Нигер о повлачењу француског контигента: Колонијалне снаге нису добродошле

0
нигеру

Протест уочи посете Викторије Нуланд Нигеру, 8. август 2023. (Фото: Uncredited author/AFP)

Нове власти Нигера у вези са објавама о повлачењу француских трупа саопштиле су да присуство колонијалних снага на територији земље није добродошло, наводи се у саопштењу у које је Спутњик имао увид.

„Свако лице, организација или структура, чије присуство угрожава интересе наше државе морају да напусте земљу наших предака, хтели то или не. Суверени народ Нигера подсећа на чврст и неприкосновени принцип повлачења страних снага француске хунте. Империјалистичке и неоколонијалне силе нису добродошле на нашој националној територији“, саопштио је Национални савет за заштиту Отаџбине, који је формирала војска Нигера.

Претходно је француски председник Емануел Макрон објавио да Париз повлачи свог амбасадора у Нијамеју и све службенике амбасаде у Нигеру.
Поред тога, Француска ће прекинути војну сарадњу са Нигером и повући контингент до краја године.

Раније је Нигер затворио ваздушни простор за француске авионе, јавио је АФП, позивајући се на ваздухопловне власти те афричке земље.
Тренутно је 1,5 хиљада француских војника дислоцирано у Нигеру и хиљаду њих у Чаду, док су раније, након смене власти у Буркини Фасо и Малију били принуђени да напусте те земље.

Претходно, побуњеници у Нигеру су 26. јула објавили да смењују Мухамеда Базума са места председника земље, затварају границе, уводе полицијски час, суспендују устав и забрањују политичко деловања партија. Они су 28. јула саопштили да је шеф државе постао генерал Абдураман Тијани. Током пуча он је предводио председничку гарду, чије су јединице притвориле и настављају да држе Базума. У Базумовом кабинету прво су тврдили да војска није подржала побуњенике, али је касније команда Оружаних снага изјавила о својој солидарности са њима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Премијер слободног Нигера после Русије долази у Србију

Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *