Еулекс и Кфор су само „фасада“, на Косову и Метохији влада закон џунгле

0
еулекс кфор еулекса

(Фото: Танјуг)

Еулекс и Кфор су само „фасада“, на Косову и Метохији влада закон џунгле.

Нико није могао да забрани Еулексу да буде укључен у истрагу косовске полиције и то је чисто „прање“.
Чињеница је да они просто нису желели да постоје сведоци онога што је косовска полиција радила у Бањској. С обзиром на понашање и Еулекса и Кфора, можемо да закључимо да тамо влада закон џунгле, сматра политиколог Дејан Вук Станковић.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Еулекс није учествовао у истрази након сукоба у селу Бањска јер је косовска полиција желела да сакрије одређене доказе и истину – да је хладнокрвно, мучки и брутално убила тројицу Срба, али и да су међу њеним редовима били плаћеници.

Кфор и Еулекс су само фасада

Прочитајте још:  Како нас је велики Вучићев пријатељ Еди Рама понизио у Савету Европе
Политиколог професор др Дејан Вук Станковић има логично објашњење због чега Еулекс није хтео да се меша у свој посао.
„Циљ је био да се овом полицијском акцијом косовских снага прекорене политички имиџ Приштине у односу на Београд јер све што се до сада дешавало у Бриселу, то јест за неуспех преговора говорило се да је директни кривац Аљбин Курти, што би Запад терало да мења свој однос према њему и Косову као политичком субјекту у смислу да их притисне да оно што је потписано буде и примењено. Овако, после ове акције и њене интерпретације у маниру Џејмија Шеја и НАТО пропаганде из 1999. године, ствари су се окренуле тако да је Србија постала кривац за насилне акте на Косову, иако су ствари другачије“, сматра Станковић.
Самим тим, напомиње саговорник Спутњика, Еулекс се у том пропагандно-политичком мозаику показао функционално неделотворним, јер је тако просто морало.

Простор Приштини да окрене причу

„Еулекс је дакле свесно изабрао ту улогу да се ту не активира како би косовска полиција агресивним наступом у медијима наметнула несметано своју верзију догађаја која криминализује Српску листу, српски народ и бреме одговорности пребацује на Србију. То у делу међународне заједнице добија на значају па чак се призивају и санкције против нас,“ каже Станковић.
Прочитајте још:  ИСПЛИВАЛИ НОВИ ДОКАЗИ О ШИПТАРСКИМ ЗЛОЧИНИМА: НАТО има тајна документа
Према његовим речима, с обзиром да нико други сем косовске полиције нема прави увид шта и како је до свега дошло, остаје отворен простор да се само нагађа, што Западу управо и одговара.
„Еулекс је свесно ћутао као што и Мирослав Лајчак свесно ћути када је реч о обавезама Приштине, тако да је све то једно фингирано стање јер је у Бриселу морало да дође до промене слике политичких актера и промене интерпретације њихове улоге јер до инцидента тешко је могла да се брани позиција Приштине, што се сада скроз променило,“ објашњава Станковић.

На КИМ влада закон џунгле

Прочитајте још:  Дочек Нове године у Нишу плаћају анонимни „пријатељи града“
Како каже, ово је први осветнички акт Запада којим треба да се покаже да Београд не може да управља косовским Србима, другим речима, на ово се може гледати као на освету Запада због нашег става и наставка њихове борбе за независно Косово. У том контексту, напомиње он, не би било чудно ни да је међу косовским снагама било, како се тврди, и плаћеника који су учествовали у креирању и реализацији овог инцидента.
„Сама појава плаћеничке војске показује да ни Кфор ни Еулекс не воде рачуна о томе ко има право да примењује силу на простору Косова и Метохије. А што се тиче тога да ли их је било или није, не би ме зачудило да их је било, а ако су били онда је то опасно и показује да Кфор и Еулекс имају само „фасадну“ контролу на Косову и Метохији, што значи да тамо влада закон џунгле“, уверен је Станковић.
Питања зашто косовска полиција није дозволила учешће Еулексу у истражној операцији у месту Бањска, и због чега нису присуствовали истрази, поставила је овој мисији и наша редакција, али одговор није стигао.
Бранкица Ристић/Спутњик
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=uFgE6UHMjdQ&t=5s

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *