УНИШТЕН ШТАБ СПЕЦИЈАЛНИХ СНАГА НАТО-А. САДА ЧЕКАМО ШАНСУ – ЗАЈЕДНО СА “СУРОВИКИН ЛИНИЈОМ”

0

ФОТО: МАКСИМ КОНСТАНТИНОВ/ГЛОБАЛЛООКПРЕСС

О томе какви се догађаји дешавају на фронтовима Северног војног округа Русије, како је уништен НАТО штаб и да ли Суровикин линија и даље даје резултате, пише руски портал Цариград.

Активне акције се настављају на фронтовима Северног војног округа ; украјински терористи не одустају од покушаја да развију офанзиву – посебно на запорошком сектору фронта.

Такође је познато да су терористи кијевског режима појачали нападе на Крим. Тако су руски системи ПВО успели да благовремено идентификују и пресретну украјинску ракету Нептун, која је уништена у Црном мору. У Севастопољу је у ноћи 4. октобра поново забележен напад дроном, који је уништио ПВО систем. Фрагменти беспилотне летелице пали су на кровове стамбених зграда у Инженерној Балки. На срећу, нико није повређен, каже губернатор Михаил Развожајев.

Саопштено је и о покушају искрцавања диверзаната на западном делу полуострва, у близини села Оленевка. Саботери Главне обавештајне управе стигли су глисером и скутерима, група је бројала до 16 људи, али је прецизна реакција граничне службе ФСБ приморала потенцијалне диверзанте да оду са губицима. Један од милитаната је ухваћен и сада га испитује ФСБ.

Озбиљно превртање

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На Запорошком правцу се настављају жестоке борбе. Постоји озбиљан напад непријатеља. Украјински војници се боре пешке из две чете. Ово преноси телеграм канал „Архангел Спетсназ“:

На таласима се чује пољски говор. Скоро све функционише – од ФПВ дронова до МЛРС.

Истовремено, Војна хроника бележи да је руска војска кренула у контраофанзиву у рејону села Работино и Вербовоје. Такође је познато да се Оружане снаге Украјине повлаче, напуштајући западну опрему северно од села Новопрокоповка.

Прочитајте још:  Италијанска премијерка у борби против миграната: ЕУ да спречи њихов долазак

Артиљерија активно ради против украјинских трупа у повлачењу, користе се авионске бомбе ФАБ-250/500 са модулом за планирање и корекцију. Губици Оружаних снага Украјине додатно расту због великог броја цивилних возила у конвојима, – јављају војни дописници.

Погођен је штаб Оружаних снага Украјине

У селу Александро-Калиново на територији ДНР коју контролише Украјина, руска авијација је помоћу авио-бомбе ФАБ-1500 погодила штаб украјинске војске „Соледар”. Био је одговоран за целу команду у правцу Бахмута. Штаб је практично уништен.

Познато је да је у удару руских Ваздушно-космичких снага погинуо готово комплетан персонал штаба Оружаних снага Украјине. Они који су успели да преживе послати су на лечење у Пољску. Поред тога, има жртава међу припадницима специјалних снага НАТО-а. Они су пружили тимску и техничку подршку:

Ово је највећи губитак командног особља који је Украјина икада доживела на првој линији фронта.

Такође, потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко рекао је да украјинска војска мења тактику и систематски прелази на одбрану око Купјанска.

Према војним аналитичарима, украјинској војсци је остало шест до осам недеља да настави офанзивне операције пре него што се временске прилике погоршају. Ову изјаву дао је портпарол Беле куће Џон Кирби.

Нова офанзива украјинских оружаних снага?

Међутим, војни експерт, први министар државне безбедности ДНР, резервни пуковник ФСБ Андреј Пинчук, у емисији Царград „Снага у истини“ упозорава да, упркос очајној ситуацији, хунта Зеленског можда ипак покуша да организују нову офанзиву Оружаних снага Украјине са остацима резерви и новим доласцима оклопних возила – на пример тенкова Абрамс.

Украјинска офанзива може почети на запорошком и херсонском правцу. У рејону Николајева налази се концентрација групе украјинских маринаца за будућу офанзиву и прелазак реке Дњепар.

Прочитајте још:  СНИМАК КОЈИ ЋЕ УЋИ У ИСТОРИЈУ: Чувени командант Вагнера изнад Бахмута (ВИДЕО)

Највероватније ће Украјинци покушати да заузму нуклеарку Запорожје. А тамо ће радити и група специјалних снага снага за специјалне операције Оружаних снага Украјине, коју обучавају Британци. Може се само нагађати какве последице може имати ова авантура Зеленског…

Међутим, према речима Андреја Пинчука, сви покушаји украјинских оружаних снага да пробију нашу одбрамбену линију од самог почетка контраофанзиве у мају 2023. до сада су се завршили потпуним неуспехом:

Иста легендарна “Суровикин линија” спречила је да се то догоди. И испунио је своју функцију. Дакле, приступ првој линији одбране није остварен.

Такође, с времена на време се настављају покушаји пробоја ДРГ и на руску територију и на Крим. Пинчук је изјавио:

На шта је Украјина рачунала? Сакупили су ударне снаге, око 250 тенкова и 55 хиљада или 65 хиљада људи. Ово је офанзивни потенцијал, напад. Плус велики број различитих оклопних возила. По свему судећи, спремали су продор у правцу Мелитопоља и Бердјанска. Али нису планирали да се мешају у урбане битке. Веома је тешко. Чак и из нашег искуства, у неким случајевима је боље да се уопште не мешате…

Уместо тога, желели су да блокирају градове и пресеку канале снабдевања. Истовремено, пресеците такозвани копнени кримски коридор и идите на обалу Азовског мора како бисте преузели контролу над делом ове обале.

Андреј Пинчук је у емисији Првог Руса нагласио:

Наш циљ је да идемо напред. Стварно се надам. Наш циљ је да победимо, а не само да кажемо: „Оперирамо се, па можемо да приуштимо да причамо о победи…“. Људе који то говоре сматрам нитковима. Јер цена питања је живот и још много тога… Дакле, главна ствар је Победа, а не процес. Можда истрошивши непријатеља, смањујући његов потенцијал. Али ипак – Победа. И зато, када се формирају наше резерве, непријатељ више нема избора него да нападне. Јер ако он крене у дефанзиву, онда почињемо да нападамо.

Прочитајте још:  Оружане снаге Белорусије у сталној приправности

Генерално, војни експерт сматра да је „Крим једино питање“ и циљ за активно деловање и Украјине и њених кустоса на Западу.

Овај закључак доноси зато што је Крим важан не само са становишта политичког имиџа. Такође са становишта стратешког и војног присуства у Црном мору и низа других спољнополитичких фактора. А претња Криму, у схватању Запада, наноси исту неприхватљиву политичку штету која им даје прилику да се понашају са позиције снаге.

Стога, хтели то или не, Крим постаје главна и углавном једина мета било каквих офанзивних акција украјинских оружаних снага, приметио је Пинчук.

Они схватају да нешто треба да се уради у вези са Кримом. А ова десантовања су да се бар на закулисним преговорима у некој неименованој арапској земљи може рећи: е, видите, још можемо да стигнемо до вашег Крима!

Васељенска / Цариград

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *