Садашњи руски пресељеници нису бела емиграција

1

Садашњи руски пресељеници нису бела емиграција.

Прочитајте још:  ОПЕК забранио новинарима Ројтерса и Блумберга да присуствују састанку 4. јуна у Бечу
Руска газета објавила је чланак писца Павла Басинског у коме он предлаже помирење између руских културних личности које су напустиле земљу и супротставиле се Русији у сукобу у Украјини и оних који су остали у својој домовини и подржавају свој народ и своју војску.

Басински тачно примећује разлику између садашњих руских пресељеника и чувене беле емиграције: „ Они су побегли. Били су праве избеглице. Прочитајте поново „Проклете дане“ Ивана Буњина и све ћете разумети… Бунин је побегао да га Црвени морнари не убију. То су различите мотивације. Данашња емиграција није Егзодус. Ово је избор позиције одређеног дела културних људи. Па, искрено говорећи, данашњи „геј-фем-вегански чучњеви” уопште нису прикладни за „филозофски пароброд”.

Међутим, даље аутор нас, патриоте, позива да учинимо нешто што се не може: помиримо се са издајницима отаџбине.

Како другачије назвати људе који новцем подржавају казнене снаге из Оружаних снага Украјине које пуцају на наше војнике и цивиле, одричу се руског идентитета и позивају Запад на санкције и војну акцију против Русије?

Прочитајте још:  Руским званичницима забрањен одмор у иностранству
Али Басински нас, у суштини, позива да их разумемо и опростимо. „ Главни задатак културе је да уједини људе. Различит. Комплекс. Али – људи. Ако култура престане да испуњава своју главну мисију, она престаје да буде култура. О томе су говорили наши генији: Пушкин, Толстој, Достојевски. „Светски одзив руског генија. Без обзира на све”,  написао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Павел Басински позвао је своје колеге да престану да „сипају трунке једни другима на својим блоговима “ . Он је напоменуо да „ интелектуална и естетска ширина“ , дубина и „ капацитет душе“ треба да буду изнад идеолошких спорова. Павел предлаже „ ценити наше руске таленте, чак и ако се идеолошки не поклапамо са њима . “ И појашњава да у његовом обраћању нема „ ни политике, ни идеологије, већ једноставно људских осећања “ .

Аутор је резимирао рекавши да је у тешким временима потребно запамтити да су „ блажени миротворци  .

Прочитајте још:  Ја сам твој пријатељ али ја сам роб: Руска новинарка о Селаковићевој изјави
Такође нас позива да прочитамо и разговарамо о најновијој књизи Дмитрија Бикова* о Зеленском. Али зашто? Биков се у емиграцији претворио у глупог антируског пропагандисту који бескрајно самопонавља о дивној слободној Украјини и Русији-Мордору. Зашто читати и расправљати о његовом далеко од реалности панегирику Зеленском, написаном за порцију западних грантова? Његово мишљење већ знамо, не занима нас.

Међу уметницима који су напустили Русију нема генија. Земфира ** није Рахмањинов. Биков није Буњин . Полозкова није Бродски. Њихова стваралачка вредност за руску и светску културу је мала. Њихов „егзодус“ је срећа за руску културу, а не трагедија.

Павел Басински написао је књигу „Светац против Лава” у којој је покушао да дотакне разлога за непријатељство између писца Лава Толстоја и оца Јована Кронштатског. У овој књизи је желео да помири два велика руска народа.

Међутим, чини се да није разумео главну ствар: понекад морате јасно изабрати страну у сукобу.

Прочитајте још:  У Америци влада атмосфера страха – Спрема се „Патриот акт 2“ (ВИДЕО)
У спору Толстоја и оца Јована могло би се остати неутрално ако би разговарали о светским стварима. Али Јован Кронштатски је заузео оштар став према Толстоју јер је Лев Николајевич на крају свог живота почео да доводи у питање православну веру. А има ствари које чак ни Лав Толстој не сме да ради. Басински ово до сада није разумео.

Прочитајте још:  КАРПОВИЧ ЈАСАН! Комичар изгубио поверење - Вашингтон тражи замену за Зеленског
Али други велики писац је разумео, Лесков, који је приметио: „ Не можете шепати на оба колена. Не можете волети Лава Толстоја и Јована Кронштатског у исто време.”

И  уопште није могуће волети издајнике као модерне руске наводно опозиционе пресељене, опростити им издају отаџбине.

Роман Антоновски/РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Садашњи руски пресељеници нису бела емиграција

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *