Билбија: Курти свесно жртвовао своје људе и Србе како би заштитио своје позиције

0
курти, сану

Аљбин Курти www.globallookpress.com © Andreas Gora

Уредник политичке рубрике у листу Политика Бојан Билбија изјавио је данас да је Албин Курти свесно жртвовао своје људе и Србе не би ли заштитио своје политичке позиције, и додао да је неопходно да међународна заједница преузме одговорност за очување мира и стабилности на северу Косова и Метохије.

Билбија је за Танјуг рекао да би било разумно да се прихвати захтев Српске листе да се КФОР и Еулекс распореде на север КиМ, како би се ушло у деескалацију и наставило са политичким разговорима, јер, напомиње он, ако Курти настави са насилним сценаријем, следећи сукоб би могао да буде много гори јер су Срби одлучнији да се бране од насиља.

„Не треба сметнути с ума да Куртију не пада на памет да препусти север КиМ било коме, па ни својим савезницима и менторима, јер он сматра да докле год Срби постоје на северу да он није завршио свој пројекат велике Албаније”, истакао је он и додао да је Куртију од почетка циљ да са дугим цевима окупира север КиМ.

Сматра да је неиздрживо стање живота Срба на КиМ, који живе у условима окупације Куртијевих цеви, довео до побуне људи који су пожелели да сами узму ствар у своје руке.

„Курти је остварио све своје циљеве, његова популарност је сада порасла иако он никада ништа није урадио ни за албански народ, ни једну инвестицију им није донео, није иградио ни једну пругу, мост, болницу. Нуди им само пушке и насиље, али очигледно је тим својим методама, уз гледање кроз прсте и подстицаје појединих иностраних кругова, остварио тај свој циљ”, оценио је Билбија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Словенија је мало што је прва стала у ред за комадање СФРЈ, па би да стави тачку и на Косово и Метохију

Напомиње да је утицај Вашингтона немерљиво већи на КиМ од утицаја Москве, која је заузела став много ближи интересима Србије, док је Вашингтон осудио убиство косовског полицајца, а није поменуо неиздржив терор који Курти спроводи, који је испровоцирао реакцију Срба са КиМ.

„Сада смо се у односима са Вашингтоном вратили корак уназад. Таман је почело нешто да иде у пожељном правцу, пре свега дипломатском, али да Курти буде јасније означен као кривац за неуспех разговора, и чули смо позиве да се формира ЗСО. Сада треба сачекати да видимо да ли ће Вашингтон остати при том ставу да је неопходно формирати ЗСО или ће се вратити на причу да обе стране треба нешто да учине”, рекао је он.

Билбија додаје да све што Курти ради води ка несагледивим последицама, за шта, сматра он, постоји свест у међународној заједници.

Говорећи о одговору државног врха Србије на кризу на КиМ, истакао је да ће он бити адекватан новонасталој ситуацији и да ће се држава доследно борити докле год је то могуће за очување мира, за шта је неопходна и друга страна која, како је указао, у овом моменту заоштрава терор.

Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *