Деспот главна звезда сајма наоружања – НАЈМОЋНИЈЕ ВОЗИЛО У СВОЈОЈ КАТЕГОРИЈИ

0

Деспот главна звезда сајма наоружања – НАЈМОЋНИЈЕ ВОЗИЛО У СВОЈОЈ КАТЕГОРИЈИ.

Највећа звезда сајма наоружања “Партнер 2023” био је Вихор, високо мобилно и заштићемо возило 4×4 за полицијску и војну употребу произведено у Техничком ремонту Братунац.

Београдска изложба означава прво јавно појављивање Вихора, међутим, два таква прототипа возила су већ на тестирању и употреби у Специјалној антитерористичкој јединици Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Специјалној антитерористичкој јединици МУП-а Републике Српске (САЈ). Ова јединица такође користи низ Деспота, вишенаменских возила које је такође дизајнирао и производи ТРБ у свом погону у Братунцу.

Испоручени пре годину дана, предпроизводни Вихор су још увек у фази оперативне процене и углавном се користе као патролна и командна возила, како би се на прву линију распоредили команданти који ће из прве руке проценити ситуацију. Два Вихора су прешла преко 7.000 км, а тестови се врше паралелно са два возила.

Прочитајте још:  БАКИР ПРЕТИ: Република Српска може да се припоји Србији само после рата!
Може да носи посаду два плус два или два плус три под оклопом, Вихор спада у класу Заједничких лаких тактичких возила, са бруто масом возила од 10 тона и носивости од две тоне. Прилично компактан, дугачак је 5,3 метара и широк 2,55 метара, да би се обезбедила максимална покретљивост у урбаним срединама, висок је 2,25 метара, са клиренсом од 0,47 метара, што даје запремину испод оклопа од 6 м3. Позади Вихор има равну платформу која може да се користи у различите сврхе, а једна од њих је превоз два плус два додатна путника који су заштићени оклопним плочама са предње и обе стране, а возило које се које се тренутно налази у компанији у Братунцу је опремљен са четири додатна седишта.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ново возило ТРБ 4×4 покреће Волво ТАД 840-43ВЕ 7,7 литарски редни 6-цилиндарски турбо дизел са максималним обртним моментом од 1.310 Нм који обезбјеђује 320 КС (235 кВ) при 2200 обртаја у минути, у комбинацији са Аллисон 3000 аутоматик, мењач са шест напред и једним задњим степеном преноса. Иако је у брошури наведена максимална брзина преко 120 км/х, резервоар за гориво од 300 литара обезбеђује издржљивост од 1.000 км за стандардни профил мисије.

Прочитајте још:  Докле ће Брнабићи да пљачкају Србију и грађане
Вихор је заснован на модуларној шасији дизајнираној посебно за ово возило, опремљеној независним суспензијама како би се обезбедила максимална мобилност на грубим и захтевним теренима, ТРБ има одабране спиралне опруге са хидрауличним амортизерима, а кочиони систем је такође хидрауличан и опремљен АБС-ом. Кућиште преноса са две брзине, са блокадом диференцијала и паркирним кочницама, омогућава брзо пребацивање са високе на ниже степене преноса и назад за мање од једне секунде, при чему се последњи користи не само у кросу, већ и када је потребна агресивнија вожња у урбани сценарији, где би веће убрзање могло бити корисно. Узимајући у обзир операције у насељеним подручјима, ТРБ је минимизирао радијус окретања, који је 5,5-6,0 метара. У стандардној вожњи, подела блокаде диференцијала је 30% напред и 70% позади, међутим, возач може брзо да је промени на 50/50 у зависности од услова терена. Возило је опремљено гумама 365×80 Р20 са рун-флат уметцима и бравом, а централни систем за надувавање пнеуматика је стандардно обезбеђен.

Вихор је опремљен дигиталним кокпитом који возачу пружа све потребне информације. На другом монитору се налазе слике које пружа систем за вид вожње заснован на пакету предњих и задњих сензора који укључују дневну светлост и уређаје за интензивирање слике који раде дању и ноћу.

Систем вида од 360° заснован на предњој, бочној и задњој камери је такође инсталиран да обезбеди потпуну свест о ситуацији и избегне мртве углове. Возило је опремљено са две додатне возачке камере, једном предњом и једном задњом, што чини вожњу максимално безбедном у свим условима. Сличан монитор је такође доступан команданту возила, који може да га користи за посматрање од 360°, као и за управљање системом управљања системом.

Прочитајте још:  Будва није окићена "државним" заставама
Вихор је способан да савлада нагиб од 50% и бочни нагиб од 30%, вертикалну препреку висине 0,48 метара и преброди водену препреку дубоку 1,40 метара, при чему су углови прилаза и одласка веома слични, 42° и 41°. Вихор је опремљен са куком за вучу позади, како би се омогућила употреба приколице, и са витлом на предњој страни, за операције самоповлачења.

Труп возила 4×4 који је дизајнирао и произвео ТРБ је направљен од балистичког челика и пружа потпуну заштиту нивоа два према СТАНАГ 4569, што значи да двоструки под са спољним подом у облику слова В обезбеђује ниво заштите 2а/2б од мина и друге експлозивне направе испод точка и испод шасије. Заштита транспарентности је обезбеђена вишеслојним непробојним стаклом, очигледно је такође ниво 2; два испоручена возила са отворима за оружје на бочним прозорима који омогућавају путницима да рукују својим појединачним оружјем под балистичком заштитом. Доступна носивост омогућава усвајање додатног комплета оклопа који повећава балистичку заштиту до нивоа 3.

Прочитајте још:  СЕРГЕЈ МИРОНОВ ПРИМИО ДЕЛЕГАЦИЈУ ЗАВЕТНИКА У ДРЖАВНОЈ ДУМИ
Возач и командир приступају возилу преко врата са предњим шаркама, док два/три путника до својих седишта долазе преко два врата са задњим шаркама, двозонског аутоматског система климатизације који обезбеђује максималну удобност путницима. Доступан је и излаз на кров у случају нужде.

Тестирања у кругу ТРБ-а су показала удобност добром као и мобилност, уз значајно убрзање. Објекат ТРБ-а у Братунцу нема пуну пробну стазу, тако да није било могуће оптерећивати возило на нагибима, падинама и препрекама, али су у разговору са припадници САЈ потврдили да је возило испунило очекивања јединице.

Прочитајте још:  Србија шаље помоћ Грчкој: Тим ватрогасаца креће ка пожаром захваћеним територијама
ТРБ предлаже неколико опција за свој Вихор, од којих је главна даљински управљана оружна станица на крову, а компанија је спремна да интегрише и бацаче димних граната. Може се обезбедити и ЦБРН заштита као и осветљење за затамњење. На Партнер 2023 један од два Вихора на изложби је опремљен РОВС М14 наоружан митраљезом 12,7×99 мм. Алтернатор је у стању да обезбеди довољну снагу за рад система који су потребни за напајање као што су Ц-ИЕД ометачи, док, наравно, возило може прихватити комплетан сет комуникационих уређаја, које обично обезбеђује купац. Може се додати и систем за гашење пожара за точкове и кабину, који је стандардно предвиђен за моторни простор. Поред већ поменуте додатне балистичке заштите нивоа 3, може се обезбедити и наменска заштита резервоара за гориво.

Као што је речено, задњи отворени део може да се користи у различите сврхе, ТРБ предлаже верзију минобацача која може да прими оружје различитих калибара, у зависности од тога да ли се користи из возила с равним платформама или демонтирано, користећи хидраулични систем. На Партнеру 2023, Вихор је био изложен са минобацачом М 60 мм М06А дуге цеви 60 мм инсталираним кликом на слику да би се повећала плоча, систем за управљање ватром је постављен испред задњег левог седишта. Додате су две хидрауличне дизалице да би се носиле са трзајем, систем за апсорпцију трзаја који је предвиђен испод основне плоче, а компанија такође размишља о систему аутоматског пуњења како би се обезбедила потпуна способност индиректне ватрене подршке испод оклопа.

Прочитајте још:  "Толеранција" и "мултикултурализам" на делу - хабадовци награђују српске злотворе и крвнике
Јединица САЈ уговорила још неколико Вихора, док су бројеви остали поверљиви. С обзиром на снагу специјалних јединица, производња не би требало да буде масовна, ТРБ због тога тражи војног купца за постављање наменске линије за серијску производњу, чије пројектовање је већ у току. Према добијеним информацијама, друга серија возила за САЈ неће имати много разлика у односу на прва два возила, а главна разлика је усвајање новодизајнираних кровних седишта која апсорбују енергију.

Поред варијанте командног возила која је већ у употреби, ТРБ предлаже свој Вихор за различите намене као што су тактичко реаговање, контрола граница Специјалних снага, патрола, извиђање, надзор и антитероризам.

Прочитајте још:  Уместо богате божићне трпезе, ред за оброк испред народне кухиње у Београду
Вихор се придружује Деспоту, оклопном транспортеру који може да понесе до 12 људи, у портфолију возила ТРБ, а Деспот је такође већ у служби антитерористичке јединице САЈ.

Национал лајв/edrmagazine.eu

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *