Британски универзитет нуди мастер студије из магије и окултизма

0

(Фото: Пиксибај)

Британски универзитет нуди мастер студије из магије и окултизма.

Сви они који верују у моћ кристала, који као Опра Винфри имају своју „таблу снова“ или су истраживали феминистичку есејистику о вештичарењу, сада могу свој хоби да подигну на академски ниво – уписом на мастер студије из магије и окултизма на Универзитету у Великој Британији.

Универзитет у Ексетеру настоји да преточи растуће интересовање за окултизам и магију курсом који ће истражити историју и утицај вештичарења и магије широм света на друштво и науку.

Прочитајте још:  Папа: Секс је прелепа ствар
Мултидисциплинарне студије, које су почеле академске 2024. године, обрађују историју, књижевност, филозофију, археологију, социологију, психологију, драму и религију како би показале улогу магије на западу и истоку.

„Недавни пораст интересовања за магију и окултизам унутар и изван академских кругова лежи у срцу најважнијих питања нашег друштва. Деколонизација, истраживање алтернативних епистемологија, феминизам и антирасизам су срж овог програма“, наглашава професорка Емили Силав, која води овај курс.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Додаје да је доминантна тенденција последњих деценија која је „одбацивала проучавање магије и окултизма“, вођена претпоставком да то „више није значајно за ‘савремено друштво’“, сада доживела преокрет.

Позивајући се на ритуале као што је ношење накита који се сматра срећним или обележавање тачке контакта са удаљеном особом или стварима, грљење дрвећа или друге ритуале које примењује доста спортиста, Силавова сматра да и „површан поглед на наша уверења и веровања људи око нас, показују да је магија део нашег свакодневног живота. Одговорни научници би требало да ово озбиљно схвате.”

Прочитајте још:  Ђоковић није добио дозволу, не игра у Индијан Велсу
То потврђује и раст популарности народних обичаја, фолклора, вештичарења, тарота и кристала, што се углавном тумачи као реакција на све мањи утицај организоване религије. Попис становништва из 2022. открио је пораст броја људи који се идентификују као пагани и викани (неопаганска религија која се темељи на обожавању природе) у Великој Британији, док је шаманизам доживео муњевит раст.

Проф. Силав наглашава да ће мастер магије и окултних наука преиспитати „претпоставку да је Запад место рационализма и науке, док је остатак света место магије и сујеверја“, укључујући и проучавање колико ова веровања подупиру западну културу и како промењен однос према природи може донети нове перспективе климатском слому.

Прочитајте још:  У августу ће ноћно небо два пута обасјати астрономски феномен, први већ вечерас
Истиче и да је академска заједница све свеснија чињенице да су текстови који се баве магијом или окултним темама „систематски занемарени од стране науке“ у средњовековној и раној модерној историји, књижевности и религији, као и историји науке и филозофије.

Интересовање за овај курс је било веома велико, додаје професорка, пријавило се више од 100 кандидата.

На овим мастер студијама биће комбиноване традиционалне западне академске студије и више алтернативних приступа, а студенти ће моћи да своје мастер радове представе и кроз перформанс.

Прочитајте још:  ШТА ЈЕ ОВДЕ ЧУДНО? – 14 запањујућих питања на која нико нема одговор али ипак морате да се вакцинишете
Студенти ће на овом курсу стећи вештине које укључују креативно мишљење, аналитичко размишљање, радозналост и доживотно учење.

Такође, имаће могућност да полажу модуле о змајевима у западној књижевности и уметности, легенди о краљу Артуру, палеографији, исламској мисли, археолошкој теорији и пракси, положају жена у средњем веку, књизи у средњовековној и раној модерној Европи, род, друштво и култура у раној модерној Европи и филозофији психоделичних супстанци.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *