Линта: Београд да упути најоштрији протест Загребу због излива мржње према Србима

0
линта

Миодраг Линта (Фото: Јутјуб)

Линта: Београд да упути најоштрији протест Загребу због излива мржње према Србима.

Прочитајте још:  Kолико је, заиста, људи изгубило посао због пандемије?
Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта затражио је да министар спољних послова Србије Ивица Дачић упути најоштрији протест хрватском шефу дипломатије Гордану Грлићу Радману поводом новог излива мржње према Србима због захтева уклањања ћириличких натписа на српским надгробним споменицима код Задра.

– Колико је познато, први пут један званични орган у Хрватској тражи уклањање ћирилице са надгробних споменика, што је супротно Европској конвенцији за заштиту људских права и основних слобода, Оквирној конвенцији за заштиту националних мањина и Уставу Хрватске – навео је Линта у саопштењу.

Прочитајте још:  „Двострука позиција“: Србија намерава да се одупре санкцијама Русији
Линта је подсетио да је директор Кумуналног предузећа у далматинској општини Врси код Задра Зденко Којић затражио од старије Српкиње у селу Пољица да у року 15 дана уклони ћирилицу са надгробне табле, јер Срба у наведеној општини, нема више од трећине од укупног броја становника, како је формално-правно наведено у Уставном закону о правима националних мањина.

Допис је упућен Српкињи у Пољици 12. септембра, која је, навео је Линта, послије смрти супруга подигла споменик на којем су његово име и презиме исписани ћирилицом, што очигледно смета Зденку Којићу и још некима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  СВЕ ЗАРАД ИЗБОРА: Шта је грађанима Србије све прећутано током епидемије
Линта је рекао да се законска одредба, на коју се позива Којић, може применити када је реч само о службеној употреби српског језика и ћирилице.

– Међутим, у овом случају гробница је породична ствар и појединац има право да на надгробном споменику напише име и презиме ћирилицом или да се на породичној кући постави плоча исписана ћирилицом са годином када је подигнута и именом оног ко ју је саградио. Наведене и сличне ствари не могу се регулисати Законом јер је ријеч о универзалним људским правима – напоменуо је Линта.

Прочитајте још:  ВАН ПАМЕТИ! Промовисање грађана Србије као јефтинe раднe снагe је неваспитано, исто као рекламирање ћерке да је лака женска (ВИДЕО)
Линта је истакао да је ћирилица неодвојиви дио живота и традиције Срба у Хрватској, која се у највећој мери не поштује у пракси.

Он је указао да је право на ћириличко писмо стечено право, а стечена права по Уставном закону о правима националних мањина и међународним конвенцијама не смију да се доводе у питање.

– Потпуно је јасно и то потврђују бројне чињенице да у случају Пољица и широм Хрватске постоји намјера да се избришу трагови постојања српског народа, који је деведесетих година прошлог вијека доживио систематско етничко чишћење – истакао је Линта.

Линта је рекао да због тога значајан број преосталих Срба у Хрватској текст на надгробним споменицима преминулих чланова породице исписују латиницом да избегну проблеме и неугодности.

Прочитајте још:  Случај „Ердемовић“ или како је измишљена Хашка оптужница против Срба
Он је истакао позитиван однос Хрватске према италијанској националној мањини која у Истри има сва права, без обзира на то што је заступљеност те мањине у само једном граду изнад 33 одсто.

Линта је рекао да, на пример, у Пули живи свега четири одсто Италијана, у Ровињу 11 одсто, али су све табле су двојезичне и италијански језик је у службеној употреби и нико не доводи у питање надгробне споменике на италијанском језику.

– Такође, на подручју читаве Истарске жупаније двојезичност је уведена још 2001. године, односно равноправна употреба хрватског и италијанског језика, иако је по попису становништва из те године у њој живјело свега 14.300 Италијана или око седам одсто становништва – рекао је Линта.

Он је подсетио да је на попису 1991. године, Пољица имала 1.139 становника, од чега 759 Хрвата /66,6 одсто/, 272 Србина /24 одсто/, 15 Југословена и 93 остала /неопредељена и непозната/.

Прочитајте још:  Божићна честитка:Порушено и оштећено 13 споменика на српском гробљу у Вуковару
У селу живи свега неколико српских породица.

Старијој Српкињи у селу Пољица мале далматинске општине Врси, крај Задра, која је мужевљево име на надгробном споменику исписала ћирилицом, стигао је допис локалног комуналног предузећа да мора да уклони ћирилицу са споменика, јер у општини не живи довољан број Срба да би могла да користи писмо националне мањине.

Прочитајте још:  Удружење грађана "Покрет Ми - Глас народа" најавио самосталан излазак на изборе
Допис је потписао Зденко Којић, директор Комуналног предузећа “Врси инфраструктура”, а упућен је 12. септембра.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *