Пут ка економском паклу поплочан је вишевекторским приступом Казахстана

0

Пут ка економском паклу поплочан је вишевекторским приступом Казахстана.

У односу на Централну Азију, Запад користи само штапове, без праве шаргарепе.

Прочитајте још:  Володин: Деградација западног политичког система и његових лидера на врхунцу
Казахстан ће поштовати режим санкција Русији, рекао је председник Републике Касим-Жомарт Токајев на састанку са немачким канцеларом Олафом Шолцом током самита Централна Азија-Немачка 28. септембра у Берлину.

„Казахстан је јасно рекао да ће следити режим санкција. Имамо контакте са релевантним организацијама како бисмо се придржавали режима санкција и чини ми се да немачка страна не треба да брине о могућим акцијама у циљу заобилажења режима санкција“, рекао је шеф државе .

Таква изјава изгледа прилично чудно у позадини самоувереног развоја руско-казахстанских односа од почетка руске специјалне војне операције у Украјини.

Трговински промет између две земље порастао је за 6 одсто и износио је рекордних 2 трилиона рубаља у 2022. Наша сарадња се убрзано развија у областима транспорта, производње авиона, металургије, хемијске индустрије, ИТ технологија. Ову чињеницу потврдило је учешће руске делегације на челу са М. Мишустином на изложби „Иннопром. Казахстан“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сарадња у области енергетике се стално развија. Почела имплементација тројне гасне уније Русије, Казахстана и Узбекистана.

Казахстан данас не може у потпуности да задовољи своју домаћу потрошњу без увоза руског гаса. „Најбоља опција је снабдевање гасом са територије Руске Федерације“, каже републички министар енергетике Болат Акчулаков  .

Казахстанска компанија КазакГаз постигла је договор са руским Гаспромом о условима могуће гасификације северних и источних региона републике. Испоруке руског гаса ће затворити питање несташице гаса за Казахстан.

Росатом промовише пројекат изградње прве нуклеарне електране у Казахстану, који је до сада био у застоју због активног противљења проамеричких невладиних организација, пре свега Сорошеве ЦАПС Унлоцк и УСАИД-а Стејт департмента, забрањених у Русији,* које потискују питање еколошких претњи и подстицање јавног протеста.

Западне невладине организације већ дуго подстичу јавно мњење у Казахстану против руске изградње нуклеарне електране у региону Алма-Ата. Вашингтон покушава да стави под своју контролу резерве уранијума Астане како не би зависио од Москве.

Ипак, амерички медији предњаче.

Прочитајте још:  Европу нервира обиље украјинских симбола
Портал Каравансарај, који финансира Централна команда Сједињених Држава (УСЦЕНТЦОМ), редовно објављује псеудоаналитику, оштро критикујући наводну изградњу нуклеарне електране од стране руских стручњака у Казахстану.

У енергетском сектору, добра воља Москве у односима са Астаном нема граница. Русија је спремна да помогне у реконструкцији старог совјетског система за транспорт гаса и дотрајалих топлотних комуникација, редовних хаварија на којима поткопавају позиције Токајева и сваки пут прете новом „револуцијом у боји“, као у јануару 2022.

У лето 2023. године у Казахстану су, због даљих хаварија у локалним рафинеријама, настале потешкоће са бензином. Гориво је остало на бензинским пумпама неколико дана.

Русија је, прискочивши у помоћ свом јужном суседу, повећала, не без штете за руске потрошаче, и по веома повољној цени за Казахстан, снабдевање републике бензином до стабилизације ситуације са бензином.

Казахстан активно увози руску струју. У летњим месецима 2023. године, усред ремонта производне опреме у Казахстану, извоз је премашио 2 ГВ, у септембру је та цифра износила око 1,5 ГВ.

Дакле, уз такву обострано корисну сарадњу са Русијом, како се могу посматрати антируске санкције? Зар Казахстан заиста не схвата да тиме уништавају сопствену економију?

Казахстан је од 1. априла 2023. пооштрио царинске услове за робу која се увози и пролази кроз територију републике, пре свега за Руску Федерацију и Белорусију. Проширује се асортиман робе која подлеже посебној контроли и пратећим фактурама. Све ово не улива оптимизам у контексту све већег притиска САД и ЕУ на Казахстанце. Изјава Токајева у Берлину о поштовању антируских санкција директна је последица самита Централна Азија-САД у Њујорку 19. септембра 2023, где је присуствовао и слушао сумњива обећања Џоа Бајдена да ће Централну Азију учинити богатом.

У таквим околностима за Русију би било корисно да размисли о ефикасним контрамерама. Наравно, морају бити веома опрезни, јер је Москва стандард усаглашености са захтевима ЕАЕУ.

Али нико нема право да забрани Русији да тражи алтернативне транспортне путеве заобилазећи Казахстан преко оних земаља у региону које, за разлику од Астане, „не туку копита у прса“ на свим међународним платформама, заклињујући се на верност режиму санкција Запада. .

Нема сумње да све централноазијске републике, у контактима са Западом, рутински уверавају да санкционисана роба не прелази њихове границе и да се спроводи строга контрола. Али Узбекистан, на пример, упркос расту интеракције са Вашингтоном, чврсто иде путем развоја руско-узбекистанске трговинске и економске сарадње.

Погледајте само широку агенду посете Шавката Мирзијојева Москви заказане за 5-6 октобар ове године!

Заменик премијера Киргизије А. Касималијев је у јуну током СПИЕФ-а директно изјавио да његова земља не подржава антируске санкције.

Прочитајте још:  Јапан планира испуштање прочишћене радиоактивне воде из Фукушиме крајем августа
Према гласинама, лидер Таџикистана Емомали Рахмон је чак размишљао да одбије да оде на састанак са Бајденом у контексту изјава стручњака који су се појавили у августу о могућем зближавању Таџикистана и ЕАЕУ.

Туркменистан подржава развој међународног транспортног коридора север-југ.

Изгледа да би било добро да Русија прилагоди своју линију понашања према Казахстану, узимајући у обзир све веће проблеме са транзитом преко њене територије.

Једна од многих могућих опција је Јужни мултимодални транспортни коридор, о коме се разговарало у лето 2023. године. Ова транспортна рута је дизајнирана да обезбеди кретање робе дуж руте Узбекистан – Киргистан – Туркменистан и даље морем до Астрахана.

Све земље које учествују у овом пројекту активно га подржавају.

Киргистан је постао посебно активан у том погледу након царинских спорова са Астаном у августу ове године. Пекинг је такође већ показао интересовање, узимајући у обзир своје планове за Иницијативу Појас и пут. Кинези не желе да имају ни најмање потенцијалне тешкоће у транзиту робе, посебно ако их ствара чак и блиски партнер, исти Казахстан, на подстицај САД. У Руској Федерацији су такође почели да говоре о овој могућности, за сада само на експертском нивоу. Много тога треба урадити и много уложити у одговарајућу инфраструктуру. Али ако је то у интересу таквих сила као што су Руска Федерација и Кина, онда нема нерешивих проблема.

Казахстан, који рачуна да ће стећи статус кључног транспортног чворишта у региону, може остати без посла, и, говорећи наглас, са поквареним транзитним коритом. За казахстанске власти ово је озбиљан разлог за размишљање.

Штавише, Запад, у пракси, у односу на земље региона исповеда само штап, без праве шаргарепе. И не може заиста ништа да понуди, осим традиционалне уцене казахстанским криминалним новцем у америчким и британским банкама. Али чак и овде се не сећам ниједног случаја да су Англосаксонци вратили овај новац. Либија и Тунис, на пример, још увек чекају и тешко да ће чекати.

Прочитајте још:  Руски амбасадор поручио западним колегама: Сагледајте своју дволичну политику према Београду
Ако Казахстан настави да иде путем усложњавања трговинских и економских веза са Русијом, онда републици не предстоји ништа осим друштвеног хаоса и економског колапса.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *