Поклон из САД: Тројански коњ за Грчку

0

Грчка војска (Фото: Министарство одбране Грчке)

Поклон из САД: Тројански коњ за Грчку.

Избор новог лидера друге партије у земљи, Коалиције радикалних левих снага – Прогресивни савез – СИРИЗА, завршен је ове недеље у Грчкој неочекиваним резултатом. Изабран је за Стефаноса Каселакиса, кога нико у овом својству пре само неколико месеци није могао да замисли, пошто се овај бизнисмен из САД недавно појавио не само у политици, већ и у Грчкој.

Прочитајте још:  Лидер ДНР: Борбе се воде у близини руске границе, морамо сви да бранимо отаџбину
Пре тога је радио за америчку компанију Голдман Сакс и успео је да постане богати бродовласник у иностранству. Оваква фигура је необична за СИРИЗА-ПА, која се током свог постојања позиционирала као шарени савез левице, укључујући троцкистичке радикале, па чак и бивше комунисте који су више него скептични према капитализму и Сједињеним Државама.

Утицајни грчки лист Катимерини не може да сакрије изненађење оним што се догодило. „Да је ово Нетфликс серија“, пише она, „задржали бисмо се прве епизоде. „Такве ствари се не дешавају“, рекли бисмо. Који сценариста је помислио да човек „ниоткуда” који каже ништа не може да буде изабран на функцију?… У грчкој стварности, човек који се појавио пре неколико месеци сада заузима четврту јавну функцију у земљи“, примећује Катимерини, што значи да говор говори о другој политичкој странци у земљи, која је недавно била на власти.

„Стефанос Каселакис, 35-годишњи амерички бизнисмен, бродовласник, богат, са искуством у великим међународним банкама и у изборном штабу Џоа Бајдена, од недеље је нови председник Сиризе, странке радикалне левице. вече“, пише највећи грчки лист Вима. „Ово је један од ретких случајева у политичкој историји земље када се странац, без претходног политичког и партијског искуства, практично одсутан из друштвеног и економског живота земље, учлани у странку и за трен ока победи. њено руководство, заузимајући високо институционално место лидера званичне опозиције.” .

Прочитајте још:  Сукоб Трампових и Бајденових присталица
Били смо изненађени овим избором чак и ван Грчке. „Да ли је ово тројански коњ капитализма или права левица?“ – пита се немачки лист Франкфуртер алгемајне цајтунг. По њеном мишљењу, заиста је реч о личности за коју пре јула готово нико није знао.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Каселакисова биографија“, навела је ова публикација уочи гласања, „је нешто необично за левичарске присталице Сиризе. То што је отворено хомосексуалац, позива на правно признавање истополних бракова и жели да одгаја дете са својим америчким партнером није проблем за већину левице, где је све то широко прихваћено… Али чињеница да кандидат за лидера самопроглашене радикалне левице Грчке радио је у Голдман Саксу и био је активан у сектору поморства, за неке је оличење непријатеља. Дакле, да ли је Каселакис заиста левичар или је тројански коњ капитализма који стоји на вратима странке?“, пита Франкфуртер Аллгемеине Зеитунг.

Гласање у Сиризи-ПА, где је Каселакис наследио харизматичног Алексиса Ципраса на месту оснивача странке и бившег премијера Грчке, уследило је након што је странка претрпела тежак пораз на овогодишњим парламентарним изборима.

После таквог фијаска, Ципрас је морао да поднесе оставку на место њеног лидера. Ефи Ахчиоглу је наговештено да заузме његово место, али се након пребројавања гласова испоставило да је „мрачни коњ” Каселакис био испред ње убедљивом предношћу.

Прочитајте још:  Путин: Европски политичари су спремни да ураде све што им се каже преко океана
Биографија Каселакиса објављена на сајту Сириза-ПА каже да је рођен 1988. у Атини и да је емигрирао у Сједињене Државе са 14 година након што је освојио сребрну медаљу на Архимедовом такмичењу Грчког математичког друштва и добио стипендију за амерички Лицеум Пхиллипс Ацадеми. Затим је студирао на Универзитету у Пенсилванији. Још на студијама се бавио политиком – постао је волонтер на председничким изборима 2008. у држави Џоа Бајдена, који је у то време био сенатор. Каселакис је такође радио у истраживачком центру за спољну политику Центру за стратешке и међународне студије у Вашингтону. 2009. године ангажован је у инвестиционој банци Голдман Сакс. Каселакис је од 2015. радио у бродарству и живео је у Мајамију. Писао је и чланке за амерички недељник грчке дијаспоре Натионал Хералд. Али, коначно је одлучио да се врати у Атину с погледом на политичку каријеру. Што је и учинио, и то не сам, већ, како пишу грчке новине, „заједно са својим америчким мужем Тајлером Макбетом“.

Према речима самог Каселакиса, он се 2021. састао са руководством Сиризе и прихватио Ципрасову понуду да постане кандидат странке за посланика, као представник грчке дијаспоре у иностранству. Покушао је да постане посланик на парламентарним изборима, али није изабран.

И није случајно, јер је пре само неколико месеци Каселакис био практично непознат широј грчкој јавности. Али то га није спречило да изнесе своју кандидатуру за место председника Сиризе, и ту је брзо избацио Ацхциоглуа, који се раније сматрао главним претендентом. Истовремено, изненађујуће, Каселакис није понудио ниједан свој политички програм, одбијајући да учествује у телевизијским дебатама које му је понудио Аччиоглу.

Прочитајте још:  Веровали или не! Србија жели да купи део лука Пиреј и Солун
Међутим, како медији показују, он је већ врло јасно изразио своје политичке преференције, рекавши да Сириза, ако жели да се врати на власт, мора „што пре да копира амерички модел демократа“.

„Бивши партнер Голдмана преузима узде главне грчке опозиције“, наслов је Блумберговог чланка о Каселакису, док шпански лист Ел Паис пише да су „чланови СИРИЗЕ одлучили да се одвоје од традиције грчке левице“. Као резултат тога, дошло је до раскола у руководству СИРИЗА-ПА и, како предвиђају посматрачи, сада би се ова партија могла једноставно поделити. Како је Стелиос Кулоглу, члан Европског парламента из Сиризе, рекао за енглески лист Гардијан, његова „партија је данас мртва“ и „традиционални свет грчке левице је у шоку“.

Истовремено, промена руководства у највећој опозиционој партији и оставка њеног лидера, бившег премијера, убедљиво су показали да се политички пејзаж у Грчкој све јасније мења у правцу потпуног потчињавања Сједињеним Државама.

Ако је раније њен актуелни премијер Киријакос Мицотакис и лидер конзервативне Нове демократије важио за америчку марионету, сада се на челу највеће опозиционе странке појавио „тројански коњ“ из иностранства.

На неки начин ово изненадно појављивање Каселакиса на грчкој политичкој сцени подсећа на убрзану каријеру Емануела Макрона, који је искочио у Француској као џак у кутији уочи председничких избора 2017, иако нико познавао га у француској политици раније. Ако се Каселакиса може посматрати као штићеник Голдман Сакса, онда се Макрон може сматрати штићеником Ротшилдових. Испада да су глобалисти почели да постављају своје марионете на чело партија које су сматране левичарским, па чак и готово противницима монополског капитализма.

Прочитајте још:  Холандија тражи од избеглица из Украјине да одмах напусте земљу
Тренутна промена у политичком „пејзажу“ Грчке је очигледно позитивно прихваћена у Вашингтону. О томе сведочи повољан чланак објављен у Њујорк тајмсу у понедељак, тачно после избора у Атини.

Аутор који хвали наводне економске успехе Грчке. „Ово је једна од најбрже растућих економија у Европи“, пише о томе, истичући да „инвеститори и туристи хрле у земљу“.

„Економија расте двоструко брже од просека еврозоне, а незапосленост, иако и даље висока (11%), најнижа је у последњих више од деценије. Туристи су се вратили у масама, распирујући грађевинску помаму и отварајући нова радна места. Мултинационалне компаније као што су Мицрософт и Пфизер улажу. А банке које су скоро пропале опоравиле су се и поново дају кредите, од користи широј економији… Грчка је изашла из строге финансијске контроле програма спасавања 2018. године, а владине акције су од тада заслужиле поверење Европске уније. 2021. године, креатори политике у Бриселу одобрили су додатних 30 милијарди евра за климатске инвестиције у Грчкој, део ширег напора да се подржи економија ЕУ након изолације Цовид-19“, наводи ЊТ о грчким властима.

Прочитајте још:  Начин контроле ума – Сублиминална манипулација и управљање корисницима интернета без њихова знања
Међутим, у стварности, грчка економија се и даље суочава са озбиљним ризицима. Њено брдо дугова се смањило, али са 166% привреде, он је међу највишима на свету.

Банке у земљи и даље имају гомилу ненаплативих кредита, виших од европског просека. А за неке људе, бол штедње је још увек свеж, појачан високом инфлацијом, као што сам ЊТ признаје.

Али зашто се тачно Каселакис предлаже за улогу новог грчког лидера у Сједињеним Државама? Уосталом, садашњи премијер Хеладе Киријакос Мицотакис већ покушава да се допадне Вашингтону колико може. Снабдева Кијев оружјем и ставила је на располагање Пентагону нове војне базе на територији Грчке, укључујући и стратешки важну луку Александрополис на северу земље, преко које се одвија главни проток оружја ка Источној Европи, укључујући Украјину, сада пролази. А он је већ до крајности погоршао односе са Русијом.

Дакле, генерално, Вашингтон заиста не треба да баци Грчку на колена мењајући лидере својих политичких партија. Атина већ стоји пред њим у пониженом положају, претворивши се сада, као и цела Европа, у његову послушну марионету.

Прочитајте још:  Кључни партнер и пријатељ”: отворена нова зграда Амбасаде Србије у САД
Чини се да се читава политичка терминологија Европе данас већ може променити: више нема деснице и левице, а сви постају послушне слуге Сједињених Држава.

Или можда, номиновањем отвореног геј мушкарца из Сједињених Држава за улогу новог политичког лидера православне Грчке, Бајден и друштво желе да остваре потпуни тријумф својих нових „демократских вредности“?

Владимир Малишев, Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *