашњење по овом питању.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У писму које је комесарка ЕУ за унутрашње послове Илва Јохансон послала пољском министру спољних послова Збигњеву Рауу, блок је упозорио да би Пољска могла да крши законе ЕУ и дао је влади рок до 3. октобра да одговори на оптужбе и објасни како намерава да поступи по том питању.

Позив немачког канцелара Олафа Шолца да Варшава разјасни оптужбе у вези са мигрантским визама представља покушај мешања у предизборну кампању у Пољској, изјавио је данас пољски министар спољних послова Збигњев Рау.

“Надлежност немачког канцелара очигледно се не тиче поступка који је у току у Пољској. Изјаве у вези са тим указују на покушај мешања у унутрашње ствари пољске државе и текућу изборну кампању у Пољској”, рекао је Рау и позвао Шолца да “поштује суверенитет Пољске и да се уздржи од изјава које штете међусобним односима”‘, преноси Ројтерс.

Портпарол пољске владе рекао је да је Варшава одлучила да “спроведе ванредну инспекцију и ревизију у Одељењу за конзуларне послове Министарства спољних послова, као и свим пољским конзуларним установама” .

Прочитајте још:  Лукашенко: Белоруска опозиција западним новцем спрема инвазију на Белорусију

Пољски премијер Матеуш Моравјецки оптужио је опозиционог лидера Доналда Туска да преувеличава бројке, рекавши да је влада идентификовала “нерегуларности у вези са неколико стотина виза – понављам, неколико стотина виза”.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *