До сада ухапшено осморо Срба; Сутра Дан жалости; Срби одају почаст страдалима

0

(фото:Косово онлајн)

До сада ухапшено осморо Срба; Сутра Дан жалости; Срби одају почаст страдалима.

Приштинске власти објавиле су снимак на којем се наводно види група нападача у конаку изван зидина манастира Бањска, а међу којима је, према њиховим тврдњама, налази потпредседник Српске листе Милан Радоичић.

Два дана након сукоба Срба и припадника такозване Косовске полиције у Бањској у коме су погинула четири нападача и један припадник приштинских снага, напетост на северу Косова и Метохије није утихнула.

У току дана је званичан број ухапшених за које се сматра да су повезани са пуцњавом у селу Бањска и убиством припадника полиције тзв. Косова, повећан је на осам.

Прочитајте још:  Стиже досад најгори талас поскупљења, а власт не одустаје од пројекта који ће…
Бањска је и данас остала под блокадом. Административни прелази Јариње и Брњак затворени су за пролазак из централне Србије на Косово и Метохију, при чему су пунктови у том правцу затворени чак и за пешаке. Није познато када ће прелази бити отворени. Тренутно пролазак из централне Србије на Косово и Метохију могућ је само на административном пункту Мердаре.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У српским срединама на КиМ у току је тродневна жалост и српске тробојке су спуштене на пола копља.

Влада Србије, као и Влада Републике Српске, прогласиле су среду 27. септембар 2023. године за Дан жалости поводом трагичних догађаја на Косову и Метохији.

Председник Србије Александар Вучић састао се са амбасадорима земаља Квинте – САД, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и са шефом делегације Европске уније, при чему је затражио да Кфор преузме бригу “о свим безбедносним питањима на северу Косова уместо Куртијеве полиције”.

Приштинске власти објавиле су снимак на којем се наводно види група нападача у конаку изван зидина манастира Бањска, а међу којима је, према њиховим тврдњама, налази потпредседник Српске листе Милан Радоичић. Известилац Европског парламента за “Косово” Виола фон Крамон позвала је да се уведу санкције особама са снимка.

Грађани Србије, како у општинама на северу КиМ тако и у Београду, палили су свеће одајући пошту настрадалима.

  • 26. сеп 2023 • 22:03

    22:03

    Спомен за страдале сународнике и јужно од Ибра

    Спомен за страдале сународнике данас је одржан и јужно од Ибра.

    Штрпчани су у Цркви светог Николе палили свеће за своју трагично настрадалу браћу са севера Косова и Метохије.

    И заставе на институцијама у Штрпцу спустене су на пола копља у знак жалости.

    Огроман број Срба са севера КиМ окупио се данас да ода почаст трагично страдалим сународницима С. Н, И. М, и Б. М.

    Од данас је у српским срединама на КиМ проглашена тродневна жалост, отказане су све забавне активности, а заставе су на зградама српских институција спуштене на пола копља.

  • 22:00

    Стотине Београђана пали свеће испред Храма Светог Саве

    У Београду се испред Храма Светог Саве вечерас се окупило неколико стотина људи који пале свеће одајући почаст трагично страдалим сународницима са КиМ.

    На платоу испред Храма постављене су фотографије страдалих, где окупљени грађани пале свеће, јавља Танјуг.

  • 21:01

    Ходочасница по повратку из Бањске: Били смо јако уплашени, нисам могла да разликујем ко је ко

    Ходочасница која се из Бањске вратила у Нови Сад изјавила је да су када се догодио сукоб сви били прилично забринути и тужни, као и да су догађаји били изненађујући и неочекивани.

    “Наравно да ме је био страх, али смо се држали, били смо прилично забринути, били смо тужни. То вече смо спавали на поду, јер се горе није могло отићи, због претресања свега тога што је тамо остало”, рекла је ходочасница, преноси Н1.

    Прочитајте још:  Шиптари поново постављају питање "Прешевске долине"
    Међу верницима је, подсећа се, било малолетне деце.

    “Један монах нам је рекао да се никада није раније десило нешто овако. И он је био уплашен, радило се о једном старом монаху. Могу рећи да смо ми овако доста били храбри, пошто смо се затекли у свему томе. Ми смо спавали и у три сата ујутру смо чули пуцње и то је баш било јако интензивно, ја сам скочила одмах и обукла се до ципела, као војник”, каже ходочасница.

    Како је додала, свуда су били војници у црним униформама, није могла да разликује “ко је из Кфора ни ко је ко”.

    “Сутрадан су нас испитивали, не све, него само неколико њих. Мене нису. Углавном мушкарце и свештеника и пар још људи, то је доста брзо прошло. Речено је да је све у реду и ми смо кренули напоље са торбама. Такође ми је речено да ја могу да одем по торбу која је остала код капије, али ја нисам смела, гледала сам је, нисам смела да одем до ње, јер су свуда около ту војници били у црним униформама. Али узела сам је на крају. Потом нам је речено да можемо да идемо кући”, прича она.

     

  • 20:52

    Свечља: Срби хтели да прогласе аутономију

    Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља рекао је да су Срби који су се сукобили са полицијом “планирали да дестабилизују Север, а затим да прогласе аутономију код реке Ибар”.

    Свечља је интервјуу за “Евроњуз Албанија”, рекао да је групу “по налогу председника Србије Александра Вучића предводио потпредседник Српске листе, Милан Радоичић”.

    Како преноси “Калџо”, Свечља наводи да је “спречен изузетно опасан сценарио”, те да је Радоичић “по свој прилици у болници”, као и то је инцидент у Бањској “нека врста акције коју је Путин спровео 2014. године у Донбасу”.

    Опширније прочитајте овде.

  • 20:30

    Османи са Ховенијером затражила: Предузети конкретне мере и санкције против Србије

    Председница тзв. Косова Вјоса Османи је током разговора са америчким амбасадором у Приштини Џефријем Ховенијером, истакла да за, како наводи, “терористички напад” и “акт агресије” у Бањској треба да сноси одговорност и држава Србија.

    Амбасадор Ховенијер је, како се наводи у саопштењу кабинета Османи, још једном изразио искрено саучешће због убиства косовског полицајца.

    Османи је захвалила савезницима, пре свега САД, на подршци и солидарности након убиства полицијског наредника, како истиче, хероја “Косова” Африма Буњакуа, али и на сарадњи и подршци безбедносних институција у тренутку када је национална безбедност тзв. Косова озбиљно угрожена.

    “За овај терористички напад и акт агресије треба да сноси одговорност и српска држава. Надам се да ће, након што земље савезнице заврше интерне процедуре за потврђивање информација у вези са најновијим нападом на Косово, предузети конкретне мере и санкције против Србије, због њеног директног учешћа у овом нападу, било као возач, организатор или посредник”, навела је Османи.

  • 20:11

    Бербок: Србија да позове на уздржаност од насиља

    Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок изјавила је да Србија мора недвосмислено да позове на уздржаност од насиља.

    “После напада на полицију на Косову, сви морају да буду свесни своје улоге у миру. У напетој ситуацији на Западном Балкану, одговорност се мери оним што чините да деескалирате. Србија посебно мора недвосмислено да позове на уздржаност од насиља”, написала је Бербокова на друштвеној мрежи Икс.

     

  • 20:01

    Трупе Кфора биле присутне у Бањској: Косовска полиција интервенисала у складу са овлашћењима

    Трупе Кфор-а биле су присутне на подручју Бањске у време акције тзв. косовске полиције, где су ”пажљиво пратиле ситуацију и биле спремне да одговоре”, а полиција тзв. Косова интервенисала је у складу са својим овлашћењима за спровођење закона, као први одговорни, саопштено је данас из Кфор-а.

    “Косовска полиција, Еулекс и Кфор су деловали у блиској координацији, као први, други и трећи одговорни. Командант КФОР-а остаје у редовном контакту са свим странама, укључујући Еулекс, представнике косовских институција и косовских безбедносних организација, као и начелника Генералштаба Војске Србије”, наводи се у саопштењу.

    Прочитајте још:  Грађани Србије неће моћи у Сарајево јер не признају геноцид у Сребреници
    Додаје се да ће НАТО, преко Кфора, предузимати неопходне радње за одржавање безбедног окружења и слободе кретања за све заједнице на КиМ, што ће чинити “непристрасно и у складу са мандатом заснованим на Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 1244 из 1999. године”.

    Поред тога, Кфор ће такође наставити да ”обезбеђује безбедносни оквир неопходан да би дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ напредовао”, што је, како се наводи у саопштењу, једини начин да се реше отворена питања и да се постигне трајно решење које поштује права свих заједница.

  • 19:45

    Шоле са Вучићем о деескалацији ситуације

    Високи званичник у америчком Стејт департменту Дерек Шоле саопштио је да је са председником Србије Александром Вучићем разговарао о значају тренутне деескалације ситуације на северу КиМ и избегавању акција које би довеле до повећања тензија.

    Шоле је на друштвеној мрежи Икс поручио и да је трагични губитак живота на северу покрајине додатно упозорење о важности хитног поновног успостављања мира и повратка дијалогу под посредством ЕУ.

     

  • 19:24

    Срби у све четири општине на северу КиМ одају пошту страдалима

    У све четири општине на северу Косова и Метохије Срби настављају да пале свеће и одају почаст трагично страдалим сународницима од стране Куртијевих специјалаца у Бањској код Звечана.

    Реке људи окупљају се од 18 часова у Косовској Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и у тужној поворци оплакују смрт својих пријатеља, комшија сународника Стефана Недељковића, Игора Миленквића, Бојана Мијаиловића.

    Огроман број Срба са севера КиМ окупио се данас да ода почаст трагично страдалим сународницима, а у исто време свеће се пале у општинама Зубин Поток и Лепосавић, као и у Звечану.

    Заставе у свим српским срединама на КиМ спуштене су на пола копља и проглашена је тродневна жалост.

     

     

18:17

У Северној Митровици више од хиљаду грађана пале свеће

Прочитајте још:  Више од трећине нишких студената би да НАПУСТИ Србију
Више од хиљаду грађана се окупило у северној Митровици да одају почаст и запале свеће убијеним Србима у Бањској.

Свеће су упалили и представници Српске листе Горан Ракић, Игор Симић, Милан Радојевић и начелник школске управе Иван Запорожац.

У окршају Срба и тзв. косовске полиције, према званичним информацијама привремених приштинских институција, убијена су тројица Срба.

У Косовској Митровици својим сународницима су се придружили и отац, супруга и читава породица мучки убијеног Стефана, а ту су и представници Српске листе који са народом одају почаст страдалима.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *