Украјина остала без петине својих најбољих тенкова

1
уранијумом

Фото: ЕПА

Руски дронови уништили су два тенка СРТВ 122 Оружаних снага Украјине у близини Сватова на истоку Донбаса.

Овај шведски тенк, који представља надограђену верзију немачког “леопарда 2” сматра се најбољим украјинским тенком. У односу на немачки модел, СТРВ 122 има главни топ мање ватрене моћи, али поседује додатни оклоп.

Не зна се како је СТРВ 122 постао мета ваздушног напада, оба возила су била на отвореном пољу, са отвореним куполама и није било видљивих пријатељских снага у близини. Околности указују да су уништени минама, пише “Форбс”.

Руске противтенковске мине ТМ-62 међу најбољима су за онеспособљавање украјинских тенкова. Оно што се највероватније дешава је да тенк пређе преко мине која га онеспособи и онемогући му кретање. Посада напушта тенк, а неколико сати или чак дана касније, руски дронови заспу тенк ватром с намером да га потпуно униште.

Уколико тенк преживи напад дронова, инжењери би евентуално могли да га склоне с бојног поља и покушају да га поправе. Питање је: чији инжењери, истиче се у тексту. Ако украјински инжењери успеју да извуку тенк, покушаће да га поправе и врате у јединицу. Ако га узму Руси, он постаје трофеј.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Додаје се и да ће 21. Механизована бригада Оружаних снага Украјине сигурно бити веома мотивисана да извуче СТРВ 122 и подсећа да је Шведска послала Кијеву десет ових возила прошле зиме, а ова јединица украјинске војске њихов је главни корисник.

Иако би Шведска могла без најаве да пошаље још тенкова СТРВ 122с, тако нешто изгледа да није уплану.

Прочитајте још:  Министарство одбране: Оружане снаге Русије обориле два авиона и три хеликоптера Оружаних снага Украјине

У тексту се цитира командант шведске копнене војске Џони Линдфорс који намерава да око сто ових тенкова задржи у земљи.

“Била је исправна одлука донирати тенкове. Ипак, очигледно је да је то утицало на капацитет војске. због тога је неопходно да набавимо нове тенкове што пре је то могуће”, рекао је Линдфорс.

Тако је 21. Механизована бригада остала без петине својих најбољих шведских тенкова и неће бити лако да обезбеди замену.

Можда оштећени текови могу да се поправе, али и ако је то случај, требаће времена за тако нешто, а уколико им је потребна већа поправка, Украјинци би морали да их пошаљу у радионицу у Пољску.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Украјина остала без петине својих најбољих тенкова

  1. znaci bez petine? jedne petine? a cetiri petine su ostale?

    i, govori se o “najboljim tenkovima”. znaci, ima i l” losih tenkova”.

    znaci imaju dosta da se krv proliva u potocima i dalje. ukrajinska i ruska, slovenska krv.

    hvala na vesti, utesen sam.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *