Владимир Путин: Срби могу бити уништени, али не могу бити потчињени

0
кризи

Александар Раковић, српски историчар, данас је, током Валдајског форума, поставио питање руском председнику Владимиру Путину о томе шта руски лидер мисли о руско-српским односима и ситуацији на Балкану уопште, као и о плановима западних сила, у погледу две братске земље.

– Што се тиче тога да ли су Русија и Србија мета неких кругова на Западу, па да, то је чињеница, овде нису потребни посебни докази, то је само чињеница. Зашто је Србија таква мета, искрено не разумем. Као и Русија почетком деведесетих, па, била је спремна на све да изгради после распада Совјетског Савеза, верујући да су се времена радикално променила, да поднесе практично било какву жртву да би изградила своје односе са западним земљама.

Шта смо добили? Подршка сепаратизму и тероризму на Кавказу. Директно, политички и информативни, финансијски па чак и војни. Па знате, ја сам тада био директор ФСБ-а, са изненађењем сам гледао шта се дешава. За шта? Као да смо сада сви заједно, зашто то раде?

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Васељенска (@vaseljenska)

Али они то раде без оклевања. Наравно, одговора нема ни до данас. Верујем да је то нека врста, па, недостатак образовања или тако нешто, неразумевање трендова, неразумевање како свет функционише, како функционише Русија, чему то може да доведе. Само жеља да се форсира, форсира, гура, гура. Ништа осим силе, јер и санкције су сила, али у другом облику. Потпуна жеља за неком врстом компромиса. Али ови повици о којима сам говорио “мораш, мораш, упозоравамо, и ово је сила, или покушај употребе елемента силе. То је иста ствар. То је све. А у вези са Југославија и Србија, прво Југославија па Србија.Зашто?И Србија је изгледа била спремна на све, хтела је све да се договори, али не, морали смо да вршимо већи притисак, већи притисак.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Кремљ: Молба Србије за помоћ неће остати без одговора

Знате, чуо сам ово много пута: „Морамо да извршимо притисак, ово је слаба карика, морамо да извршимо притисак на то“. Филозофија, ово је филозофија. Да будем искрен, не знам зашто Србе треба сламати. Чак, штавише, када сам имао неке искрене разговоре, када сам још имао нормалне односе са неким лидерима, када су ми рекли „Морам да извршим већи притисак на ово“. За шта? Нема одговора. То је једноставно тако, то је филозофија која се развила, то је парадигма „тако морају да одлуче, појачају притисак“.

Али Срби нису такви људи. Историја није иста, култура није иста. Знате, ја ћу рећи да је ово тако тешка ствар, могуће је уништити, али је немогуће сломити и покорити Србе. Ни они то не разумеју. Али надам се да ће пре или касније доћи до разумевања ове компоненте, како у европској, тако и у глобалној политици уопште. Доћи ће до разумевања да је ипак конструктивније преговарати, а не покушавати да додамо притисак, рекао је Владимир Путин.

Срби на руском

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *