Дачић напустио групно фотографисање у Тирани због заставе шиптарске квазидржаве

1
Дачић

Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић напустио групно фотографисање у Тирани због заставе шиптарске квазидржаве.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић није хтео да учествује у групном сликању са осталим министрима спољних послова у оквиру Берлинског процеса у Тирани, испред заставе такозваног Косова, јер га, како је истакао, Србија не признаје.
Дачић је нагласио да Србија чврсто штити свој територијални интегритет и суверенитет, док Приштина користи сваку прилику, уз помоћ својих савезника, да где год може, покаже да има оно што нема – међународно признање.
“Ми учествујемо у Берлинском процесу али он је статусно је неутралан. Са наше стране је све било у реду када је реч о самом састанку и на месту где се састанак одвија али као што сте видели ја нисам хтео да учествујем у групном фотографисању спред заставе тзв. Косова, јер Србија не признаје Косово. Србија поштује свој територијални интегритет и суверенитет и ја немам право као министар спољних послова да газим основне политичке ставове које је утврдила држава Србија на челу са председником Вучићем”, рекао је Дачић.
https://youtu.be/3xjSPQCx9gU
Додао је да сви ови састанци нису лаки и да ће идуће недеље бити Самит Берлинског процеса на коме многе земље желе да “комшији буде све горе”.
Позвао је све земље региона да буду јединствене како би заједно напредовале ка чланству у ЕУ.
Истиче да је данас у Тирани, као и председник Александар Вучић на самиту Европске политичке заједнице у Гранади, указао на политичке ставове Србије и да мора да се поштује међународни правни поредак.
“Сада долазим са састанка с министарком спољних послова Немачке Анеланом Бербок, која је тражила састанак са мном и састанак је био доста тежак али коректан. Свако је износио своје неко мишљење. Ја сам управо упозорио да треба да се чувамо двоструких стандарда и да треба да уважавамо мишљење свакога, дакле и наше мишљење да ми сматрамо да Косово није независна држава, да је то део нашег територијалног интегритета, као што и ми треба да уважавмо њихове ставове да су они билатерално признали Косово и на основу тога дају изјаве”, навео је Дачић.
Нагласио је да је Бербок поручила да је решење за север Косова у повећавању снага Кфора, што је, додао је, Србија и раније предлагала.
“Значи ми смо указали на могућност проблема. Указали смо да је проблем у непоштовању Бриселског споразума, проблем је у терору који се спроводи над српским народом и проблем је у пасивности међународне заједнице да заустави Куртија. Она је рекла да сматра да је једини излзаз спровођење Охридског споразума, ја сам је на то питао ‘а Бриселког споразума?’ Она је рекла да сматра да је Охридски део Бриселског споразума, а то је рекла и касније на састанку. Она сматра да мора да се формира Заједница српских општина што значи да су и они свесни да Косово има неке обавезе које треба да испуни”, закључио је Дачић.
Спутњик
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=pyhCF3XYQQ0

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Дачић напустио групно фотографисање у Тирани због заставе шиптарске квазидржаве

  1. Licemerno je da potpisnik Briselskog sporazuma, prakticno dajuci Kosovo, spominje suverenitet Srbije. Prihvatiti ekonomsku pomoc od EU je znacilo staviti omcu oko vrata, jer ko te finansijski veze normalno je da ti za uzvrat trazi uslugu, a znalo se da Zapad trazi Kosovo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *