Петронијевић: Нема места вођењу поступка против Радоичића, дошао да спречи терор

0

Горан Петронијевић

Петронијевић: Нема места вођењу поступка против Радоичића, дошао да спречи терор.

„Нема места вођењу било каквог поступка против Радоичића“, сматра његов адвокат, Горан Петронијевић, који се данас обратио медијима у име свог брањеника. „Дошли су у своју земљу, кућу, да спрече даљи терор који је евидентан, са којим су суочени“, казао је.

Горан Петровић данас је у Медија центру Београд прочитао изјаву Милана Радоичића у којој се наводи да он преузима одговорност за оно што се у недељу догодило у Бањској, те да је желео да „одбрани народ од окупатора“, односно „терора Куртија“.

Прочитајте још:  Фондације Новака Ђоковића и Игора Јурића заједно за увођење „aмбер aлерта”
Навео је и да је сам обавио логистичке припреме, те да о томе никог није обавештавао, укључујући званични Београд и Српску листу. Уједно је потврдио да је поднео неопозиву оставку на место потпредседника ове странке, јер су „имали различите ставове по питању досадашњих метода отпора Куртијевом терору“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Његов адвокат, Горан Петронијевић, након читања изјаве, одговарајући на питања новинара, казао је да се Радоичић не крије, али и да ће бити доступан српским органима уколико је то потребно.

„Можда знам, можда не знам где је он. Мене штити адвокатска тајна и ја вам нећу рећи где је, а да се не крије – не крије се. Доступан је органима и као што сте могли да видите, одазваће се позиву“, поручио је.

И он је демантовао тврдње да је Радоичић рањен или повређен, односно да је био на ВМА.

Иако поручује да је Радоичић спреман да се одазове позиву српских органа, упита о томе да ли је такав позив стигао, Петрнијевић поручује да сматра да ниједан орган „не би требало да му поставља питања“.

Своју тезу образложио је тиме да је „КиМ саставни део Србије, а да на Северу бораве специјалне јединице које тамо не могу тамо да бораве“, те да је Радоичић одлучио да узме ствари у своје руке.

„Ако је неко био нелегално наоружан на Северу КиМ, то су управо биле јединице Куртијеве полиције и по некаквим сазнајима и неке друге јединце које се могу сматрати параворним формацијама“, поручио је.

Каже да на страни Радоичића и других који су били део групе „нема никакве одговорности у правцу предузимања ових активности, припрема и чина који је учинио“.

„Сматрам да су они дошли у своју земљу, кућу, да спрече даљи терор који је евидентан, са којим смо сви суочени“, додао је.

Прочитајте још:  Учесници недавних протеста у Ужицу осуђени су на условне казне од по четири месеца затвора, јер су јајима гађали Вучићев постер
Петронијевић тврди и да се против Радоичића или осталих који су били део групе не води поступак, односно да нема информација да је покренут.

„Нема места вођењу било каквог поступка“, рекао је.

Овај адвокат прецизира да „немам разлога да брани“ Радоичића, а уколико се покрене поступак „о том потом“.

„Ја лично мислим да он нема апсолутног разлога за одбрану. За одбрану има право српски народ да размишља на том простору, јер оно што се дешава доле – погледајте снимке, борна кола испред обданишта, све је под једном појачаном репресијом уз оправдање да је ово што се горе догодило разлог за то. Сви знамо да то није разлог. Већ стални напор приштинских органа у непоштовању међународних споразума а у циљу етничког чишћења Срба“нагласио је.

Он, међутим, признаје да проблем самоорганизовања и преузимања правде у своје руке „није добар“, али:.

„Ово је једна врста очајничког потеза и такви потези постоје у историји услед неактивности свих оних који су задужени да одрже нешто због чега су тамо. Ово је пре свега упућено КФОР-у због улоге коју има – ‘заштита Срба на Северу КиМ“, додао је.

Тврди и да је ЕУ која је гарант примене споразума, није преузела ниједну меру којом би натерала Приштину да поштује споразуме које је претходно закључила са Београдом.

Петронијевић констатује да би најбоље било да се све решава мирним путем, али:

„Видели сте из образложења (Радоичића) да постоје несугласице између њега и политичких представника његове листе на Северу Космета и власти у Београду“, рекао је.

Прочитајте још:  Шиптарски терористи протерали српску робу са рафова на Косову и Метохији
Он подцртава да је реч о „изнуђеном потезу који је Радоичић преузео на своју руку“.

Упитан о убиству припадника Косовске полиције, те да саопшти више детаља о томе шта се тачно догодило у недељу, Петронијевић каже да није био тамо и да то не може да каже.

Са друге стране, тврди да је полицајац страдао од експлозије „која није била намењена ни њему, ни било коме другом“, а не од метка.

Прочитајте још:  Цвркут дана – tweet of the day: Севастократор @Sevastokrator3
Одговарајући на питања новинара о томе да ли Радоичићево признање значи да је аутентичан снимак из дрона на коме се наводно он види испред конака манастира Бањска, Петронијевић је казао да не може да даје никакве судове, јер тај снимак није видео.

Петронијевић је уједно казао да приштинске власти нису дозволиле ЕУЛЕX-овим, као ни српским стручњацима да присуствују обдукцији тела Срба који су убијени у сукобу са полицијом, те да сумња да се „нешто прикрива“.

„Нека сазнања иду ка томе да двојица од тројице нису на регуларан начин страдали – то значи да нису страдали у борбеном обрачуну где пуцају једни на друге, да су страдали од те ватре, већ да је један накнадно након предаје стрељан, а други рањен, убијен, односно оверен“, додао је оно што је претходно казао и српски председник.

КосСев

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *