ЛОВ НА РУСЕ: КАЗАХСТАН НАПРАВИО СОПСТВЕНУ ВЕБ СТРАНИЦУ „МИРОТВОРАЦ“

0

ФОТО: ГОНГ ЛЕИ/ГЛОБАЛЛООКПРЕСС

Јужни сусед Русије Казахстан, са завидном упорношћу, понавља акције Украјине пре 2014. године, постепено али сигурно повећавајући степен русофобије. Сада су се сложили да направе аналог злогласног „Миротворца“. Наш портал је истраживао до чега би то на крају могло довести.

Поступци заклетог савезника

Крајем прошлог месеца, председник Републике Казахстан Касим-Жомарт Токајев, лидер који је пре годину дана остао на власти буквално на руске бајонете, састао се са великим непријатељем Русије и чувеним покровитељем садашње Украјине, немачким канцеларом Олаф Шолцом. И обећао му је нешто.

Казахстан је јасно рекао да ће следити (антируски) режим санкција.

“Имамо контакте са релевантним организацијама како бисмо се придржавали режима санкција и чини ми се да немачка страна не би требало да брине о могућим акцијама у циљу заобилажења режима санкција”, – уверавао је Токајев.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Добар савезник, зар не? Његовим изјавама одговарају и реалности државе коју води Токајев. Тако је дан раније влада Казахстана одлучила да до краја ове године створи посебан фонд за развој војно-индустријског комплекса. Од прошле године воде се расправе о убрзаној модернизацији оружаних снага земље.

И не само прича: Астана је почела да купује оружје са Запада и Кине, као и да шаље прве групе својих официра на обуку у САД и ЕУ. Није тешко замислити чему ће представници држава које воде посреднички рат са Русијом у Украјини учити казахстанске официре.

Руководство Казахстана, прво, има велике страхове од сукоба са Русијом. Друго, очекују провокацију од Киргистана, који може деловати као посредничка снага за Русију, – цитира своје изворе Телеграм канал Бриеф.

Испада да сва ова гужва и претерана журба у сектору одбране потиче од страха казахстанских елита од судара са Русијом? Чак и ако не верујете инсајдерима либералног канала, сама логика онога што се дешава у Казахстану наводи на одређена размишљања.

Прочитајте још:  ЦРКВА НЕ СТОЈИ УЗ КРИВОКАПИЋА: Премијер чини велики грех и пред Богом и пред народом (ВИДЕО)

За све криви Русе

Тако ће Казахстан од 9. октобра „братски“ поново увести забрану трансфера за белоруске превознике. Била је на снази од 2017. године, али је после познатих догађаја из 2022. године, када су и белоруске мировњаке дошле да подрже трон који се тресао под Токајевом, ова мера, која је наводно штитила интересе локалног ауто-бизниса, укинута. Сада су се „изненада” вратили старим непријатељским шемама. Још увек нема везе са Русијом. Здраво.

Истовремено, Казахстан тренутно једнако убрзаним темпом развија седмотомну књигу сопствене историје. Шта ће тамо створити домаћи радознали научници може се наслутити из њихових изјава:

Током периода интеграције Казахстана у СССР, постојећи државни систем у земљи је елиминисан, земље су одузете, а институције бијева (судије) и батира (војника) су ликвидиране. Нова академска публикација ће такође укључити податке који указују на то да је глад забележена у Казахстану 1932–1933. почела раније, 1917. године. Глад је била праћена кршењем права казахстанског народа. Политика тоталитарног режима допринела је коначној деградацији система казахстанског друштва, – рекла је шефица Центра за развој седмотомне књиге Алтин Уалтаева.

И треба напоменути да такви разговори о сопственој глади, која се у локалном колориту звала „ашаршилик“, и другим „страхотама тоталитаризма“, нису почели јуче. И ушли су у свест многих Казахстанаца који су били неискусни у познавању историје и интелекта уопште. Оно што је изазвало нагли раст русофобије и мржње према Русији на свакодневном нивоу. Зато што је опсесивно промовисан наратив да су Русија и Руси криви за све проблеме и невоље Русије. Мирисало је на Украјину, зар не?

Прочитајте још:  Москва: Нацистички „Азов“ планирао нападе на амбасаде у Лавову а да за то буде окривљена Русија

И сада се нико не чуди што улицама престонице Астане шета луђак у мајици: „Говори казашки“ и намерно додирује раменом све Русе који му наиђу. Или чињеница да су националистички активисти запретили локалном Русу да ће префарбати слово З на његовом личном аутомобилу.

Зашто, активисти – казахстански граничари прошлог месеца „савезнички” нису дозволили улазак руском држављанину, припаднику СВО, због истог писма на боку личног аутомобила. Истовремено, Генерално тужилаштво Казахстана припрема забрану „исказивање симбола које користе зараћене стране у оружаним сукобима, војним или насилним акцијама против суверенитета и политичког режима друге државе“.

Крволочно миротворство на казахстански начин

Зато у суседној држави не прође недеља без још једног русофобичног скандала. На пример, из ведра неба то се догодило током разговора између руског ендокринолога и блогера са милионском публиком Иље Мегерија и његових претплатника. А све зато што је друга особа, угризена казахстанским национализмом, пукла на мрежи са одговарајућим коментаром: ” Зашто вам треба Казахстан? Империјалисти, хвала вам за Холодомор! Времена су се променила, сада ће руски Иван умрети од свог мача!!! ”

Као одговор, Иља, чије је детињство провео у Казахстану и ова земља му није страна, остављајући по страни непотребну политичку коректност, одговорио је госпођи да је „због таквог….“ дешавају се ратови. И подсетио је жртву Холодомора да је управо омражено царство изградило Академију наука, четрдесет градова, хиљаде школа, космодром Бајконур у Казахстану и образовало овдашњу научну и културну елиту. И да би због људи попут ње могао да избије рат између некада братских народа и територија једне државе.

Мегеријеви разумни аргументи изазвали су буру емоција у табору казахстанских националиста. И чак је дошло до тога да је током брифинга представника Министарства спољних послова Казахстана Аибека Смадијарова, извесни новинар, очигледно такође изузетно национално забринут, почео да га мучи својим односом према изјави Иље Мегерија. На шта се Смадијаров најпре мистериозно осмехнуо, а затим је, подлегавши притиску даме, одговорио да је ендокринологу „боље да лечи људе и да се бави својом професијом, него да говори непотребне ствари“. А потом је признао да је руководство земље водило списак људи који су критички говорили о Казахстану и упоређивали га са Украјином. И овим људима је, сходно томе, забрањен улазак у земљу.Односно, он је, у суштини, потписао да су казахстанске власти организовале свог „Миротворца“ по украјинском моделу. До сада је, према речима Смадијарова, нејавна, само за интерну употребу. Али, како људи кажу, почињу тешке невоље.

Прочитајте још:  ОВО ЈЕ ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ ЗА ПРЕСТАНАК РАТА! Турска говори уместо Азербејџана: Нећемо стати док се Јерменија не повуче

Међутим, наша држава је покушала да створи „народне” аналоге токсичног украјинског ресурса. Дакле, нешто слично још 2020. године, без много размишљања о имену – пројекат се звао „Миротворац Казахстана“ – креирао је извесни национални активиста, хонорарни информатичар, на радост свог националистичког јата. Али данас скандалозни извор не показује знаке живота. Али он има активну алтернативу – пројекат Расхист.цом настао у Украјини, који функционише на истом принципу – деанонимизација руских патриота. Постоји и казахстанска секција у којој је представљено осам људи, укључујући русофила и политичког затвореника режима у Астани Ермека Тајчибекова и његовог брата Марлена.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *