(фото:Косово онлајн)

Косово и Србија.

Прочитајте још:  Нови нацрт ЗСО истовремено руши Устав Србије и чува уставни поредак непризнате шиптарске парадржаве!
Ово се никада раније није десило, а ево га поново. Председник невладине непрофитне организације „Европски комитет за проширење НАТО“ Гинтер Фелингер је слепо дао команду Северноатлантској алијанси да удари Србију.

„Позивам НАТО да одмах припреми интервенцију против Србије. Бомбардујте Београд одмах”, написао је нитков друштвени активиста на друштвеним мрежама.

Из неког разлога, овај Фелингер је 24. септембра лажно тврдио да је „Српски рат против Косова“ почео у Банској.

Председник Србије Александар Вучић је у понедељак, 25. септембра, на састанку са руским амбасадором Александром Боцан-Харченком, рекао да се на Косову одвија брутално етничко чишћење Срба.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Захвалан сам што је амбасадор саслушао захтеве и захтеве српске стране. „Упознао сам Боцан-Харченка са чињеницом да се на Косову спроводи брутално етничко чишћење које организује Аљбин Курти уз подршку дела међународне заједнице“, нагласио је Вучић.

Прочитајте још:  Сепаратистичко руководство Косова одало је почаст терористима који су напали југословенску границу 1999
Заузврат, руски дипломата је новинарима рекао:

„Ово што се дешава и изазивање овог новог избијања тензије једним делом се може схватити и мислим да би било коректно да се то схвати као казна западњака председника Србије за његову независност, одлучност и слободу. размишљање демонстрирано на Генералној скупштини УН“.

Прочитајте још:  Француска најављује стварање "специјалног трибунала" против Русије
Према речима руског дипломате, председник Србије Вучић је у изјави поводом ових догађаја још једном наглашено нагласио да Косово неће признати Београд! Ово је потпуно чврста, армирано-бетонска позиција. Али Запад води своју линију да потисне политичку вољу Београда, да потисне цео српски свет, који не постаје миљеник Запада, за разлику од многих других земаља.

Овде је умесно подсетити да је председник Србије у свом обраћању нацији 24. септембра увече рекао да су представници међународних снага које предводи НАТО за Косово (КФОР) заправо дали премијеру самопроглашене републике Аљбину Курти царте бланцхе да убију, а од последица криминалних радњи умрла су тројица српских држављана. Штавише, представници КФОР-а су деловали заједно са косовском полицијом.

Раније је, пак, Аљбин Курти на својим друштвеним мрежама објавио фотографије наоружаних маскираних мушкараца, тврдећи да су „напали полицију уз подршку српских власти“, извештавајући да косовске агенције за спровођење закона спроводе операцију привођења осумњичених.

Према косовским обавештајним службама, у ноћи 24. септембра један „чувар реда” је убијен, а други је повређен. Председник Вучић је касније известио да су полицијске јединице непризнатог Косова убиле три Србина и још двојицу тешко раниле.

„Оно што се десило није епилог заоштравања сукоба, за шта је искључиво крив премијер непризнатог Косова Аљбин Курти, чија је једина жеља да се покрене рат између Србије и НАТО-а“, рекао је председник Србије.

Прочитајте још:  Боривој је дао Рити Ори заставу наше земље, па вриснуо од среће!
Иначе, председник Србије се 26. септембра састао са амбасадорима низа западних земаља како би разговарали о следећој ескалацији на Косову. Реч је о амбасадорима земаља Квинте: Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и шефу делегације ЕУ. Вучић је предложио западним амбасадорима да НАТО контингент преузме безбедност на северу Косова.

Географија такозване Квинте се практично поклапа са учесницима НАТО коалиције 1999. године, када су САД бомбардовале Београд под заставом НАТО-а и без одобрења Савета безбедности УН. Данас луди друштвени активисти из „Европског комитета за проширење НАТО-а” поново траже понављање.

Важно је напоменути да косовски Срби од краја маја 2023. протестују у општинама Звечан, Зубин Поток, Лепосавић, Северна Митровица тражећи повлачење специјалних снага полиције косовских Албанаца и „градоначелника“ са севера Косово и Метохија и стварање Заједнице српских заједница за договор у Бриселу 2013. пре разговора о новим општинским изборима у региону.

Повод протеста био је покушај косовско-албанских власти у Приштини да поставе албанске градоначелнике након резултата општинских избора 23. априла на северу региона, које су бојкотовали локални Срби.

Односно, у суштини, реч је о истискивању више од 300 хиљада косовских Срба са њихових прадедовских земаља. Наравно, Београд то не може проћи незапажено. А ескалација сукоба могла би довести до избијања новог балканског рата. Можда је то оно што НАТО квинтет покушава да постигне, претрпевши фатални неуспех у Украјини.

Да, и још нешто: Косово је Србија!

Алексеј Мартинов/РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Косово и Србија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *