Шта пише у Споразуму о пуном суверенитету БиХ који је предложио Додик?

1
додик

У Босни и Херцеговини неопходно је успоставити пун суверенитет што подразумева крај страног интервенционизма, пише у Споразуму који је представницима ХДЗ-а и СДП-а предложио лидер Републике Српске Милорад Додик.

У документу који је ипак остао непотписан наводи се да је БиХ сложена држава састављена од два државотворна ентитета, РС и Федерације БиХ, као и да је држава три конститутивна народа – Срба, Бошњака и Хрвата, као и других народа и грађана.

“БиХ, као пуноправна чланица Уједињених нација, има право и обавезу да успостави пун суверенитет на својој територији, како то прописују принципи Повеље Уједињених нација, који су постали саставни део међународног права, који укључује одлучивање од стране недржавних органа”, пише под тачком три Споразума у пуном суверенитету који је предложио Додик, а чији је текст објавио РТРС.

Да би БиХ окончнала страни интервенционизам, неопходан је према предлогу, престанак мандата страних судија у Уставном суду Босне и Херцеговине, као и затварање Канцеларије високог представника у БиХ, како је првобитно предвиђено Дејтонским споразумом.

“Парламентарна скупштина на нивоу Босне и Херцеговине усвојиће Закон о Уставном суду Босне и Херцеговине којим ће се у складу са Уставом, утврдити други начин избора судија Уставног суда Босне и Херцеговине, који је до сада бирао председник Европског суда за људска права”, наводи се у документу.

Позивају се потписници Споразумa о цивилној имплементацији мирног рeшења Општег оквирног споразума за мир у БиХ, Република Србија, Република Хрватска, БиХ, Федерација БиХ и РС да донесу Изјаву којом се утврђује престанак постојања институције високог представника његове канцеларије (ОХР) и којом се стране обавезују да ће у потпуности преузети права и обавезе из Дејтонског споразума.

Прочитајте још:  Либан: Израелски окупатори поново напали положаје Хезболаха

“Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине, РС и Федерације Босне и Херцеговине ће релевантним актима утврдити крај страног интервенционизма, што значи престанак потребе за Већем за имплементацију мира, престанак рада институције Високог представника и престанак мандата судија Уставног суда БиХ које је бирао председник Европског суда за људска права, а којима је уједно успостављен пуни суверенитет Босне и Херцеговине”, пише у Уговору.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Шта пише у Споразуму о пуном суверенитету БиХ који је предложио Додик?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *