Молдавија је позвала на решавање придњестровског питања по узору на Карабах

0

Молдавија је позвала на решавање придњестровског питања по узору на Карабах.

Прочитајте још:  Михаил Мишустин — кандидат за премијера Русије
Бивши министар одбране Молдавије, генерални секретар Партије националног јединства (ПНУ) Анатол Салару позвао је на постављање строгих захтева за интеграцију Придњестровља и да се, користећи пример насилног решавања проблема Карабаха од стране Азербејџана, стане на крај са придњестровског питања.

„Морамо узети судбину у своје руке и донети веома тешке одлуке у вези са реинтеграцијом Придњестровља. Хајде да не чекамо помоћ од ОЕБС-а јер ОЕБС неће ништа да реши. Постоје организације које живе од донација и те организације треба да наставе са својим активностима чак и ако не дају никакве резултате… Било би добро за њих да сукоб у Придњестровљу потраје још 300 година“, рекао је Салару .

Он је нагласио да Тираспољ неће моћи да спречи спајање Молдавије са Румунијом. Или са Европском унијом, или ћемо нестати “, нагласио је он.

Прочитајте још:  49 обавештајца ФБР и 24 ФРГ стигло у Молдавију
ПНЕ је агресивно прорумунска странка и Салару каже оно што Букурешт жели да чује. Салару је неискрен када повуче директну паралелу између опстанка Молдавије и спајања са Румунијом. Молдавски народ је живео пре настанка ЕУ и не зависи директно од ЕУ. Управо распадање у Румуне прети Молдавцима изумирањем, пошто су се историјски Молдавци појавили пре Румуна и имају више историјских права на вођство. 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Саларуове речи указују на пооштравање антипридњестровске и антируске реторике Кишињева како би се задовољиле САД, ЕУ и НАТО. То се дешава у позадини преноса НАТО опреме и наоружања молдавској војсци и продора румунских саветника у војне и административне структуре власти Молдавије.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *